WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Saturday, December 25, 2010

p=F/A


Kadang kala kita bangun dengan fikiran yang berserabut, dada sesak dan berbagai perasaan samada cemas, ngeri ataupun duka. Kenapa terjadi demikian. Inilah perasaan yang bergelombang di dalam jiwa kita. Kadang-kadang bahagia, kadang-kadang derita, kadang-kadang suka dan kadang-kadang duka. Walaubagaimanapun semua perasaan itu mestilah terjadi dengan bersebab. Ia tidak berlaku dengan sendirinya.

Manusia tidak boleh lari daripada masalah. Masalah yang sebenarnya adalah untuk kita mematangkan hidup. Di dalam kita menghadapi masalah, perkara yang paling utama yang perlu kita fikirkan ialah bagaimana hendak menyelesaikan masalah dan apakah puncanya. Cari punca masalah, selesaikan dan serah kepada Allah. Yang sebenarnya ramai orang yang berdukacita tidak tahu kenapa perasaannya terasa begitu. Cubalah kita fikirkan diwaktu kita berduka cita, apakah yang sedang kita fikirkan. Boleh jadi kita memikirkan bagaimana hendak mengubah takdir atau tidak puas hati dengan takdir.

Untuk mengubat penyakit dukacita atau jiwa tertekan ini mudah sahaja. Kaedahnya ialah apabila hal yang menimpa kita urusan yang berkaitan dengan dunia, maka bandingkanlah dunia yang kita kecewa itu dengan apa yang kita miliki sekarang dengan orang yang lebih rendah kedudukan dunia miliknya daripada kita. Kita akan lihat ramai orang yang tidak dapat apa yang mereka kehendaki dan tidak mampu berbanding dengan kita. Pergilah ke kampung-kampung pedalaman. Cuba lihat rumah-rumah buruk yang dijadikan tempat tinggal oleh golongan yang miskin. Setiap pagi mereka bangun dalam keadaan belum tahu samada mereka dapat rezeki untuk tengahari atau tidak, jauh sekali untuk tentu mendapat rezeki di malam hari. Cuba bandingkan dengan diri kita. Bekalan makanan kita cukup untuk sebulan.

Begitu juga dengan cinta, perlu kita ingat jodoh itu di tangan Allah dan apabila telah sampai ketentuanNya, maka akan kita akan berkahwin, contohnya, jika kita sudah jatuh hati atau berkenan dengan seseorang, kita sudah luahkan perasaan kita pada dia, tapi….dia tolak atau sudah berpunya, kita tak boleh menyalahkan diri sendiri atau menyalahkan takdir, terimalah hakikat itu dengan penuh redha kerana mungkin rahmat Allah ada disana. Untuk itu, mengapa kita harus korbankan masa dan tenaga serta perasaan hanya semata-mata untuk melayan cinta yang tidak berkesudahan. Tidak salah bercinta kerana cinta itu yang sebenarnya adalah fitrah manusia cuma yang perlu dijaga ialah syariatnya. Jangan jatuh kepada perkara yang haram seperti bergaul bebas dan sebagainya.

Hendaklah kita sentiasa berdoa kepada Allah agar mengurniakan kepada kita pasangan isteri atau suami yang beriman dan bertanggungjawab. Semuanya ini adalah keputusan Allah. Oleh itu lebih baik kita tunggu masa dan ketika yang sesuai kerana kita tidak tahu apakah pilihan kita itu baik dan sesuai untuk kita. Boleh jadi baik pada kita tetapi jelek pada pandangan Allah dan boleh jadi jelek pada kita tetapi baik pada pandangan Allah. Oleh itu serah sahaja kepada Allah.

Firman Allah: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu. Dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahu sedangkan kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah: 216)

Allah yang selayaknya mengatur hidup kita. Dia Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana, maka pilihanNya adalah yang paling tepat untuk kita. Yakinlah bahawa Allah mengasihi setiap hambaNya lebih daripada kasih seorang ibu kepada anaknya. Dan Maha Suci Allah daripada berlaku zalim terhadap hambaNya. Oleh itu hendaklah kita membetulkan jalan kita berfikir. Tidak salah untuk merancang dan berikhtiar. Tetapi setiap usaha dan ikhtiar perlu dilapik dengan ingatan bahawa bagaimana sekalipun manusia merancang hidupnya, pasti ia tidak akan terlepas daripada takdir dan jalan yang Allah telah tentukan.

Salah jalan berfikir ini boleh diumpamakan laluan sungai yang tersumbat. Maka apabila terjadi demikian, maka akan melimpahlah airnya ke tempat lain. Begitu juga apabila salah jalan berfikir, ia kan menjadikan emosi seseorang itu tidak menentu dan jiwa tertekan. Keadaan ini akan mempengaruhi sebarang keputusan yang dibuat di dalam hidup. Akhirnya hidup tidak ada haluan dan pegangan, hakikatnya penuh dengan kepalsuan dan kekosongan.

Selain daripada itu, di dalam urusan keakhiratan perlu kita bandingkan diri kita ini dengan mereka yang lebih tinggi kedudukannya disisi Allah daripada kita. Oleh itu perlu banyak membaca kisah nabi-nabi, para sahabat dan solihin. Cuba renungkan begaimana perjuangan dan pengorbanan mereka terhadap agama. Mereka menitiskan darah dan air mata untuk bangunkan agama dan maruah. Sedang kita hari ini di dalam senyum mengorbankan maruah dan prinsip agama. Cuba bandingkan mereka dengan diri kita. Adakah kita bersedia dipanggil Allah di dalam keadaan diri kita yang masih penuh dengan noda dan bergelumang dengan dosa. Apa yang kita akan jawab apabila malaikat maut datang untuk mengambil nyawa kita.

Sedarilah siapa diri kita ini. Kita amat kerdil lagi dhaif jika dibandingkan dengan ciptaan-ciptaan Allah yang banyak ini. Lebih-lebih lagilah jika kita hendak membandingkan diri kita dengan Allah yang Maha Hebat lagi Gagah Perkasa. Oleh itu kemampuan kita sebagai manusia kerdil, juga sangat kerdil sehingga perasaan hati sendiri pun tidak dapat kita kawal dan jiwa rasa tertekan serta tidak tenteram. Insafilah kelemahan diri dengan menyedari hakikat ini dan memperbetulkan jalan berfikir, insya-Allah, jiwa akan kembali segar dan lapang serta tenang tenteram.

Firman Allah: "Ketahuilah ! Hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang." (Ar Ra'd : 28)

Read more...

Sunday, August 8, 2010

FKP Family Day


Agak terkilan kerana tahun 1,2, & 4 semuanya bekerjasama menjadi AJK utk family day ni sama ada utk sukaneka mahupun persembahan malam tu. Tapi kenapa tahun 3, batch daku langsung tak terlibat? egokah batch kami? sehinggakan baju fakulti pun just batch kami yang tiada...


Biarlah, anyway, we just enjoy the moment... perkara paling penting ialah waktu nak bersiap tu..ish, nak tolong kak bila and zila belit selendang, tapi diri sendiri pun belum siap..sian zila x jadi pakai.. kak bila pulak mintak tolong kak mun.. sowry ye! hihi... then siap semua, kami pergi sama2, makan, menikmati persembahan2 dari adik2 junior & senior.. agak banyak la jugak persembahan.. tak kurang hebatnya persembahan kak syaz & da geng menyanyikan lagu..apa ye tajuknya? yang ada chorus "matanya lirik2 slalu, rupanya manis2 ayu..." fuh, vough! lain2 ada tarian dari tamil society, and tarian ala2 agogo dari adik2 junior.. ada queen & king of the night.. for female, yang terpilih ialah kak gomathy, jojie, miss halina a.k.a miss hazel, dan 2 orang chinese.. yang peliknya, mcm mane jojie yg confirm2 lelaki blh msuk group female? hmm, dunia dah nak kiamat... then for male yg terpilih ialah isa, en hafizie, syahir bdk junior, dr ghazali (dr ghaz), and nazirol a.k.a sarawak.. wah, sporting la en fizie & dr ghaz.. cayalah! selang2 program, penyampaian hadiah sukaneka pagi tadi pun disampaikan.. kumpulan terompah gajah yang shahida, katty, in, aisyah n jojie join menang no 1, diorg pi amik adiah tu..sakan no!! huhu... last skali, bergambar dengan bdk2 kelas.. then balik bilik, siap2 trus tidur... penat 2 hari bersukan... hihi..



Read more...

Friday, August 6, 2010

Treasure Hunt!!!






wah, penat pun belum habis nih! srOnok sgt main treasure hunt tadi bersama Devi, Suzila, Kak Nabila, & Yanti tapi tak sempat pun nak habiskan semua task... huhu... sian kak bila ye tadi, kena tanam dalam pasir pantai, rugi tak ambil gambar...
Alamak ai, kamera zila rosak ke? sian la pulak.. seb baik pagi tadi sempat ambil gambar jugak..
Kena penalti lipstick pun nasib la ada handset berkamera.. huh, betapa kita kena perlu menghargai teknologi.. hehe.. HA! cakap pasal kamera, one day insyaAllah akan saya usahakan untuk membeli sebuah kamera dslr!! >dengan penuh azam berkata<> isi air dalam botol dari pantai, wat public speaking(aish, ni paling lemah ni! dapat tajuk leader pulak tu), tanam org guna sebelah tangan, sign language (aiyo! terlupa perkataan 'RINSE', siap tersebut 'Spin' lagi..huhu..dan disinilah kami mendapat penalti lipstik pertama dan kamera sudah tidak berfungsi.. sedey je!), makan peria (ni Zila yang jadi mangsa, hehe..), idioms (yoges yang jaga, boleh pulak dia suruh devi menari, sian kawan kite! then kena bagitau means of 'bite your tounge', apa ke benda tu? bukan ke mengata orang, dia yang lebih? No! kata Yoges.. jawapannya, keep your mouth shut up! ish, pelik betul idioms orang putih ni..hehe..), musical chair (oh, mainnye juz rebut kotak, then dengan takdir Allah, shahida berkongsi kotak dengan zila, then shahida bangun dlu. Disebabkan itu, zila dikatakan selfish, sian pulak.. then shahida diberi peluang conteng muka zila.. satu je, sian kakak kite..hehe) close eye? (ha, yang ni kena ikut arahan leader, boleh pulak shahida pergi lepaskan zila, then silap dengar arahan..aduhai! Devi pulak macam biasa selalu tersilap left-right, kikiki), search 3 things (beria cari cengkerang 5 jenis termasuk cengkerang ketam & siput lagi. tu pun dalam masa 1 minit. alahai, tak sedar masa dah habis! kan kak bila lagi yang volunteer kena simbah air longkang sebab badan dia dah penuh pasir kena tanam tadi. sian dia...), Music Player (jumpa kak Mun as Facy.. loh, kena joget ke? hihi.. joget2, then music berhenti, stop! sape kalah kuar. Lastly, zila menang & dia dapat peluang conteng muka2 kitorang pulak..hehe..terkena shahida balik. tadi buat sangat kat zila! hehe), jawab 10 soalan about antonym, synonim dan berbagailah! 1 soalan, apa sukan nasional Malaysia? apa ntah jawapannya... jawab badmibtaon & formula one, Salah! sO, penalti lipstick lagi...redha jela... tadi pun ada pak cik tu tegur, "orang pakai lipstick kat bibir, awok pakai kat muka..HaHaHa.. nama pun game pak cik..experience!), makan pear pada tali yang bergantung (kesian kak bila & zila, diorg lagi yang kena buat task sbb paling kecil dan ringan, huhu.. Devi & Yanti pun apa kurangnya, tolong angkat diorang atas lengan. then bahu. Shahida? tolong apungkan diorang je..hehe... i berat la.. nak angkat orang pun tak cukup kudrat), cari gula dalam tepung dalam masa 50 saat (Ni task terakhir yang sempat kami laksanakan tapi, sampai je turn shahida, masa tamat! apalah nasib diriku..huhu... dah termasuk tepung yang bercampur garam tu dalam mulut... ea..yerk!! memang habis mineral water diriku kerjakan! pastu kena penalti, yang ni paling2 teruk! kena simbah dengan air laut + pasir.... memang POWER PUNYE!! terpaksa kami salin baju beramai2 di toilet...). Akhirnya, lepas turun bas, makan, balik bilik, mandi, basuh baju, then terbongkang... and malam ada discusssion untuk Research Methodology. Esok pula ada FKP Family Day.. main Terompah Gajah dan Malam Dinner-tema Old School... kita tengoklah esok camne senior2 and junior bergaya ye.. ^_^

Read more...

