WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Wednesday, October 26, 2011

Jangan Cari Salah Orang! Support Each Other is the BEST way!!

A boy was born to a couple after eleven years of marriage. They were a loving couple and the boy was the apple of their eyes. When the boy was around two years old, one morning the husband saw a medicine bottle open. He was late for work so he asked the wife to cap the bottle and keep it in the cupboard. The mother, preoccupied in the kitchen, totally forgot the matter.

The boy saw the bottle and playfully went to the bottle and, fascinated with its color, drank it all. It happened to be a poisonous medicine meant for adults in small dosages. When the child collapsed, the mother hurried him to the hospital, where he died. The mother was stunned. She was terrified how to face her husband.

When the distraught father came to the hospital and saw the dead child, he looked at his wife and uttered just four words.

What do you think were the four words?

The husband just said "I Love You Darling"

The husband's totally unexpected reaction is proactive behavior. The child is dead. He can never be brought back to life. There is no point in finding fault with the mother. Besides, if only he have taken time to keep the bottle away, this will not have happened. No
point in attaching blame. She had also lost her only child. What she needed at that moment was consolation and sympathy from the husband. That is what he gave her.

Sometimes we spend time asking who is responsible or who to blame, whether in a relationship, in a job or with the people we know. We miss out some warmth in human relationship in giving each other support. After all, shouldn't forgiving someone we love be the easiest thing in the world to do? Treasure what you have. Don't multiply pain, anguish and suffering by holding on to forgiveness.

If everyone can look at life with this kind of perspective, there would be much fewer problems in the world.

Take off all your envies, jealousies, unwillingness to forgive, selfishness, and fears and you will find things are actually not as difficult as you think...!!!

Read more...

Friday, October 21, 2011

The 100th Post! ^_^

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia!! aHahaha... tetibe je...

Wah, dah lama tak menge"post", rindu rasenya...
Alhamdulillah masih diberikan kesempatan oleh Allah s.w.t. untuk terus bernafas di muka bumi ini.
Alhamdulillah juga, baru lepas makan nasi yang Kak Ya and Kak Niza jual. Sedaap jugak.. ^_^ Sekarang ni semua orang nak berniaga.. Yela, zaman kemelesetan di tahun akhir pengajian. duit PTPTN tulah nak buat belanja, beli buku, ambil lesen, yuran pengajian, bayaran Graduation night dan macam-macamla...

WAh, dah 6bulan lebih berlalu selepas Final Exam Sem 6, masuk sem 7 dah jadi Super Senior!! hehe.. tapi apa yang hebatnya kalau junior pun tak hormat kita.. hmm, Allah tu Maha Adil.. tengok la macam mane nanti..

Actually banyak yang nak kongsi tapi kerana kekangan masa disebabkan Thesis, pertandingan Business Plan Start-Up, Entrepreneur Visit dll just nak cerita sedikit la apa yang dah dilalui dalam beberapa bulan ni...


Semester ni memang berbeza sebab bilik kami dah kehilangan Devi, sekarang dapat roomate baru, adik junior-Hakimah.

Awal2 sem memang fikir tak nak aktif dalam apa2 program tapi tup2 minggu pertama dah terlibat dengan Pesta Konvo UMK... jadi AJK Sukaneka tu awak.. huhu... nak cerita lebih lain kali deh... masa tu jugak Aten join KOSISMA, dapat la jumpa di tanah Kelantan ni.. ^_^ lepas jadi AJK, kitaorang main Innorace plak... mencari pengalaman terakhir bersama rakan2. sem depan dah terpisah buat praktikal di tempat masing2 then konvo baru jumpa...

Then minggu2 lain hidup cam biasa sehinggalah Shahida join Katty dan adiknya Yusri ke Konvo kakak mereka di UUM, Sintok Kedah. Pengalaman menyeronokkan walaupun di tengah2 keluarga Katty... Berkenalan dengan Kak Siti Mariani a.k.a Kak Ni yang sempoi.. Anak2 sedara Katty yang nakal... Yaya dan Irfan...

~

"Cik Jah!!!!" jerit Yaya setelah ternampak kelibat Katty.

"Yaya!!!" Katty pun terus angkat and peluk Yaya..

"Sayang Yaya!" kata Katty.. dipeluk, diciumnya budak tu. Happynya!

Then muncullah Irfan dengan muka 'nerd'nya.. haha.. jangan terpedaya dengan muka Irfan tu, dah kenal baru tau.. hehe.. maaf Kak Jah, ngutuk anak sedara kamu...

Irfan amatlah nakal, dalam kereta kalau Yaya @ Irfan tak tidur, jangan haraplah dunia akan aman. Teringat satu scene Irfan merajuk..

"Yaya, bagi air kat Irfan sikit." kata Kak Siti @ Che Ngah merangkap Mama budak2 ni.

