WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Tuesday, July 26, 2011

Sihir Mainan Akhir Zaman

Pernah tak rasa sakit? Benci? Marah?? Ada! Sakit hati dengan orang yang berhasad dengki. Sakiiiit sangat kita rasa bila ‘orang tu’ buat orang yang kita sayang sakit. Benci? Memang benci! Tak boleh nak tipu diri sendiri. Kadang-kadang rasa diri hipokrit je bila terpaksa senyum pada orang yang memusuhi kita. Kenapa perlu bermusuh? Ya, mungkin ini akhir zaman. Dalam Islam memang ada menyatakan sihir tu memang banyak di akhir zaman. Tapi kenapa? kenapa manusia harus berhasad dengki? Perlu ke? Sikit pun tak boleh tengok bangsa sendiri maju. Kenapa harus dengki? Mungkin rezeki orang akan dibahagi-bahagikan kepada kita juga. Huh, zaman sekarang, mahu terima pemberian orang pun sudah jadi was-was. Santau la dan macam-macam lagi boleh jadi. Marah? memang marah! Tapi api kemarahan itu lebih baik dipadamkan kerana ianya dari syaitan. Berbuat baik sesama manusia, itulah yang dianjurkan oleh Rasulullah S.A.W.. Orang buat jahat kepada kita, kita balas dengan kebaikan. Jangan takut untuk berbuat baik, dan jangan mengharapkan balasan dari kebaikan yang kita buat. Mungkin Allah balas dengan cara yang berbeza.

Kita masih ditakuk yang lama. Siapa? Melayu! Kenapa Melayu mundur? Kerana mereka tak boleh tengok orang lain lebih senang daripada mereka. Kenapa harus berdengki sedangkan orang lain juga mengimpikan kehidupan sederhana. Apa yang ada kalau kita kaya? Ya, memang kemewahan yang kita dapat. Tetapi tidak semestinya setiap yang kaya itu bahagia. Mereka perlu menjaga harta mereka. Sentiasa dalam ketakutan. Bimbang jika ada yang berniat untuk merompak mereka. Risau jika anak bini dijadikan tebusan. Kadang-kadang lebih sanggup memilih harta daripada saudara. Ah, dunia ini sungguh menggerunkan. Kadang-kadang aku juga menginginkan kemewahan tetapi bukan di atas kesakitan orang lain. Aku rasa diri tak berguna, sentiasa bergantung pada orang lain. Ya Allah, bantulah hambamu yang lemah ini, moga diri ini dapat hidup berdikari tanpa bergantung pada orang lain.

Apa salahnya menjadi orang miskin? Apa kalahnya menjadi orang susah? Kasih sayang lebih erat dan saudara-mara saling mengambil berat. Malah, kita sentiasa bersyukur di atas rezeki yang kita terima, sentiasa mengingati Allah. Bersyukurlah kerana Allah menguji kamu wahai orang-orang yang susah. Hal ini kerana jika Allah sayang pada seseorang, Allah berikan mereka Iman. Jika Allah sayang lagi, Allah bagi kekuatan untuk amalkan agama dengan sempurna, dan jika Allah sayang lagi, Allah akan susahkan mereka dalam urusan menegakkan agama Allah. Adakah begitu sukar untuk kita menimbang baik dan buruk dalam kehidupan? Jika niat kita benar kerana Allah, yakinlah dengan keputusan yang dibuat. InsyaAllah, redha-Nya sentiasa mengiringi perjuangan kita. Jika ianya buruk, hindarilah perkara tersebut, berdoalah agar diberikan keimanan dalam hati kita. Jika ada dendam di hati, padamlah ia dengan kemaafan kerana perkara yang paling manis ialah sebuah kemaafan. Hati kan menjadi tenang jika kita serahkan semua urusan kepada-Nya. Moga kita sama-sama dapat bersihkan hati daripada perkara-perkara yang mensyirikkan dan bertaubat kepada Allah kerana Dia Maha Pengampun lagi Maha Berkuasa ke atas hamba-hamba-Nya… Wallahualam…

Read more...

Saturday, July 9, 2011

Sirih Pulang Ke Gagang 2011

SPKG 2011

Kenapa rasa tak gembira pun.. sekarang!
Maybe sebab Shahida sekarang melihat ke atas! Cuba pandang ke bawah jap.. positif kan diri.. insyaAllah dapat ketenangan... Fareha, you must read this! Shahida rinduuuu sangat kat Fareha....

Okey, this is a story about previous weekend yang mana Shahida habiskan bersama Syai yang sanggup turun ke Kuantan demi berjumpa adik2 juniornya di MRSM Kuantan yang penuh memori!