Tuesday, August 3, 2010

Rindu kawan2...


Hidup macam ni ea? Selepas ada kawan2 baru disamping kita, di tempat yang berbeza, kawan lama macam mana pula? Kadang2 ada yang lost contact terus.. sedihnya..... For my all friends, miss u all!!! Thanks for being my friends! Sebab, tanpa kamu semua, diri ini tidak akan mengenal erti kehidupan... Alhamdulillah, persahabatan ini tidak pernah mengajar diri ke arah keburukan. Moga rahmat Allah sentiasa bersama kita, amin......


Read more...

Monday, August 2, 2010

Volleyball-Final Krisma

Yeay!!! FKP MENANG!!!!! SRONOKNYE....
Walaupun penat main double set tadi, kawan2 semua still berusaha untuk menang mengatasi pasukan FASA... Alhamdulillah, walaupun perlawanan amat2 sengit, kami menang jugak... ^_^ walaupun hari ni tak main, just cheer tepi gelanggang, debaran untuk menang set perlawanan ni memang amat2 dirasai.. Cayalah team FKP A!!

Read more...

Saturday, July 31, 2010

30 july 2010- Hari terbuka pendaftaran kelab dan persatuan UMK, sem 5 ‘10/11 hari yang memenatkan.

Semalam beli barang satu hari, petang main bola tampar untuk sukan Karisma. Balik bilik mandi, basuh baju, tidur sekejap, buat phamplet untuk koperasi tapi tak guna jugak..ish3.. Pagi terlewat. Katy dah turun awal untuk suksis. Bertugas! Turun ke bilik study GF blok 5, Azie, Nisa, Kak Bila & Che Su semua dah ada. Tolong cucuk sausage, isi ketam, then terus angkat barang2 jual ke booth. Wah, dah penuh orang! Macam2 booth pun ada.. yang paling menyerlah hari tu ialah booth silat cekak, wataniah, yang nampak la… tolong jaga gerai juz smpai pkul 12, then pergi jg booth koOp, agak boring, tapi bila kawan2 datang singgah, tak la boring sangat.. then, ambil kesempatan kejap jenguk2 booth PBSM.. time duduk2 kat booth koOp yg berhadapan booth wataniah, terdetik pulak hati nak join… apa lagi, wat soal siasat la dengan lily.. ajak devi, taknak! So, take risk la, apa lagi.. mana tau, Nisa pun nak join.. huhu… Alhamdulillah, ada jugak geng..hihi… tadi, periuk nasi rosak, cair kat tepi masa masak keropok, gara2 lupa.. nak wat cmne kan, dah nasib! Keropok pun hangus! Hitam melegam.. redha je la, dugaan berniaga.. hikhik.. balik mandi time asar, lepas maghrib baru pergi semula.. aik, dah 2nd time tukar gerai.. petang tadi punya la gelabah cari port nak pasang blender, seb baik malam pun booth ada psg lampu.. then, curi tulang pergi tengok malam kebudayaan dan penutupan sempena hari terbuka kelab dan persatuan ni.. wah, debat! Macam pelik je protocol diorang interrupt! Haha.. “you watch me”, gaya ‘tembak’ la.. macam2.. Alhamdulillah, licin buah2 untuk ice blended, mknn pun habis jual.. thanks friends! Sowry, shahida byk curi tulang… mlm, kira untung, then balik trus terbongkang tak sedar diri… ish3x..


Read more...

Sunday, July 25, 2010

Rindu datang lagi!!!



wah, dah lama tak tulis blog.. hehe..


Yela, duduk rumah, mana ada time nak jenguk blog, facebook pun dah jarang, balik UMK plak, air takdek kena sekat, internet pulak lembap! ish3x... seb baek sekarang keadaan dah membaik! barula boleh mem"blog".. haha..




Rindu datang lagi! Mana tak nye... malam nak balik ke UMK punya la beria meredah angin dengan Syafiza (my 3rd sister), nak jumpa adik joe dengan adik Min di rumah Mak De, rupa2nya mak Andak tak jadi hantar diorang... syahdu betul! Takpela... adik2 ku tunggu kepulangan Angah raye nanti!!! ^_^

Nilah nak bawak satu al-Kisah si Yasmin yang banyak mulut... huhu... Gambar ni okey lagi makan kek time hari ibu... Kek yang ni nasib baik selamat ambik gambar belum potong.. Kek ibu sebelah atuk, dia yang rasmi dulu.. tak menyempat-nyempat..ish3x.. memang dialah racun, dialah penawar dalam keluarga kami.. ^_^ macam-macam hal terjadi masa cuti.. Yasmin rosakkan Game Boy, dituduhnya baby (Adik Joe)
yang buat.. Time Pak Yo kahwin, "Amin nak tengok je kek ni", tapi lidah dia dah jilat satu pusingan bibir... haha... nakal betoL! Time rombongan kahwin nak balik pulak.. "Amin, angah ada kek..." dan dengan selambanya dia cakap "Amin dah makan kek tadi, mak su bagi" eceh, cepat btoL dia panggil mak su.. dah tak layan la tu kononya.. Tiba2, time Mak Andak, Dik Joe, Umi & I pulang dari Giant... jengjengjeng... "wah, amin makan kek? Angah nak jugak..."
Setelah mengambil kek dan makan di depan Yasmin... "Nanti habisla kek Amin.."
Then, ada suara yang gelak... haha, haha... ?!!!! "dah 5 keping kek Amin makan, tak cukup lagi ke?" .....
Ha, satu lagi.. sehari sebelum Pak Yo kahwin, Pak Yo balik bawak KFC... Yasmin pun apa lagi, "Amin nak ayam, Amin nak ayam!!"
"Sabarla Amin, Pak Yo bawak pergi dapur dulu"
"Tak nak, Amin nak makan kat sini, Amin nak sekarang" sambil nangis-nangis... Sabar-sabar..
Ayoyo.. tahan aja sama ini budak... Then, kami makan depan dia, seketul sorang sementara Yasmin tengah berusaha makan peha ayam KFC nya..huhu..
"Habislah ayam Amin..." suara manja, nak nangis pun ada.
Mak Tih mencelah "Habiskanlah ayam tu dulu..."
Senyap! Then, habis seketul, cukup! Dah penuh agaknya, takdek pulak merengek-rengek mintak lagi..haha... Pengarang Jantung betol!
Satu lagi ayat Amin yang tak boleh lupa..
"Jangan tinggal sorang-sorang Amin..." haha... memang nak pecah perut tiap kali dengar ayat ni time kami nak keluar beli barang or makanan... dah la ayat Bahasa Malaysia nya tunggang terbalik, kesian pun ada kena tinggal kat rumah dengan Mak Tih or Mak De... Tapi Mak De jugaklah Mak Saudara kesayangannya...
"Amin duduk rumah ya, Angah dengan Achik nak pergi sekolah..."
Barulah Yasmin senyap. Sebab? sebab Mak Andak kan cikgu, so dia ingat orang nak pergi kerja la tu.. huhu...

Ada lagi, 3 minggu sebelum balik UMK, musim durian...
"Amin suka makan durian..." kata Yasmin la.. tapi atuk, Mak De, Mak Tih mahupun Mak Andak a.k.a mama Yasmin tak bagi dia makan banyak2, takut panas badan, demam pulak...
Suatu hari, pulang dari merempit...
"Amin.... 'something'.... tahi durian"
"Apa Amin cakap?"
"Yasmin, basuh muka..." kata Mak De...
Yasmin pun basuh muka...
Dan Mak De pun buka cerita...
"Amin makan comot! Mak De cakap kat dia suruh makan elok2, nanti lekat tahi durian.."
huhu... TAHI DURIAN?!! patutla pun...
Ni satu lagi Al-Kisah, Mak Cik belikan Yasmin kepak rama-rama siap dengan tongkat sakti dengan skarf spring bentuk love... tu pun sebab Yasmin duduk belek2 buku Leno.. Dia beria-ria tunjuk gambar dalam katalog tu sambil kata.. "Amin nak ni, nak ni.." Sebab tula Mak Cik belikan...
Bermulalah kisah apabila Shahida mengambil tongkat saktinya...
"Amin jadi katak, ting!" sambil menghayun tongkat tu...
"Frog, frog"
Hahaha... bukan 'Ong-ong' ke?!! Satu rumah gelak!
"Amin jadi kucing, ting!"
"meow, meow"
huhu...
"Angah, suruh Amin jadi chipmunk.." jerit Atin.
"Amin jadi chipmunk, ting!"
"Lalalala...." dengan suara halus...
Hahaha.. dia nak nyanyi lagu bad day tapi tak ingat, sO jadila bunyi lalala ala-ala chipmunk tengah nyanyi..haha.. macam2 la Yasmin ni...
Then dia ambil tongkat..
"Angah jadi harimau"
"Auuummmm"
Lintang pukang Yasmin lari.. hahaha... sambil jerit2.. kahkahkah.. tak boleh blah!
satu lagi.. tak dapat layan masa tu..
"Angah jadi buaya kecik, ting!"
kahkahkah.. mana la dia dapat ayat tu? takut kot kena ngap dengan mak boye ni... hahaha...
Adik Joe pulak ceritanya makin nakal.. berlari sana, berlari sini... ish3x! Penat Angah kejar tau!! Ada sekali tu, kakaknya Si Yasmin curahkan semua barang mainan, alih2, dia pergi masuk dalam kotak kertas yang kosong tu... tak nak keluar pulak tu.. wan pi btol adik Angah ni!! Yang lain2, kurang bersama adik Joe sebab time adik Joe tidur, Angah jaga, time dia bangun, angah tidur.. ish3x... mana tak tahan rindunya ni... :-/ Hmm, cakap pasal tidur, boleh pulak adik Joe tidur time Pak Yo angkat nikah ye.. melepas angah nak tengok Pak Yo angkat nikah.. sobsobsob.. hehe.. gurau je.. dapat teman & tengok dik Joe tidur dalam kereta pun srOnok.. bukan Angah selalu jumpa dik Joe sangat pun masa cuti, kan? hehe...
Key, next time al-kisah pergi kebun + fun fair plak ye... hehe... banyak nak cerita sebenarnya.. blom masuk time buat praktikal lagi..hehe... key.. tata titi tutu... maassalamah...

Read more...

Wednesday, April 28, 2010

Rindu sama kamu!


Hmm... menghitung hari.. detik demi detik masa berlalu... crzzzz... Ops! dah tak ingat lirik lagu...huhu... ala, rindunya kat adek joe! adik min! camne la adek joe skrang agaknya? makin tembam ke? adik min plak dah naik dari 20kg ke 28 kg... camne la tu... rindunya!!!! Adek Joe Angah mesti dah lain ni... :-/ lima bulan tu, bukan kejap ruang rindu ni... dalam masa ni jugak adek joe dah pandai jalan, Syafiza cakap "Angah, adek Joe dah pandai jalan!" dah lama tau... huhu... "Eh, Angah dah tau, lupa! hehe... Angah nak tau, adek Joe takut dengan Mak Tih, Mak Cik.. tak tau kenapa... bila dia nampak Mak Tih, dia nyorok kat belakang kerusi" haha... tak dapat bayangkan, macam mana adek joe nyorok, mesti comel!! "Dengan kita je dia nak... dengan mak dengan ayah mak lagila.. bila kita pakai tudung je, terus datang kat kita, angkat tangan nak ikut.. pandai, tau je orang nak keluar..hehe.." alahai, jelousnya.... harap-harap balik ni adek joe ada kat rumah macam selalu... walaupun tak rancang selama ni, mesti adek joe ada time angah balik... pastu, usik2 adek joe sampai dia bangun... haha.. taktik jahat! bila dek joe bangun dah blh main dgn dia walaupun pukul 5 pagi... hihihi... jahatnya angah! ala, rindu tak dapat dibendung ma... miss u la dik joe...





Read more...

Monday, April 26, 2010

Merapu aje...

zila ni sibuk je tengok org tulis blog...haha...
dia cakap, "biar, biar" =D
zila tanya "pasal malas sgt nih?" huhu..
hmm, kalu kemalasan dah melandaan, tak dapat den nak nolong...
1 hari lagi tinggal utk paper etika, tapinya langsung tak baca... hmm, dah la IT rasa cam dunia ni mmg tak harus berputus asa.. jawapan ada dalam kepala tapi ragu2, last2 habis waktu jawab kertas exam, dan akhirnya menyesal tak sudah sebab tak tulis je apa yg ada dlm otk... arGH!! biarla... yang lepas, biar jela lepas, yang penting tawakal+doa.. mintak2 en fizie lembut ati tanda kertas exam... amin......
semalam, hmm.. asyik betul tengok cerita lakonan Super Junior.. wah, smpai boleh hafal na
ma2 geng2 SJ tu..huhu
-> HaeChul (kiutnya!!! senyum sinis dia xley blah.. huhu)
-> KiBun (Hensemla pakai spac camtu..hihi)
-> KangIn (erm, cm biase tgk, yg lwk dlm game Korea yg Zila slalu tgk, hihi.. yg dia tgk smpai gelak tgolek2...huhu)
-> DongHae (Comella dia rambut panjang!!! kalu rambut cacak+pendek..hmm...x sesuai...hehe)
-> SiWon (Hensem jugak, tapi apsl blgk sgt dlm cite tu?!! ala, blakon je pun...huhu..)
-> ShinDong, manakala yang lain2 tu x kenal.. juz panggil... "oh, yang kena blg dgn *tut* tu ek? no 1, no 2, no 3" hihi... lagi.... oh, kawan Siwon yg lembut tu ya?lagi, yg main judo dgn KangIn tu? sorang lagi sape yerk? panda ke? ntah... x prasan plak..hihi... yang pasti, lepas tu, abis ktorang slongkar pasal SJ seharian..hehe... kiut la diorang tu.... patutla Zila sampai beria-ria cite psl konsert Super Junior baru2 ni... erm... dh tlambat... kalu dh kerja, blh gak pergi sdri dgn kwn2 kan.. ahaks! asyik berangan je!!!... hehe...
tu jela kot utk arini, nk study pulak..ehehehe...

salam...

Read more...

Wednesday, April 21, 2010

Apa nak jadi?

Ya Allah... lepas habis exam semalam, tidur, makan, tengok movie je kerjanya... macam mana ni?
Hmm, dah letih merancang masa depan, huhu... ish, bukan, bukanlah, merancang percutian! Pak Yo kahwin 5/6, Kak Ain kahwin 6/6... Mak De tanya, mana lebih penting? keluarga atau kawan? Kak Su cakap dua-dua, tapi mulut jawab keluarga... "Family come FIRST ma..." tapi yela, hari kahwin Pak Yo, rumah perempuan yang busy kan? So, anytime kita boleh mencece pergi tempat lain esoknya..kan, kan... hihihi... Nasib baik tak kena pada hari yang sama, kalu tak lagi haru-biru... Yelah, kita hanya merancang, Allah yang menentukan... Tu yang kena plan betul-betul nak pergi rumah Kak Ain ni... Aiseyman, "kan best kalau dah ada suami, senang nak pergi mana-mana" huhu... itu apa yang kami cakapla bila dah jumpa jalan buntu.. kuikuikui... So, antara jadi @ tidak... kita tengok siapa yang kena... (~_^)!

Read more...

Exam loh... Gambate ne! ^_^

Wah, alhamdulillah, 2 paper dah lepas.. Mandarin & OM - oPeRatIoN mAnAgEmEnT tu...
OM tadi sampai tegang2 urat kepala menjawab...adus, mintak2 result okey...amin...... untuk seterusnya IT, eThIcs, Law & Enterprais.. FuhyoO.. semua subjek tuff2 ma.. hihi... apa2 pun, Usaha Tangga Kejayaan! ^_^ InsyaAllah, baca buku boleh jawab... yang paling utama mintak berkat dari ibubapa, pensyarah2 yang mengajar, rakan2... moga diri ini dimaafi jika ada tersilap kata, terkasar bahasa.. moga kita sama-sama berjaya dunia akhirat... amin...
Read more...

Thursday, April 1, 2010

Jeram Linang

Kelmarin pergi Jeram Linang!!!!
Best tapi Kak Su tak ikut... :-/ erm, cuti nantila baru update... hehe..tgh bz asgmnt.. tp nk jugak tulis sthg.. huhu.. c.u soon...
Read more...

Friday, March 26, 2010

Jom Heboh Penyelamat?!!!

Agak kecewa jugakla, plan nak dengar ceramah business iT dari Irfan Khairi tak kesampaian. erm, nasib baik ada Jom Heboh @ kB menyelamatkan.. Huhu.. sempat jumpa Aidil je.. Lps amik gambar, ucap "Terima Kasih", terus blah.. macam kejam je..hehe.. nak mintak Autograph, macam tak cukup style punya buku je yang ada. So, untuk berlaku adil dengan artis2 lain yang pernah ditemui dan tak pernah dalam sejarah pergi mintak sign diorang, kira halal la tu ambil gambar aci redah je..hehe.. mintak ampun! Kita kena berlaku adil tau.. ^_^
Read more...

Sunday, February 28, 2010

Rooftoop Rant by Hlovate

Sekarang tengah baca lagi.. cerita ni menginsafkanlah jugak.. mula2 baca memang pening! xtau mana perempuan, mana lelaki... bg tips la kalau nak baca..
1) yang perempuan tu isap rokok..
2) yang laki tu pakai cermin mata John Lennon, jual burger.. key?!! ^_^

Read more...

Tuesday, February 23, 2010

HaRi iNi...

wAH... semakin hari semakin blurr.. huhu.. semalam tolong Puan Noraani & Kak Lina urus lawatan keusahawanan. Hari ni sampai mengigau ingatkan Kak Lina nak pergi terus ke fakulti pukul 2..haha... siap mimpi devi solat?!! Lepastu, tadi tiba2 ada suara cakap nak tukar tempat EV -Entrepreneur Visit tu.. aisaymen, gunung berapi mana tak meletup... dah contact semua tempat kat terengganu tu & dah confirm pun, just tunggu surat je nak faks esok. Okey, korang bincanglah.. Kak Lina pun dh bersuara. Kita ni siapalah, "Engkau orang besar, aku orang kecil..." hahaha.. trade mark bilik kitaorang. Owh, lepas ni ada perjumpaan Koperasi.. meeting Ahli Lembaga. Alhamdulillah lepas temuduga hari tu.. Tadi sebelum maghrib plak, wat latihan kaligrafi karakter tulisan mandarin. Haru jugak la.. bukan senang nak pegang berus tu, terkontang-kanting jugakla..hehe.. Yang lagi harunya, waktu tengah test berus dengan dakwat ala2 tunggu masa nak menitis tu, tiba-tiba terjentik @ lebih mudah digambarkan ialah 'terjetak'. bahasa orang Beserah kot..hehe..Kelantan pun guna.. Hm, habis kena kawan kat sebelah, In.. hehe.. SORRY IN! Tak sengaja... yang kesiannya, In pakai baju putih.. habis!!! Ampun buk!!! Anyway, tengoklah macam mana khamis ni kitaorang bertanding buat tulisan kaligrafi tu.. tadi pun dah habis tertonggeng-tonggeng duduk sebab nak concerntrate nak buat tulisan asas mandarin tu.. 'heng' la, 'shu' la, 'dian' nya lagi.. tu belum masuk gear semua tulisan asas. Tiba2 Mr Ma mintak try buat depan dia terus tulisan penuh 'prosperity' tu.. aisaymen, hentam jelah! huhuhu... nasib baik dia sporting... Then, sekarang just isi masa sebelum nak pergi meeting.. ish3x..study tidak.. dah la tutor law tadi macam dengar tak dengar je.. Shahida, STUDY!! eXAM OM Sabtu ni tau... Gambate!!!!
Read more...

Sunday, February 21, 2010

Minggu Lepas...

Minggu yang memenatkan...
Orang balik kampung bercuti, kami AJK2 KARNIAWAN bekerja. Tapi ada juga yang curi tulang.
Tapi banyak juga pengalaman yang dikumpul. Salah satunya dengar talk dari Rosyam Nor. Wah, Rosyam Nor!!! Bukan datang promote filem tau, tapi berkongsi pengalaman sebagai usahawan dalam industri seni. Tapi, satu la bagus Rosyam Nor ni, dia tak pernah dedahkan family dia kat public kan... Satu iktibar saya ambil dari pengalaman Rosyam, JANGAN LUPA BAYAR ZAKAT! Ha, nak tahu, Rosyam pernah ditawarkan menjadi pelakon pembantu Anna & the King tapi... sebab terlalu excited menunggu keputusan ujibakat, dia terlupa bayar zakat untuk diri dan family dia pada Ramadhan tahun tu. Cerita ini hanya untuk iktibar. Doctor Nan pun cakap macam tu. Bayarlah zakat dan insyaAllah pintu rezeki kita akan dibukakan.

Surah al-Baqarah ayat 261 adalah antara ayat suci al-Quran yang popular dalam membuktikan kelebihan bagi mereka yang bersedekah. Allah berfirman yang bermaksud: Perumpamaan nafkah yang dikeluarkan oleh orang-orang yang menafkahkan hartanya pada jalan Allah adalah seperti sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir dan daripada setiap butir, tumbuh pula 100 butir benih. Allah melipatgandakan ganjaran bagi sesiapa yang yang dikehendakinya. Allah Maha Luas Kurnianya lagi Maha Mengetahui.


Lepas tu, habis KARNIAWAN, join Flying Start.. Fuh, memang tak berehat...
Read more...

Kelas Etika

Hari ini saya makan semeja dengan Doctor Wan Hasnan, pemilik Company DOCNAN. Hohoho... Seronok juga dengar talk dia tadi. Banyak pengalaman yang boleh dijadikan iktibar. Pesanan akhir Doc Nan ialah: "Sentiasa bersyukur dan.." apa ya? lupa..hehe... tapi, bayar zakat juga penting. Anyway, dalam talk beliau juga amat2 menekankan Wawasan! Set our target.. short term & long term. Beliau dah target untuk berkahwin pada tahun akhir pengajian beliau di UPM. Wah, memang tercapai! Ambil scroll Ijazah ketika umur anak 2 minggu pun tercapai! Menjadi usahawan No 1 sebagai pembekal baju di Kelantan, juga BERJAYA! Alhamdulillah... Moga kita dapat berkongsi pengalaman yang lebih banyak selepas ini..