Sedih! Kenapa Shahida sedih?? Shahida rasa Otak Shahida ni amat2 la dalam keadaan yang tak normal. Banyak memori yang Shahida dah lupa.. cannot recall!! Argghhh!! Maybe this statement is right; 'Hidup Tak Selalu Indah, Tapi Yang Indah Itu Tetap Hidup Dalam Kenangan'.

Begitulah yang Shahida rasa bila menatap video klip yang kakak2 and abang2 k93 sediakan bagi mengenang memori mereka di MRSM Kuantan suatu masa dahulu. Nasib tak meleleh air mata ku.. siap dengan lagu latar Laskar Cinta bagai.. memang menusuk kalbu la.. tak sabar pulak nak join k96 @t 2014 di mana Kuatagh 2006 dapat menyambung tradisi membantu senior merancang SPKG'14.. Moga masa ni semua dah ada kerjaya masing2.. sobsobsob, dah tak lama nak meninggalkan zaman belajar... kerja 2 kali seminggu pun dah tension, nanti apatah lagi...

Sepanjang SPKG, Syai, Izzati, Hafizah, Syuhada, Rahman, Muhaimin, Husna, Wan, Siti Hajar, Fatin Syahirah, Farlyana Alia, Pa'an, Alep, Asiah joined the program mewakili Kuatagh 2006.


♥♥♥Kuatagh 06♥♥♥


Ketika di surau, menemani Syai study untuk testnya after this event [Fuh, menyempat syai datang Kuantan even dia ada projek & test untuk diselesaikan], Shahida & Izzati mengenang kisah2 nostalgia kami bersama..

"Izzati, ingat tak masa perjumpaan JDI dulu"

"Haha.. nape?" tanya Izzati cuba mengimbas memori lama.

"Ala, adalaa.. masa tu telekung aku longgar, pastu aku pinjam telekung ko.."

"Aaa..." izzati menanti Shahida menyambung cerita.

"Aku pakai double telekung kot on the spot. Masa tu pengirai tengah surau ni mana ada setebal ni.. dulu kan transparent je.. diorang tunggu kita sambil memerhati kot.. eEee.. malunya!" sambung cerita Shahida.

Izzati masih cuba recall...

"Ala, masa tu Syahmi, Ijlal Hasif, semua ada..."

"Haha.. Oh, Syahmi apa cerita sekarang ya?"

"Ntah, Facebook pun takde.."

"Izzati, ingat tak kejadian masa aku kena sampuk?"

"A'ah, apa cerita ek masa tu?"

Panjang ceritanya... Hanya kerana bermula dengan Blackout dan menyebabkan Shahida hilang semangat sebentar... Ya Allah, Moga diriku sentiasa dalam perlindungan-Mu.. Amin.

Fuh, sebagai ex-JDI la kan, perubahan ketara pada surau memang dapat dikesan.. kat luar ada lokar, tempat solat budak laki dah bertambah besar, tempat ambil wudhu wanita dah tambah tembok, pengirai dah tebal, langsir pun dah tebal.. surau belah wanita sekarang dah betul2 privacy! boleh buka tudung kot kat dalam.

Dewan Selera pulak memang dari tahun lepas dah ada CCTV supaya takdek lagi peristiwa campak waffle atas syiling.. hahaha.. selipar/kasut pun dah kena cabut bila masuk DS. Makan sekarang dalam pinggan.. tak macam dulu, guna trail gituu.. huhu..

Suatu ketika adik angkat Syai nak jumpa.

"Diorang cakap diorang kat Dewan Terbuka." kata Syai.

"Alamak, kat mana pulak ni.. DI ada la.." kata Shahida. DI a.k.a Dewan Ilmu.

Oh, akhirnya baru teringat dekat blok baru adalah Dewan Terbuka.. Terimbas kembali nostalgia di mana kami menyertai pertandingan Fear Factor - Makan makanan pelik2.. Kalau tak silap ada pertandingan minum telur mentah, minum budu dan lain-lain.

Peristiwa minum budu paling ingat sebab masa ni berlaku peristiwa hitam di mana Gee terjatuh dekat longkang, budak2 lain yang berasak-asak nak berebut minum budu terpijak dia kot. Kesian dia. Habis bengkak kepala.. tak pasal2 masuk hospital kejap..