Read more...

Sunday, February 14, 2010

[tunas]


Haila, Haila... Maila, maila... huhu... Dialog biasa Hlovate! eheh!
Hmm.. camne nak cerita ek? Kalau tengok cara kawan kita bacalah.. kalau Shahida yang baca memang gelak tergolek-golek. Dan tak dapat dinafikan penuh dengan tanda tanya pada awal penceritaan... Tapi sebab Shahida dah baca aA+bB dulu, so, tak pening sangat.. anyway, kisah ini ibarat kisah hidup dekat MRSM je.. hehe.. tapi tak pernah la buat kerja2 nakal tu.. Hmm, rasa cam nak pusing masa je agar dapat merasai perkara yang sama macam cerita ni, tapi itu hanyalah JIKA BOLEH... ^_^ Hmm, balik pada kawan Shahida tadi, merangkap roomate sekarang --> Zila, hehe.. kesian dia kena buli dengan Shahida.. dia tanya: "Addin dengan Kucai tu bercinta ke?"
"A'ah"
Shahida saja je.. ehehe.. biar dia baca & explore sendiri..
Dan bila semua cerita terbongkar...
"Shahida!!!!" ekekeke.. gelakkan ke'terpercayaan' Zila terhadap Shahida...hehe... So, nak tau apa yang banyak sangat persoalan dalam cerita ni.. mai la baca... sewa, sewa!! ^_^ murah2... special for UMK's Student -> Rm0.70 hari pertama, seterus-terusnya +Rm0.30.. murah-murah.. hehe..

Read more...

Friday, February 12, 2010

Pantai Irama The Movie...

Cerita wajib cerita;

Haha... mula2 kena gelak dulu... mood tengah ApPy nih.... ari ni bermulanya sebuah kisah yang membuatkan 'k.a.m.i' terasa nyawa amat berharga... haha..

Al-kisahnya bermula apabila kami bangun tidur pada pagi hari ini bertarikh 12 feb 2010... Ada orang mengadu tak boleh tidur, tak lena langsung, sakit punggung, sakit kaki, kejap2 pusing kanan, pusing kiri, kejap bukak mata nampak orang lain belum tidur, dengar orang tengah cakap masa dia tidur... haha...itu semua berlaku terhadap roomate2ku... hmm, kita namakan mereka roOmate 1 (R1), roOmate 2 (R2), & roOmate 3 (3)... hmm... sweet nickname!! haha... bukan apa, takut diorang marah pulak kalau bagitau nama...haha... biarlah diorang dedahkan sendiri... sape makan cili boh, die yang berasap telinga...ahaks! ^_^

Erm, kenapa diorang tak boleh tidur? haha... kena gelak dulu.. se.bab.nya diorang lenguh kaki duk mengayuh basikal semalam. Yelah, kami ber'lapan' pergi mengayuh basikal ala2 Le Tour De Langkawi aje..huhu... bayangkanlah, berapa kilometre entah dari UMK ke Pantai Cahaya Bulan... memang seronok!!! Macam2 jugaklah berlaku.. Masa nak melintas jalan raya depan camp askar tu pun satu.. buat seram bulu roma je... pukul 5 kan orang balik kerja, memanglah ramai... Boleh pulak dalam ramai2, my 'akak' tertinggal kat belakang, ala cian die.. i pun naik risau tau, sebab kita pun penakut bab2 lintas jalan, ahaks! Then, Sweet CupCorn yang kitorang beli tadi separuh 'ketumpahan'... semua nya sebab gegaran basikal... alahai, takdek rezeki.. jadi rezeki ayam.. ayam2 tu pulak bila campak je jagung2 tu, semua melompat terkejut... kejutan budaya kot..haha tak biasa terima pemberian orang luar...macam2!! Lepas tu, ada seorang kawan dah tak berapa larat sebab basikal dia berat, then kami tinggal bertiga di belakang.. Sampai satu selekoh di kawasan perumahan...tiba2, agak terkejutlah sebab ada budak lelaki kejar sambil berlari mengiring... betol ke idak orang tu? ish3x, kejar sambil gelak2, wallahualam la tu.. hmm, bahaya jugak..kami semua dahla 8 dara pingitan. Erm, lain kali kena bawak bodyguard la nampak gayanya...huhu..
Wah, bila dah sampai, memang hilang semua penat sebab dah nampak laut...fuh, best ma! apa lagi, kitorang pun picnic la dengan tinggalan Sweet Cup Corn yang masih ada... rasanya, kitalah tu yang paling banyak makan..haha.. satu lagi tradisi yang tak blh tinggal time jalan2 ni ialah... posing sakan depan camera...ehehehe.. abes lompat; senyum, peace, buat2 muka nyampah, muka derk, spontan, paling tak tahan time lompatlah... asyik2 tak jadi... alahai, letih je lompat banyak kali... gambar tak pernah dapat full mark for lompatan terBaeq punya!!! huhu... 'Aiseyman', tang.kap punya tang.KAP gambar, makan Sweet Cup Corn sambil nganga mulut tambah kemasinan percikan air laut, dah tiba masa untuk balik... ala, tak puas lagi maen... ye ke? hehe... tapi hari dah nak gelap.. apa lagi, cau la... hmm, haila... jalan balik pulak, kawan2 semua dah mengadu letih, naik bukit pun dah tak larat... Ha! sebab tulah diorang sakit kaki, lenguh badan, sakit abes segala bagai... hehe... malamnye tadi, duk ngisi minyak, suh cepat skit ilang lenguh.. ala, ciannye...


Ok, balik semula pada cerita hari ini, esh, tak abes lagi... how we get the rent car? ish3x, setelah segala benda yang kami buat petang semalam, lps maghrib, pergi Restoran Spicy tempah makanan, then pi Pasaraya Pantai Timur beli air Sarsi untuk minum masa picnic, balik singgah Business Centre (BC) sebab nak tempah kereta sewa... Alamak, clash dengan adik junior la pulak.. kitorang nak amik kancil je, kereta saga tak boleh jalan jauh.. kenapa ya? tepon habis semua orang yang kitorang ada contact number; Abang Din, Abang Man, Izul a.k.a lecturemate, Ustaz, Awis...

yang saya 'call'ah;

Abg Din: Ala, awak tak cakap awal, dah malam ni saya tak tau barang tu ada ke tak..


*************************************************************
Abang Man: Alamak, kancil takdekla dik, orang dah tempah. Kereta Wira (kalau tak silap) adala...abang bagi RM50 (ye ke?) setengah hari harga student (aik, mana tau aku student? sebab panggil dia abang kot..huhu...), kalau orang luar abang tak bagi, biasanya RM70 setengah hari...

Saya: Ala, tak blh kurang lagi ke?

Abang Man: Harga student doh tu dik...

Saya: okey2, saya bincang dulu dengan kawan2...

Abang Man: Eh, doksoh bincang2lah, nanti esok awok nok takdok doh, takot orang lain ambik dulu..


Saya: hm, takpela bang, t kalau nak kitorang call balik..

Camtujelah perbincangan kami....

Dan last2 skali, kami masuk Mahkamah Rayuan BC..huhu... menunggu kedatangan penyewa pertama. Loh, Akmal & Farhan ke? hmm, kenal masa pergi program Kemboja.. Nak pergi mana? Besut? wat apa? pergi rumah staff, eratkan silaturrahim... owh, begitu!

alamak, ngantukk.... sambung esk la... assalamualaikum...
______________________________________________

continue...

Last2 kitorang pun naekla proton saga.... warna putih... devi jadi pemandu, shahida duk jadi co-pilot (hehe..), kak su & zila jadi pemerhati tetap kat belakang.. huhu..devi pun masuk gear, ghurghurghur... jugaklah bunyinya mula2 dia bawak..huhu, tak biasa lagi dengan kereta tu.. then kereta sewa kitorang pun meluncur keluar dengan selambe dari perkarangan UMK. Aik, tibe kat simpang tu kak su suh masuk ikut lampu isyarat, apasal pulak? bukan straight je ke? Alamak! Pusing2... wah, ni lah lek pertama yang devi wat..dahcat2... tu okey lagi... kitorang pun dengan selambanya teruskan perjalanan, masuk simpang sebelum IPKB tu..then, pusing kiri dan terus... je.. banyak bonggol! Gedebuk2... aish... "devi, bawak slow skit dekat2 bonngol tue.." pesan kak su.
Tiba2... zila bersuara.. "wei, kita tak isi minyak lagila..." haha.. memang senget betol! Excited nak pergi pantai punya pasal...

"Ha, tadi ada nampak stesen minyak kat kanan.." kata Kak Su.
"Aik, bukan belah kiri ke kak su" shahida menyampuk.
"Belasah jelah, mana ada stesen minyak kita masuk" huhu...
"woi, katne nak pusing ni" tanya devi.
"kat lampu isyarat tu, kita pusing jela kiri cari jalan nak pusing.."

Dan disinilah tempat tragedi berlaku... huhu...
devi pun menjumpai port untuk pusing.. jalan clear, just ada sebuah kereta yang agak jauh sikit dari jalan bertentangan... devi pun memusing stereng, dan... jeng, jeng, jeng!!!!!

Alamak, kereta mati tengah jalan! Semua dah naik gelabah... betul2 dekat tengah jalan.. cepat-cepat devi hidupkan semula kereta tu... alamak, cubaan pertama tak jadik (ops, bukan cubaan, devi cakap dia tak tahu nak buat apa, kereta dah idup la rupanya, cuma die kena main gear & clash, huhu..), cepatlah kereta oi, kita orang tak nak mati lagi... kecut jugaklah perut.. kalu nak jelaskan keadaan, masa tu shahida and devi berada di trek larian no 1, kak su and zila kat trek no 2... hmm, kalu tak kena gelek je dengan kereta racing...ish3x..nauzubillah....Cepatlah, cepatlah... huh! kereta dari seberang dah hampir.. Fuh, lega ma, jalan pun.. ni mesti sebab devi bawak tak baca Bismillah... kalu tak, x sempat mengucap semua... haiseh, masuk jalan cam biase, steady, then pandang kiri... fuh, adek tu pandang kereta kitaorang cam nak makan seh, dia pelik kot tengok adegan tadi..hihi...

Then kereta di pusing ke kanan semula...


"oit, kat mana stesen minyak ni" tanya devi.

"ala, jalan je, nanti ada sign board" kata kak su.


Dalam kalut-kalut tu, devi masih sempat pergi pancut air depan cermin kereta and wipe.. hish haru! mana tak nye, mula la dia membebel, "aircond ni elok tak? apasal berkabus" hish, macam2... "alamak, aku tak nampak jalan" sambung devi sambil memanjangkan tengkuknya untuk melihat jalan depan..

"devi, jaga depan ada bonggol" tambah shahida... gedebuk! Still rasa hentakan walaupun devi dah bawak dengan berhemah..

"woi, tak nampakla.."

"berhentila sekejap, shahida pergi lap, ada tisu tak kak su?"

Nasib baik ada...


Kereta pun berhenti tepi jalan...

Shahida dengan takut2nya pergi lap cermin depan bahagian co-pilot..ahaks! Diorang tak perasan kot...huhu.. macamlah kita yang nak bawak kereta... ekekeke... then, devi panggil.. "Sinilah.." sambil tunjuk ke cermin depan dia tu, ambo ni takut tengok kereta... kang tak pasal2 kena langgar, dahla sipi benor dengan garisan putih... Then, lap cermin kereta, adois, hitamnye cermin.. dah berapa tahun tak basuh ni? ehehe...

"dah, jom!"


Devi pun gerak.

"Ha, tu! Tu ada signboard stesen minyak"..

"Okey2"

Beberapa minit berlalu...

"Ha, tu dia, stesen minyak Petronas..."

"Eh, katne lubang isi minyak? kanan ke kiri?" devi..

"Kiri,kiri..." kata Shahida sambil melihat ke cermin sisi pandang belakang.

"Isi sendiri ke dia isi?" tanya devi sambil memandang pekerja Petronas tersebut yang duduk rilex melayan message... ish3x, tak nak buat kerja balik rumah la bang, goyang kaki..

Devi pun keluar kereta sambil membawa duit minyak yang di hulur oleh Zila... Nape Zila kena bayar? Sebab dia yang nak sangat pergi Pantai Irama, dah berapa hari ngigau duk sebut nak gi Pantai Irama..huhu...

"nak bayar kat mana?"

kami just nampak abang tu tunjuk ke arah kaunter pembayaran...

Pastu, devi bukak ruang isi minyak kat tepi tempat duduk driver tu, bayar dan berlari semula ke kereta...

"aik, dia isi, takpelah" devi pun masuk dalam kereta sementara abe tadi tu menjalankan tugas dia... Okey, beres! Jalan...

"oi, devi! ko jalan ikut mana ni? ni jalan masuk la" kita orang pun gelak beramai-ramai... apalah devi ni, dia pakai taram je mana nak jalan..huhu... Dengan selambenya, dia masuk balik ikut tempat isi minyak dan keluar ikut jalan yang sepatutnya...ish3x...

then, belok kanan, kanan lagi, terus melalu jalan yang berbonggol tadi...hentakan yang sama dirasai, tak boleh nak buat camne la, dah kereta lama... huhu.. sampai kat lampu isyarat...

"masuk kanan." kata Shahida.

"Straight la... jalan bandar Kak Su tak ingat.." kata Kak Su memprotes Shahida..ehehehe.. silap bagi instruction la pulak.. huhu.. seb baek ada pemerhati tetap.. ekekeke...

"Okey!" kata Devi...

"Uit, lamanya merah..." sambung devi sambil main clash dan minyak...

"Oit, sabor la Devi.."

"Ala, nanti..." sambil menghentikan perbuatan tadi..

Dan lampu pun hijau..

"Jalanla Devi.."

"Ha, kan aku dah cakap..." lambat nak masuk gear la kot..uhuhu... macam-macam...


Jalan terusssss.....

"Eh, ni cam kenal je jambatan ni, bukan dulu jambatan siam ke?" a'ah, jalan masa Shahida and classmates pergi bukak puasa tahun lepas.. pergi Restoran Sri Cerana, Restoran terapung.. terapung ke? bolehla... rase nak tenggelam pun ada masa duk atas buluh2 rakit tu... uhuhu...


"Betol la, ni jambatan baru, jambatan tu ada lagi kat bawah. Kak Su datang naik motor dengan abang Kak Su lalu ikut situ je lagi.."

"Owh, dah tak nampakla jambatan tu tadi..." setelah melepasi jambatan..

then, "kona kiri.."

"Betul ke Su?"

" Betul la tu.."

"haha... kan betul! Pandai Shahida!" puji diri sendiri la pulak..ahaks!


Dah belok kiri, terusssssssss je...

"Eh, eh..masuk kanan devi.."

Ops, dah terlajak nak buat camne? hehe...cari jalan lagi nak kona... haiala, bereapa kali nak pusing da!!!

"line tak clear la... takdek tempat nak pusing.."

"takpe, kat depan mesti ada... eh, eh.. devi, masuk sini, sini ada parking, ko pusingla..."

Kami pun turun bukit ke Parking Park Restoran Sri Cerana tu...

Pusing..

Nak keluar kena naik bukit dulu...

Dah berada betul2 kat pintu keluar, alamak, ada kereta, break!! Ayoyo, kereta mengundur!!! DEVI...... Kelam kabut lagi..haha... camne? camne? break! break! otak mencerna... haila, haila...

Kami pun pandang ke belakang... kot-kot terlanggar apa-apa... Alamek, ada sorang pak cik tengah pandang 'kereta sewa' kita orang, sambil cekak pinggang plak tu.. terpinga-pinga kot tengok al-kejadian..hehe...

Devi, cepatlah, ko bawak betol2 sikit... seram jerk...

Devi pun terus memecut naik bukit tanpa melihat kiri-kanan, nak mampus ke?!! ish3x, seb baik nyawa panjang... ada sebuah motor je dari kanan, slow..tapi, ada sebuah jip dengan lajunya dari kiri dan kereta kitaorang memang hampir dengan buntut jip tu.. Fuh, nasib baik tak apa-apa...

Kereta jip tu, warna merah, ada budak laki kat blakang jip tu tgh bertenggek sambil memandang pelik pada kami....


Pastu, jalan terus lagi...masuk masuk balik jalan yang Kak Su cakap tu, kona kiri... uit, dah masuk jalan kampung..dahsyat2, jalan tak rata, sempit... alamak, spoil la... ada budak laki dua orang atas motor... apasal terhuyunh-hayang je tengok motor tu.. ya Allah, sempat lagi main message tgh bawak motor, ha, kOL pulak tue.. tak boleh jadik ni.... Hon jelah... Gedebek, gedebek... "alamak, apahal tak boleh nak hon ni?!!!! gila apa hon tak function..." kata devila...

Hmm, sepanjang perjalanan duk kira kelemahan kereta sewa ni..aiseyman... 1st, meter minyak tak naik2 pun walaupun dh tmbah minyak... ish3x, 2nd, jam kereta pun tak betol..ahaks... 3rd, hon tak berfungsi... ades!!!


Hish, balik semula dengan budak motor tadi... sabor jelah.. dahla jalan sempit, dia duk concer jalan, duk tengah2.. langgar baru tau..huhu.. ugut dalam ati jela... tak terniat pun..ehehe..


Pastu, lepas budak tu dah kena lintas ngan kita orang, sampai satu lagi simpang.. tunggu jap, jalan kampung takdek traffic light... "Weh, kereta tadi la devi, kalau ko ikut dia pun takpe" kata Kak Su...

Alamak, otak tak dapat tangkap... kereta yang mana?

"Kereta mana Kak Su?"

"Ala, kereta yang devi nak pintas tadi"

Alamek, yang mana ya? sambil tu, pandang la kereta tu... nampak jip merah, ada budak lelaki dua orang kat belakang jip tue... oh'ho... jip tu ke?... dah tau...

"oh, jip tu, maybe diorang lalu simpang depan lagi dari simpang kita tu kan.." entahla...

"lain kali tanya je pak cik tu nak gi mana, devi, ko ikut jelah pak cik tu.. kot die nak gi bachok jugak..haha.." kata Kak Su la sambil gelak2. Kitorang pun apa lagi, tambahla perisa...

"Shahida jerit ek, dik, nak g bachok ke?" padahal tingkap tertutup..uhuhu..

"jeritla Shahida.."

"Ala, kita tulis jelah depan cermin ni..BACHOK.." sambil tangan melekap kat cermin kereta..ehehe... kang tak pasal2 jadi kereta sapu..huhu...

Kita orang pun jalan terus, same way dengan pak cik Jip tu la.. tapi... sampai kat cabang tiga... dia kona kanan la... "alamak, tak sama jalan la..." semua mengeluh..ehehe..kita orang pun pusing kiri... hmm, dah tak ingat jalan... then, bila sampai kat satu jalan tu lah...Kak Su cakap dah sampai Bachok.. tiba2 nampak sorang pak cik kat bahu jalan belah kiri, buat derk je..pandang depan, tiba2... Devi lambai tangan kat pak cik tu.. apahal pulak Devi ni? buang tebiat ke? ehehe..

"apasal ko lambai kat pak cik tu devi?" tanya co-pilot.

"Dah pak cik tu lambai, aku lambai la balik"

Haila, camtu ke? tak perasan la pulak.. pun gitu, pandang la pak cik tu kat cermin sisi pandang belakang.... eh, pak cik tu lambai balik..huhu... betol tak pak cik tu? entah...


hmm.. katne dah ek? tiba2 dah sampai simpang 4 kat kampung Kak Su..

"Nak lalu mana?"

"straight, then kat sebelum tong sampah hijau tu, ko pusing kiri"

"okay!"

Devi pun wat la lek maut dia lagi..ehehehe...

"woi, Devi!"

"lex ar, nampak je macam tak cukup jalan... muat punya..." entah!

"Devi, tepi la sikit, motor tu nak lalu..."

"muatla.." okay!

Sambil2 tu, Kak Su pun cerita...

"Ni rumah sedara Kak Su"

"Yang hantar kita balik aritu ke Kak Su" ada la, masa kita orang 1st time datang rumah Kak Su semester lepas...

"Bukan, tu rumah dia depan sikit..ni ha.." yang rumah warna oren tu..

"ni pun rumah sedara Kak Su" sebelah kanan pulak.. dipendekkan cerita, sini nya kampung adalah jajahan saudara mara Kak Su, kan,kan... hehe...


"pusing kiri..." kata Kak Su...

ha, nampak rumah proses tembakau lama.. straight lagi...

Okey, dah nampak pagar rumah Kak Su..



*************************************************************



"okey, masuk kanan" Devi pun terus masuk melalui pagar tu dan parking bawah pokok dekat dengan pangkin... Apalagi.. adik2 Kak Su; ima (halimatul sa'diah) and yah (rabiatul adawiyah) and sepupuya pun menyerbu..uhuhu... sedap2 name adik Kak Su rupanya...

kitaorang bawak diri je... pergi salam dengan mak2 sedara Kak Su.. sorang sakit, cian dia, kena buatan orang.. ish3x, kejamnya dunia!!! anak dia 2 orang, Wani and.. sape ek sorang lagi Kak Su? lupa... dua2 pakai baju pink..uhu, sehati sejiwa adik-beradik ni... ha, jalan terus gi umah Kak Su, bagi salam, salam dengan mak Kak Su.. eh, sape tu? owh, abang Kak Su demam.. kesian... hmm, kalau tak mesti abang Kak Su jadi mangsa jadi tukang tunjuk jalan gi Jeram Pasu..ehehe...

Hmm, dah sampai tak tau nak buat apa.. duduk jela...Kak Su pun masuk dapur, nak ikut malu, sebab abang dia ada..ehehe... selepas beberapa minit, mak Kak Su kuar dengan bekalan untuk picnic, Kak Su pun bawak kuar segala benda... cawan, keropok, polistrene... dan akhirnya benda2 tu dimuatkan dalam bonet kereta..

"Nak bawak sape ni? Ima ikut kan? Jom Ima" tanya Shahida dan menjawabnya sendiri...ehehe...

"Adik sedara Kak Su?" Kak Su pikir jap..

kalu bawak yang tu, yang nu nak ikut, kalu yang ni, yang tu..haish... bawak jelah yang kecik 2 orang tu.. Akhirnya kami mengajak Jah dan Saidi a.k.a Di...(adik dan abang yang dah kehilangan ayah, kesian diorang, anak yatim..)

"Tak menyusahkan ke?"

"Takdekla.." lagi best kalau pergi ramai-ramai..huhu..

Dan akhirnya, kereta pun dipecut oleh Devi... Shahida seperti tadi, still jadi co-pilot..ehehe..

Kak Su & Zila duk meriba Jah, Ima & Di...


Ni la satu lagi hal.. bila masa pulak Pantai Irama ni lengkap dengan zink ni? ish, musykil betul, selama ni takdek pun... kan dah konfius nak masuk ikut mana..

"Nak masuk ikut mana ni?" soalan yang sama setiap kali nak sampai tempat tujuan..uhuhu..

Dah lepas satu jalan masuk, lepas jalan masuk ke-2, tak perasan!

"Sini devi, sini pun boleh masuk" co-pilot memberi arahan.. eheh!