Oh, lupa nak cakap kenapa Shahida rindu Fareha.. sebab, sebab, dalam semua peristiwa JDI, Sampuk, Fear Factor.. Fareha wujud di sana cuma tak tahulah Fareha ingat atau tidak. Then, when I feel sad, Shahida ingat kat Fareha laaa.. ingat sangat2 sebab kita selalu lepak belakang maktab sambil study sama2, jogging sama2 & luah perasaan sama2..

p/s Fareha; nak tau, izzati dah berubah sekarang! Dulu dia benci MRSM Kuantan, sekarang dia nak balik semula ke zaman kita study dulu untuk ubah semua tu. Tapikan, semua tu kita tahu tak mungkin. Cuma jika ianya MUNGKIN.... Wallahualam...



Read more...
Al-Quran banyak menceritakan kedegilan bangsa Yahudi seperti bagaimana orang Yahudi mengingkari perintah Tuhan walaupun sebahagian besar Rasul dan Nabi adalah dari kalangan kaum itu.Allah SWT melalui wahyunya dalam Al-Quran telah menggambarkan sifat buruk orang Yahudi yang zalim, membuat kerosakan di muka bumi, dan memusuhi bangsa lain, terutama sekali kaum Muslimin.


Berikut merupakan 22 sifat buruk bangsa Yahudi seperti yang disebut di dalam Al-Quran:


Keras hati dan zalim (Al-Baqarah:75,91,93,120,145,170; An-Nisa:160; Al-Maidah:41)

Kebanyakan fasik dan sedikit beriman kepada Allah SWT (Ali Imran:110; An-Nisa:55)

Musuh yang paling bahaya bagi orang-orang Islam (Al-Maidah:82)

Amat mengetahui kekuatan dan kelemahan orang-orang Islam seperti mereka mengenal anak mereka sendiri (Al-An’am:20)

Mengubah dan memutarbelitkan kebenaran (Al-Baqarah:75,91,101,140,145,211; Ali Imran:71,78;
An-Nisa:46; Al-Maidah:41)

Menyembunyikan bukti kebenaran (Al-Baqarah:76,101,120,146; Ali Imran:71)

Hanya menerima perkara-perkara atau kebenaran yang dapat memenuhi cita rasa atau nafsu mereka (Al-Baqarah:87,101,120,146; Al-Maidah:41)

Ingkar dan tidak dapat menerima keterangan dan kebenaran Al-Quran (Al-Baqarah:91,99; Ali Imran:70)

Memekakkan telinga kepada seruan kebenaran, membisukan diri untuk mengucapkan perkara yang benar, membutakan mata terhadap bukti kebenaran dan tidak menggunakan akal untuk menimbangkan kebenaran (Al-Baqarah:171)

Mencampur adukkan yang benar dan yang salah, yang hak dan yang batil (Ali Imran:71)

Berpura-pura mendukung orang Islam tetapi apabila ada di belakang orang-orang Islam, mereka mengutuk dengan sekeras-kerasnya (Al-Baqarah:76; Ali Imran:72,119)

Hati mereka sudah tertutup akan Islam kerana dilaknat oleh Allah SWT yang disebabkan oleh kekufuran mereka sendiri (Al-Baqarah:88,120,145,146)

Kuat berpegang pada semangat kebangsaan mereka dan mengatakan bahawa mereka adalah bangsa yang istimewa yang dipilih oleh Tuhan dan meyakini agama yang selain daripada Yahudi adalah salah (Al-Baqarah:94,111,113,120,135,145; Al-Maidah:18)

Tidak akan ada kebaikan untuk seluruh manusia jika mereka memimpin (An-Nisa:53)

Tidak suka, dengki, iri hati terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:90,105,109,120)

Mencintai kemewahan dan kehidupan dunia, bersifat tamak dan rakus, menginginkan umur yang panjang dan mengejar kesenangan serta takut akan kematian (Al-Baqarah:90,95,96,212)

Berkata bohong, mengingkari janji dan melampaui batas (Al-Baqarah:100,246,249 Ali Imran:183,184; An-Nisa:46)

Berlindung di sebalik mulut yang manis dan perkataan yang baik (Al-Baqarah:204,246; Ali Imran:72; An-Nisa:46)

Mengada adakan perkara-perkara dusta dan suka kepada perkara-perkara dusta (Ali Imran:24,94,183,184; Al-Maidah:41)

Berlaku sombong dan memandang rendah terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:206,212,247)

Tidak amanah dan memakan hak orang lain dengan cara yang salah (Ali Imran:75,76; At-Taubah:34)

Selalu melakukan kerosakan dan menganjurkan peperangan (Ali Imran:64)


Credit to: http://foren-6.blogspot.com/2011/07/22-sifat-buruk-bangsa-yahudi-seperti.html#ixzz1RgO6DNSw

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...