Devi pun terus membelok... tiba-tiba, co-pilot nampak satu jenis sign board!! ahak, sign board merah, bulat ada sengkang putih kat tengah.. "Alamak, salah jalan..." ehehehe...

"Bedal jelah..." a'ah.. dah masuk pun.. selamat pulak tu..ekeke...

"Ha, nak parking katne ni?" sambil terus je meluncur sepanjang jalan...

Sampai kat hujung sekali, dekat dengan tandas / bilik persalinan, "parking sini jelah." devi membuat keputusan. Parking bawah pokok. Masa tu takdek kereta lagi, ada sebuah je jauh sikit dari kereta sewa kita orang...

YahoO!! Sampai pun Pantai Irama!!!

Jom, bawak makanan.. ehehe.. adik2 xnak tolong ke? takpela, tak biasa lagi tu, malu2.. ehehe..

Kita orang pun bawak segala benda tu sampai ke wakaf... tempat picnic ala2 pondok je... hampar tikar...naseb baik bawak 2 tikar, kalau tak, mesti tak muat..huhu.. letak makanan, bukak penutup bekas makanan, satu bekas bihun goreng, satu keropok, ada satu dulang kuih puding, apa lagi ye? owh, air sarsi yang kita orang beli semalam... air batu... yang adik Kak Su tolong beli tadi... okey, Shahida tolong isi untuk semua.. eh.eh.. nape makan dengan tangan Kak Su? Sudu tak cukup, takpelah... eh, tak cukup? macam ada guna satu tadi... mana ek?

"tadi ingat tak bawak ramai adik2, bawak sikit jela sudu.." kata Kak Su..

Otak masih berusaha fikir... ah, tak dapat fikirla, makan... ^_^

"shahida, tambah ais.." mintak zila.

Buka la bekas ais...

"La, sudu ni la, jenuh mikir.." rupanya sudu guna untuk senduk ais.. haila! tak pasal-pasal Kak Su kena guna tangan..eheh! takpe, ada bawak air mentah a.k.a air paip.. huhu.. basuh je la tangan, kan, kan Kak Su? hehe...


************************************************************


Dah, siap makan! Adik2 dah awal2 siap, ciannye.. tak sabarla tu nak gi main pantai.. eh, jom beli layang2... jom, jom.. Shahida nak yang spiderman warna hitam tu tau...

Adik2 pun ikutla, ambik gambar dulu depan koleksi layang2..hehe..

"Abe, berapa ya harga layang2 tu" Shahida tanya..

"Yang mana? yang depan tu kat bawah sekali RM5, atas sikit RM8,..." & bla,bla, bla...

"Yang Spiderman hitam tu berapa?"

"RM18"

Gulp!! Shahida, wat muka biasa, muka takdek perasaan, eheh! Jangan wat muka orang takdek duit depan abang tu. ehehe.. Simpan jelah hajat tu..ahaha..

"Ima nak yang mana? Jah? Di?" tanya Kak Su.

"Spongebob ada, Sin Chan.."

"Jah, ni kartun sama dalam buku Jah" kata si abang kepada si adik..

Jah angguk.

"Jah nak yang ni ke?" Shahida tanya.

Jah geleng kepala.

"Jah nak yang mana?" tanya Kak Su.

Jah tunjuk wau gambar ikan duyung..

Alamak, yang tu mahal la dik, akak kena budget ni..ehehe..

"Spongebob, Doraemon, tak nak ke Jah?" Shahida amik tugas balik..hehe.. Spongebob jugak yang dilelong, apahal ek? Bukan Shahida pun yang minat Spongebob, Devi!!

Hmm, Jah geleng lagi..

"Eh, Ima nak yang mana?" Shahida tanya lagi..

"Ima dah pilih.. tu.." oh, Mickey Mouse..

"Abis tu, Jah nak yang mana?"

Akhirnya....

"Yang ni? Sama dengan Ima.."

Jah angguk..

Betulla tu..

"Abang, yang ni satu lagi..."

"Di nak yang mana?"

Budak lelaki ni tak memilih sangat, tak leceh..

"Di nak Ultraman.." sambil menuding jari ke arah wau tersebut..

Good! Settle pilih wau. Lepas bayar, posing depan wau yang baru beli tu pulak..ehehe...

Dah! Jom kita main..YiPpI!!

Olo, nak wat naik wau pun satu hal.

Excited je budak2 ni... tapi takkan nak biar diorang buat naik sendiri kan? Apa lagi, kakak2 kena la main peranan...

"Jah, meh akak tolong" camni, belek wau.. and then camni, lepaskan wau...pastu tarik tali camni.. uit, dah naik! Senang je.. eheh.. serahkan pada yang pakar! huuhu...

Next, Di.. Kak Su tengah settle kan adik dia..ehehe..

"Ha, Di lepas tali camni, Di biar dia pusing.."

Di angguk2 je.. pendiam la adik ni.. huhu.. pemalu tu..

Sementara tu, zila duk ambik gambar.. devi duk interview Kak Su.. Shahida tengah syok tengok wau tu sambil tarik2 tali wau.. Di tolong pegang tali kat bawah.. aik, sapa yang main sebenarnya? huhu... Ala, cian adik2 nak main... okey je dah wau tu, "Nah, Di jaga tau.. wat cam akak ajar"

Sekian masa berlalu, tak lama mana la tengok adik2 ni main wau.. tiba2, alahai.. adik, angin dah takdek... kita orang cube la jugak tolong naikkan semula wau tu tapi nak wat camne, dah angin takdek... mana nak naik nye? ololo... terpaksa la adik2 gulung wau.. kita simpan dalam kereta ya... pasni kita pergi taman permainan tu nak.. ala, adik2 semua tak kisah..ikut je.. eheh!

Sampai kereta, masukkan wau2 semua dalam bonet.. eh, Ima nak apa? Nak gula kapas? Okey, nah, satu sorang... Jom, gerak!!!

Jom, jom gi main gelongsor... uhuhu.. 'kami' pun panjat tangga..excited nak main gelongsor.. eh, jap, jap.. kita amik gambar la dulu.. okey, devi.. ko tolong amik dulu ek.. okey2! Snap! okey, tukar orang.. jap, satu lagi.. apa pulak? la, handset devi pulak.. okey2, tukar posing.. eheh... key, tukar orang.. okey2, tu, Ima tak nampak la pulak..

"Ima, molek la.." kata Kak Su.

Satu lagi.. Okey, dah.. jom main... Then, tengok budak2 ni main cam best je.. Shahida pun join la..ehehehe.. tu kat gelongsor biru, licin giler.. kita yang dah besar pun jadi cam budak2, rasa cam ringan semacam je menggelongsor..huhu.. then, adik2 pergi kat gelongsor marmar merah. Disebabkan Zila cemburu kot tengok Shahida main, Zila pun join sekaki, then Shahida join, mengejar kat belakang, huhu.. Kak Su pun tak kurang jeleznya.. Devi jadi tukang amik gambar.. Devi pun jelez rupanya, dia plak amik turn pastu..eheh! semua nak pose atas gelongsor..

Dah penat bermain, ajak adik2 makan aiskrim.. Gula kapas pun belum abis, makan aiskrim pulak..huhu.. Alamek! Tiba2 Di nak balik.. Nape sayang? Sakit perut ke? Geleng kepala. Kak Su cakap mesti ada something sebab dia nak balik... betul ke bukan sakit perut? Betul tak nak pergi toilet? Angguk sambil jilat aiskrim.. eh, musykil, betul ke ni, tak nak gi tandas? Geleng tak nak.. adus.. soalan tak konsisten, otak takleh menerima.. mesti ada something ni nak balik.. kalau tak nak pergi toilet, nak balik kenapa? Takkan dah puas main.. aiseyman, takleh fikirla.. betul2 mental block! cam tengah exam plak... hmm, nak balik nak wat camne, Kak Su pun pelik.. ha!! dia nak pergi solat Jumaat kot. Di tak pernah tinggal solat lepas ayah dia meningal.. bagusnya... kecil2 dah ikut hukum Allah.. Okey, Kak Su pun telefon adik lelaki dia..Din.. Then, dalam tengah menunggu tu, kita orang pun tertanya-tanya lah sebab sebenar Di nak balik..tiba2 aje.. musykil2.. Dan, ter.bu.ka.lah mulut adiknya.. Jah.. "Abang Di takut kat abang baju hitam tu"

Kami pun serentak memandang ke arah lelaki itu.. ada 3 orang lelaki.. hmm, menakutkan jugaklah..

"La, kenapa pulak?"

"Abang tu tanya nak masuk gambar sekali boleh?" huh! Bila masa pulak boleh terlepas pandang budak2 ni.. sian diorang, kena psiko sikit dah takut..

"Nape nak takut Di? Kita kan ramai.."

Di dengar je sambil jilat aiskrim.. tak abes lagi...

Tiba-tiba Di cakap tak jadi balik..

"Kak Su dah tepon Abang Din dah, Di balik ek, Di nak gi solat Jumaat kan"

Aik, nape plak tu? Biar jelah Kak Su, sian dia tak abis main lagi..

"Din bawak adik Kak Su sorang lagi, Raihan, baru balik sekolah.."

Oh, begitu...

"Lagipun Di tak pernah tinggal solat Jumaat. Biasa dia pergi dengan abang dia, Mak dia garang sikit."

Otak menangkap semua.. Faham.


** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **


Hush, lama nya adik Kak Su nak sampai sini, bukan 15 minit je ke? Ehem, apa lagi, sambil tunggu, kita amikla gambar..huhu.. ala, camne nak amik gambar berempat.. ha, Di pandai amik gambar?

"Tekan kat mana?"

"Di tekan sini, meh akak ajar.."

Adi cuba..

"Boleh?"

Di angguk..

"Di tekan sini tau.." boleh asah minat Di ni...hihi.. ada niat lain jugak.. yelah, kanak2 pun kena dedah dengan teknologi.. yetak? huhu

Snap! Okey! Alamak, satu lagi...

"Di tolong tekan sekali lagi ek.."

Semua SENYUM....

Okey, dah.. sian plak kat budak2.. huhu..

"Ala, sekali lagi la Shahida.." Zila bersuara. Hantu gambar betol Zila ni..eheh, jangan marah ya..

"Dah la tu, budak2, cian die.."

Then, tunggu beberapa minit lagi..

"Abang Din!!!" adik2 duk jerit...
Sekarang dah bertukar orang, Raihan pulak datang..

Okey, jom pergi main kat pantai pulak..

Jom!! excited adik2 tapi..

Kakak lapar la.. gastrik datang balik.. huhu.. sabor jelah adik ya.. kita makan jap lagi.. pastu terus pergi.. Siannya Ima, gelisah nak pergi pantai.. cepat, cepat.. sumbat jelah bihun dalam mulut ni..eheh.. ala, nak keropok.. huhu, jangan jelez.. okey, dah.. Zila dah siap, Kak Su dengan Devi tak makan pun kali kedua ni... Cukup, kata Devi...

Jom, pergi pantai..

"Ko pergi la, aku jaga barang.. ngantuk la.." kata Devi.

"Shahida la jaga adik2, Kak Su nak duk sini, tok ceka' "

"Ala, Zila, jom.. ko kan nak amik gambar.."

"Kejap" kata Zila sambil tepuk2 pasir kat punggung.. eheh, btol ek? yelah tu.

Hmm, kitorang tengah bincang2 tu, adik2 dah sampai ke tengah pantai dah.. haila, excited nya.. kita pun masa kecik macam tulah kan.. Rindu zaman kanak-kanak Ribena doulu2..huhu

"Ima, jangan pergi jauh sangat, sini je" Okey! Diorang dengar cakap lagi..

Raihan sepi je.. tapi sentiasa senyum.. murah senyuman tu, maybe dia malu, kakak dia tak ikut..

Apa lagi, Zila kan nak amik gambar.. ha, pose kanan, pose kiri, pose belakang, pose atas, pose bawah..Huh! letih jadi photographer Zila ni.. sambil tu jeling2 jugak la adik2.. then amik gambar dengan adik2.. Lompat!! toin, toin, Ima and Jah melompat.. Raihan tak ikut, malu kot..uhuhu.. darjah berapa dia ya? Ima & Jah darjah satu... darjah 3 kot... tak tanya pulak Kak Su.. Then, time Shahida pulak beraksi.. Zila, tolong amikkan.. ha, Shahida lompat ni.. kira 3 Shahida lompat, 4 Zila click ek...

Okey, 1,2, TIGA!

"Ala, tak jadik.."

"Alaa..." muncung mulut..

Lompat lagi,

1, 2, TIGA! tak jadi lagi...

"Ala, ko kira la sampai 4"

la, ingatkan ko kira sendiri.." ehehe.. kesilapan teknikal!!

Okey2, 1, 2, 3, Empat!

"Tak jadik jugak.."

Olo, takpela, sian ko...

Eh, Kak Su datang...

"Ima, jangan pergi jauh"

Lagi la Ima pergi makin jauh..

"Ima!" tau takut..huhu...

Main lagi budak2 ni.. duk cari kulit kerangla, main Ombak..lompat2..

Dah, jom naik... Kemas2, balik... oh, masa ni dah ramai orang dengar khutbah tepi pantai. Dengar ke? Masjid kat jalan masuk Pantai Irama tu.. Dengarla, sayup2, tak jelas mana.. ish3x..macam2


Fuh, letihla tulih... pendekkan cerita la...

Sampaila kitorang menghantar adik2 pulang, Di dah mengejar nak amik wau dia.. lepas tu tunggu makan tengahari, nak tolong, adik Kak Su dah ada, tolong basuh pinggan mangkuk jela.. Then, selesaikan kewajipan yang patut. Sempat lagi tidur bersandar kat dinding..ehehe.. Devi amik gambar orang tengah tidur, hish, kacau je!! huhu.. ngantuk ni... lantoklah.. Then siap2, salam dengan semua orang.. Di dah tak malu, cam rapat pulak, Jah dengan Di datang salam.. ^_^ dah la tak ada adik kecik, sukalah..


Okey, cerita masa balik pulak.. kita orang nak pergi KB Mall, tempat orang meninggal accident ari tu.. Dah ajal, mengejut pulak tu.. time kita tak tau lagi bila... Ha, time ni co-pilot dah berubah.. Zila tak nak duk depan, so Kak Su la jadi co-pilot baru..ahaks! lagipun Kak Su tau la jugak jalan nak g Kota Bharu dari Bachok.. Shahida tak pernah lalu pun.. "La, signboard kan ada.." ehehe...

Sebelum teruskan perjalanan, tambah minyak dulu, kang, tak pasal2 kereta mati tengah jalan, dahla meter minyak tak berfungsi..ish3x..

Ha, nak tau nape Shahida nak duk belakang? Nak melentok..huhu.. ngantuk la, semalam tidur lewat.. Hmm, pusing kanan, pusing kiri.. alamak, tak selesa jugak... tarik beg, wat cam teddy bear..huhu.. tak pernah2 seumur hidup tidur dengan bear... hebat tak? hehe.. bangga ni.. tak macam devi tu, sepanjang 3 sem dengan dia, asyik2 tukar bear, sem lps saje, brp bear buat balik.. sekarang dah ada bear baru pulak, bukan kecik, BESAR PUNYA!!! huhu...

Then tertidur lena...


** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **


"Oit, bangun, dah sampailah.."

"Aik, katne ni?"

Pelik je..

"Dah sampai?"

"Yelah, KB Mall"

Mana?

Blurr je..uhuhu, biaselah, baru bangun tidur...

"Tak yah bayar car park ke?" tanya Kak Su.

"Tak yah. hari ni hari minggu kan.." jawab Devi.

"Owh..."

"Jom lintas jalan.."

Oh, kat sana ke? Patutla tak kenal jalan, ada pembinaan, nak buat Jambatan belit2 cam KL kot..huhu...

Key, semua pegang tangan..okey, ikut devi.. Devi kan kakak..hehe.. jom, jom... fuh, slamat lintas jalan.. seb baik devi terror lintas jalan.. bawak kereta je lintang pukang..haha... tadi, Auntie Vijaya asyik2 call sebab risau anak dia racing kat Kelantan..haha.. mak dia pun dah kenal sangat Devi tu..huhu.. kalau kat Ipoh, mesti dia juara bawak kereta ni..hehe..

Wah, masuk KB Mall hari ini rasa sesak semacam, ramainya orang... selama ni tak pernah pun berpusu-pusu macam ni.. Oh, Chinese New Year... kat sebelah pentas sana ada sorang abang tu dok terjerit-jerit kat microphone duk promo die nye buah limau.. tapi tak ada orang beli pun... Ah, biarlah..

Kita orang pun terus mencari-cari kedai buku Pemuda Osman dan Popular.. alamak, tak bawak kad Popular..ruginya!!! Eh, duit dah kopak.. g mesin ATM la dulu, bawak kuar duit... RM20, cukupla satu buku..ehehe...

Ha, ni excited nak cerita pasal cari buku ni..hehe... Mula-mula masuk Pemuda Osman, hmm, nothing interesting.. buku yang kita orang cari semua tak ada... Then, kami pun masuklah POPULAR... wah, meriah la hari ni... nape ye? WAAAA.... Manyak nye novel2 baru!!! Mata dah nampak harta karun depan mata..ish3x.. tak tahu nak pilih buku apa... Yang memang niat di hati masih banyak atas rak buku; ROOFTOP RANT.. Pegang, pastu letak balik sebab still banyak pilihan..huhu.. mata mencari-cari novel lain yang tersimpan di hati.. Waa.... Novel Fauziah Ashaari, sambungan Ombak Rindu - Cinta Tiada Akhirnya, Rindu Cintaku... Dulu masa nak, takdek, sekarang, orang nak beli buku lain, dia ada la pulak..haila!! Ada satu buku, keluaran POPULAR la kot... gabungan cerita Cinta Tiada Akhirnya dengan DURI.. ala, dua2 dah baca, tapi xdek lagi koleksinya... nak beli ke tak? Sebabnya, 2 cerita sekali dengan harga RM18.99... Fuh, untung lebih kurang RM10 tu kalau beli... betul x? hehe...otak entrepreneur... bolehla kembangkan perniagaan... tapi... Rooftop Rant dulu lah... nanti bulan April nak cari Versus pulak..ehehe...

Ni satu lagi cerita kawan kita, Zila... Dia asyik cari novel keluaran Publisher Kaki Novel je... kita orang pun tolonglah cari... Zila, ni, tak nak. Zila, ni, tak nak. Haila, tak tau nak tolong cari tajuk apa dah... Tiba2, Kak Su ada dengar seorang abang mencari satu buku Kaki Novel; Pergilah Air Mata.. huh, Kak Su jumpa dulu... "Zila, ko tak nak ke buku ni?"

"Ish, cerita ni, best la..." ha, dah jumpa buku tu, nasib baik Zila pegang.. huhu.. kalu abang tadi nampak macam mana? tak ke haru? Berebut! Ko amik separuh, aku amik separuh.. t kita tukar2..huhu.. bley ke camtu? Dalam pegang buku tu, still cari cerita lain jugak..haila! Zila, Zila.. nasib la ko pegang... tengok novel tu, tengok novel ni.. tapi yang kat tangan tak lepas2.. Pastu, Kak Su pun bukak cerita.. ha, baru dia tau Novel tu tengah PANAS...hot la tue..eheh! Ha, nak amik ke tak nak? Nak amik ke tak nak? dahla tebal, RM28.00.. fuh.. dahsyat nih..

"Ko tak nak ke Zila? Tak nak, bagila Shahida..hehe.. ko beli Rooftop Rant, aku beli cerita ni.. okey tak?" ugutan suruh beli sebenarnya..hehe.. Zila tak tau lagi tu..huhu..

"Wei, aku nak la..." tau takut.. dari tadi pening nak amik ke tak, nak amik ke tak.. Orang yang tengok pun naik pening..hehe...

Hmm, okeylah.. Zila pun dah bayar, Shahida amik jela Rooftop Rant ni.. Iqa cakap sangat2 best... Tak sabar nak tunggu keluaran Versus pulak.. haila, dah ketagih buku Hlovate la pulak.. pastu, ari ni (13/2), Hadia datang sewa... orang tak sempat lagi baca, sampul pun baru bukak.. sobsobsob... takpelah, demi business... Kak Su pulak beli Yang Sebenarnya-Aisya Sofea.. ntahlah camne cerita nya, belum baca..

Dahtu, nak balik.. Nampak buah oren tadi..


** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **


"Eh, devi.. bukan ke ko nak beli limau?"

"A'ah, nak beli sekarang ke?"

"Banyak je kotak, murah kot"

Devi pun pergi bertanya..

"Sekotak RM3.99" Wah, murahnya..

"Jom beli, seringgit sorang" ekekeke.. betol la tu..

"Bayar kat mana?"

"Tu.." tunjuk jurujual ke arah barisan yang berjela-jela..

Aiseh, memang tak bagi beli la.. tulah, awal2 tadi tak nak beli.. tadi takdek orang pun... takdek rezeki... huhu..

Kami pun meneruskan perjalanan pulang ke kereta.. pasni nak gi Tesco pulak.. Alamak, dahaga...

"Kak Su nak apa? Devi? Zila? Shahida nak milo" ada orang tanya? hehe.. semua pun wat pilihan..

"Milo 1, Oren 1, Blackcurrant 2" Settle... Ah, lega... letih seh jalan2...

"Sape tau jalan gi Tesco?"

"Shahida tau.." hehe, dengan bangganya... tapi sebenarnya tak yakin mana pun..huhu, tapi lagi, kenyataan Kak Su meyakinkan.. "Jalan je straight.." ha, betol la tu..

"okey, lepas ni lalu mana?" tanya devi bila dah hampir dengan traffic light.

"pusing kiri, kiri.. U-turn.." alamak, U-turn lagi.. dah la jem..

Tiba2, handset devi berbunyi... alamek abe dio... kenapa tak naik prebet? prebet semua takdek..

Risaunya dia...

Tu pun si dia tepon waktu2 kritikal, dahla banyak kereta, kita orang nak wat U-turn.. ish3x..

ha, lampu hijau.. Devi, cepat2... Dan kami berjaya U-turn... lepas tu ada simpang lagi..

"Devi, ko ikut kereta depan ni, lalu ikut jalan bawah"

"Okay!" ha, kan dah jumpa Tesco..ehehe.. seb baek ingat.. ni semua sebab arwah Pok Ya.. dulu selalu naik prebet dengan dia masa nak g KB or Tesco, 2 tempat dia suka buat lek maut.. satu kat Jalan Long Yunus, 2nd kat kita orang U-turn tu.. Fuh, memang kecut perut naek dengan Allahyarham.. moga rohnya dicucuri rahmat.. amin.. Al-Fatihah..

Sambung balik...

Then pergi Tesco just tengok2.. tak beli apa pun kecuali jam tangan warna coklat..uhuhu.. minat coklat sebab pernah baca, coklat lambang sophisticated.. doakan, aminnnnnn... yelah, kita mesti la nak jadi businesswoman berjaya.. bolehla tolong orang yang susah..insyaAllah...

Jalan nak balik? ha, Shahida dah ambik balik tugas co-pilot lepas KB Mall tadi.. Kak Su jangan marah ye...

"Jalan je straight, ikut jalan tadi.. ikut kereta depan." ehehe..

"Then?" wat U-turn lagi, eh, ye ke? dah tak ingat, sebab ikut je kereta depan..hehe..

then, lalu balik depan KB Mall, pusing kiri, jalan straight...

"Cuba masuk jalan kanan ni" ayok, tak tau sangat jalan ni.. cuba jaya..hehe..

"kat depan, jangan pusing kiri tau, jalan terus.."

"Kalau tak silap, ni jalan bandar KB" kata Kak Su..

"Ye kot, tak hingat..ehehe.. pakai jalan je..

Then nampak satu medan makan.. la, jalan ni ke?

"Ha, betolla Kak Su cakap.."

"A'ahla, Kamdar ni... kalau dari UMK, terus belok kiri, so, kita belok kanan la.."

Kereta pun membelok.. Fuh, seb baik kaedah cuba jaya berjaya! Lepas ni, terus straight sampai kat simpang cabang tiga.. huh, terror gak jalan2 kat KB ni..cuma tak berapa ingat je.. ^_^ senyum bangga.. kembang idung.. tak sia2 jalan2 kat cni, boleh la ingat jalan gak.. t nak g jalan2 dgn keluarga lepas kahwin kan senang..hehe.. ada niat tue... apa-apalah.. t Devi cemburu pulak..hehe... Ha, akhirnya sampailah ke UMK, pulang kunci kereta, panjat tangga naik aras 3, masukkan kunci bilik, then terbongkang kejap, mandi, selesaikan apa yang wajib, pergi makan lagi, tempah mee goreng mamak kat Cafe tapi dapat Mee goreng biase.. sedeynya.. senget la, time orang betol2 nak makan mee mamak, dapat yang biase plak, hilang selera, putus harapan! hehe... Fuh, akhirnya abeslah pengalaman kami hari tu...


Nak tau tak satu fakta? Actually, lesen Devi dah tamat 7 februari 2010. Ish3x... patutlah bawak kereta dah ala2 Mat Rempit yang tiba2 kena bawak kereta..haha.. dah 6 bulan kot Devi tak bawak kereta manual... Memang syukur masih hidup.. Alhamdulillah... sebab tulah jugak, kita orang cuba elak tempat yang ada polis cam Rantau Panjang, kan ada Kastam.. hehe.. kang, tak pasal2 kena tahan... ehehe.. Pastu, ada satu lagi.. nampak polis masa kat Bachok, rasa ketagh lutut jugaklah, tapi bukan time bertugas kot..lgpun bukan diorg blh ditect pu muka orang tak ada lesen dengan yang tamat lesen... tak tertulis pun atas dahi..hehe.. abis tu nape ketagh lutut..haha, gelakkan ke'bijaksana'an diri sendiri..ekekeke... Then, abes la al-kisah ini.. hope korang enjoy... paham ke? huhuhu...


p/s: ayat2 kat atas telah dihiperbolakan dan dialog2 adalah rekaan semata-mata mengikut kejadian sebenar, ahaks! SeNyUm sOkMo!!! ^_^

Read more...

Wednesday, February 10, 2010

Cinta Kau dan Aku

Lepas baca Andai Itu Takdirnya, saya cadangkan anda membaca novel ini pula, ... huhu...
biasenya kalau dah baca satu penulisan author tu, mesti kita akan ikuti novel2 diorang yg sterusnya, ye tak.. so, kalau dah rasa terikat dengan Siti Rosmizah, bacalah cerita ni pulak..anda takkan menyesal.. kisah Cinta Kau & Aku ni kalau tengok gambar pun dah tau, heroin die keras hati sikit... bukan tomboy, tapi minat bawak kereta mewah2, wah.. ada jugak ya jenis perempuan macam ni? tapi agak kelakarla masa diorang nak kahwin tu... erm, bahagia bukan mudah untuk dikecapi tapi kita kena usahakan, ye tak? Kalu level air mata untuk Andai Itu Takdirnya adalah 5, maybe cerita ni level nya 4 kot, turun sikit tidak bermakna tidak best, tapi ceritanya memang disusun dengan baik... sama seperti Andai Itu Takdirnya, anda pasti ingin menghabiskan dalam masa yang pantas... selamat membaca!!! =)

Read more...

Andai Itu Takdirnya


Comment saya: Hmm, cerita ni.... BEstTTT sangat2... kalau nak menangis, saya syorkan bacalah novel ni.. Fuh, lelaki tu ego sangat! apakenamanya? hmm...Syed Aizril.. dahsyat2... mula2 cakap x suka, tapi se.be.nar.nyeee...
Tulah, orang perempuan x blh lemah sangat... tapi kalau dah jadi macam Aleya, kena la tabah menghadapi dugaan, ye tak? Lelaki, walau sayang macam mana pun, still ego no 1, knp ya? kisah ni mmg byk dugaan... kalau baca masa2 konflik, mmg mengalir air mataku keharuan.. hihi... betoOL, tak caye? cube la bace dlu... ^_^



Read more...

Mai pakat2 tengok...



Khas kepada pelajar Universiti Malaysia Kelantan,


mai-mai sewa, murah-murah aje...





1st day - Rm0.70


2nd day & seterusnya - RM0.30





Koleksi yang kami miliki


Andai Itu Takdirnya - Siti Rosmizah


Cinta Kau & Aku - Siti Rosmizah


[tunas] - Hlovate


Aa+Bb - Hlovate


3 cerita dalam 1 Pelangi - Syud, Hlovate, Noor Suraya


Surat Ungu Untuk Nuha - Noor Suraya


Curahan Cinta Niagara - Maya Iris


Ombak Rindu - Fauziah Ashaari


Sepi Tanpa Cinta - Damya Hanna


Bicara Hati - Damya Hanna


Ternyata Cinta - Damya Hanna


Buatmu Kekasih - Aisya Sofea


Adam & Hawa - Aisya Sofea


Far Away - Aisya Sofea


Seribu Kali Sayang - Anis Ayuni


Tika Rindu Berlagu - Lily Suriani


Kau Yang Satu - Nia Azalea


Cinta Datang Lagi - Bikash Nur Idris


Tangisan Bulan Madu - Samsiah Mohd Nor


Ayat-Ayat Cinta - Habiburrahman El-Shirazy


Dalam Mihrab Cinta - Habiburrahman El-Shirazy

P/S : Untuk sebarang pertanyaan, silalah menelefon rakan kongsi saya;

Kanggadevi a/p Murthi a.k.a Devi

019-9045900

~ terima kasih kepada yang menyokong perniagaan kami~ ^_^


Read more...

Tuesday, February 9, 2010

Meydey, Meydey...

Exam sayang... adoi... baru lepas satu beban presentation law, pasni struggle utk exam entreprais esk pulak... hmm... 10 bab ma... chaiyo'2 shahida!!!
note: siapkan surat pergi visit Operation management a.k.a OM... bersedia mental dan fizikal untuk Karnival Usahawan- KARNIAWAN'10 UMK... hmm, mlm ni ada majlis perpisahan dengan Sir Arizal, fuh! sambung Phd tu..kita ni plak bila pulak nak sambung master?!! 2tahun lagi.... xpe2, semua BOLEH! Sir boleh, cik Awin boleh, cik Shiela boleh, why not me? ^_^ Alamek, jealous i tengok devi bergayut..hahaha...jangan jadi monyet sudah! huhu.. eh, bukankah devi itu pernah menjadi sekaum dengan...
Read more...

Monday, February 8, 2010

busy kah diri ini?

slm, hmm... srOnok sangat hidup alam universiti ni kan... lagilah bile kita ni antara perintis universiti jugak... Batch ke-2 UMK.. senang nak join apa-apa aktiviti tapi kenapa masih kurang pelajar yang ingin mengambil peluang? tapi bila kita pulak jadi orang yang gile aktiviti, baru lah rasa kehangatan nak berebut join aktiviti...huhu...
Read more...

Thursday, February 4, 2010

...

Hmm, hari ni rasa macam nak masukkan lirik lagu je.. tapi bila dalami semua2 tu, lebih baik mulakan dari sekolah rendah tapi langsung tak ada gambar kenangan masa sekolah rendah.. sedihnya..maybe ada tapi dalam album kat rumah... maybe lain kalilah..
Anyway, hari ni kena start study untuk entreprais tapi duk asyik buat latihan mandarin... keliru mana satu nak dahulukan... assignment law pun kena buat dlm masa yang sama.. apa-apalah.. semalam just discuss 1 case dah amik masa 2 jam... hmm, makin baca, makin pening... susah kalau dapat tok guru sambilan ni... lagipun kaki tak rajin nak pergi jabatan pun..hihi... apa-apa pun, Chaiyo' Shahida!!! ^_^

Read more...

Tuesday, February 2, 2010

Cara-Cara Berukhwah

Tips-Tips untuk kite amalkan, insyaAllah;
  • Senyumlah - kerana senyuman akan menghilangkan prasangka. Seringkali kita prasangka terhadap saudara yang sukar melemparkan senyuman. Senyumlah, bukankah ia satu sedekah. Tidak rugi melemparkan senyuman kerana ia akan membina satu ikatan yang baru. Dari senyuman, orang tidak takut untuk mendekati kita. Allah suka kepada umatnya yang menyambung silaturrahim. "Selemah-lemah manusia adalah orang yang tidak boleh mencari sahabat, dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari" -Saidina Ali

  • Sebarkanlah salam - jika kamu ingin dicintai maka sebarkanlah salam.

  • Ziarah - ziarah akan menyebabkan seseorang bertambah rapat terutama apabila seseorang itu sakit atau ditimpa musibah

  • Hadiah - saling bertukar hadiah akan mengurangkan sengketa

  • Khabarkan cintamu - ana uhubbuki fillah (saya sayangkan kamu kerana Allah)

  • Saling bersalaman ketika bertemu - dua sahabat yang bersalaman ketika bertemu akan menyebabkan syaitan menangis kerana dosa keduanya akan berguguran...

wallahuallam... sama-samalah kita beramal... ^_^




Read more...

Saturday, January 30, 2010

Apabila...

Apabila kau ingin bersahabat,
Janganlah kerana kelebihannya,
Kerana mungkin dengan 1 kelemahan,
Kau mungkin akan menjauhinya.

Apabila kau ingin berteman,
Janganlah kerana kebaikannya,
Kerana mungkin dengan 1 keburukan,
Kau akan membencinya.

Andai kau ingin sahabat yang satu,
Jangan kerana ilmunya,
Kerana apabila dia buntu,
Kau mungkin akan memfitnahnya.

Andai kau ingin seorang teman,
Janganlah kerana sifat cerianya,
Kerana andai dia tidak pandai menceriakan,
Kau mungkin akan menyalahkannya.

Andai kau ingin sahabat,
Terimalah dia dengan seadanya,
Kerana dia seorang sahabat,
Yang hanya manusia biasa...

Jangan diharapkan sempurna
Kerana kau juga tidak sempurna...
Tiada yang biasa-biasa menjadi
Satu yang sempurna

Tapi bersahabatlah kerana Allah
Bersahabatlah kerana aqidah Islam
Bersahabatlah kerana kita saudara fillah
Yang sama-sama dinaungi Islam

Allah telah berpesan
Innamal mu’minunal ikhwah
Sudah jelas pesanan
Kita semua bersaudara sedarah...

Jadi sahabatku,
Bersahabatlah kerana Allah
Kerana kau dan aku
Hanyalah seorang Abdullah

Maafkanlah kesilapannya kerana
Kau juga banyak silap

Berlapang dadalah sahabat
Kerana itu serendah-rendah ukhwah

Marilah sahabat marilah temanku,
Kita pupuk persaudaraan
Kerana Ar-Rahman Ar-Rahim

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...