"Tak nak" Yaya buat muka tak bersalah. Yelah, Yaya baru pulih semangat menangis sorang2 dalam kereta lepas bangun tidur sebab kami pergi makan kat warung.

Irfan buat muka sepOsen. Jebik.

Katty pandang Irfan tanpa belas kasihan dan berkata sambil tersengih2 "Aku rasa tak kesian pun tengok muka Irfan ni Che Ngah. Dah biasa. Dia buat la macam mana pun.."

Irfan dengar je sambil mencebik. Air mata mula bergenang. Kuasa Allah, budak 3 tahun semua benda dia dah pick-up. Irfan berpaling kepada Mama dia.

"Tak baik mu Jah, terasa diaa.." kata Che Ngah.

Yaya mula kesian kat adik dia..

"Ipan, nah!" sambil hulur air. Yaya menghalang pengedaran aircond ke belakang. Yusri a.k.a Pok Yie dia dah kepanasan kat belakang.

Irfan merajuk. Buat tak tahu sambil tekup muka di bahagian sendal tangan dan menggeleng.

"Yaya, takpela adik tak nak. Sian Pok Yie tak kena aircond." kata Che Ngah.

"Tak nak. Yaya nak bagi air kat Ipan." jawab Yaya.

"Yaya pulak masalah.." kata Che Ngah.

"Eh, Yaya, ada air lain la. Mama lupa Mama dah beli air untuk Ipan. Yaya duduk ya.."

Yaya pun angguk faham dan kembali duduk dekat Cik Jah dia..


~~

Yang tak boleh blah nya time Ipan duduk belakang kereta dan menyembur Cik Jah nya..

"Che Ngah! Apasal walaupun kereta mu ni ada bumbung tapi aku rasa macam ada air hujan??" ha ha ha.. apa daa...

~~~

Pergi Jeram Linang. Tapi maaflah kata, tak berapa enjoy sebab banyak perkara berlaku. Mana tidaknya, ayam busuk, perjalanan panjang (tapi nasib baik singgah Machang beli KFC murah tepi jalan.. haha.. ada jugak KFC jual kat gerai.), mandi sekejap je, hujan, makan malam asing2... argh.. tak yah cerita pun takpe.

~~~~

Itu je?? BetOL!! Hari2 lain busy dengan assignment, assignment, assignment! Selagi PPTA ni tak masukkan data dan di analisis. Memang lah tak boleh bergerak.. Kemudian, Shahida teruskan perjuangan dalam subjek elektif Financial Planning lagi... Ya Allah Ya Tuhanku, bantulah hambamu ini, Moga rajinlah hambamu ini belajar..

Wah, teringat malam sampai di Kelantan selepas cuti semester.

Ada ke patut pak cik bas tu bagi saya task pergi beli sabun basuh di 7Eleven pagi2 buta dalam pukul 6.15pagi.. SabOr je laa...

E'eh, ni dah rewind ni.. hehe..

Yelah, sepanjang cuti semester ditemani baby baru.. Baby Syafie!!! aLaaa adik AnGaH Busyuk2... tembam! Comel! macam Kakak Amin dengan Abang Jojo dia dulu.

Tahun ni beraya sakan Shahida dengan Fatin. Kami buat 6 jenis kuih raya. Yang tak boleh tinggal ialah Tart Nenas! Kali ni Tart Nenas memang nostalgik punya.. adunan pertama kami buat, jem Nenas tertinggal di rumah sedangkan proses mengadun dan memasak semuanya di Batu Hitam. Alih2 masa adik balik rumah nak pergi ambil Jem, hujan lebat. Argh!! hilang 2 tenaga pekerja dan kami terpaksa teruskan usaha dengan 3 tenaga pekerja sahaja; Shahida, Fatin, Umi. Syafiqah dan Syafiza memang dah terkandas terus kat rumah. Mak tak bagi redah hujan. Tapi, diorang demam jugak lepas tu. hehehe...

Hari2 seterusnya kami buat biskut Dahlia, Chipsmore, Almond Snow, Almond London, dan Kuih Nestum. Wah, cayaLah! ^_^

Tahun ni jugak Shahida jahit langsir baru untuk rumah. Warna Coklat kegemaran ku... Sarung kusyen pun baru warna biru ikut warna bunga langsir. Tahun ni raya makan satay segar dan sedap! Manis! Cukup rempahnya! Persediaan awal, tak macam tahun2 lepas. Tidur pun awal dalam pukul 2 lepas kemas2... cuma ada la jugak suatu yang menyedihkan di akhir Ramadhan.

Peristiwa tu menyebabkan Shahida berbuka tanpa selera.. Gas dapur habis. Kedai banyak tutup. Lampu dapur rosak. Macam mana nak masak dalam keadaan gelap! Kami pun angkat meja makan masuk rumah. Gas dah ada, tapi kepala pulak pendek! Dapur tak nyala jugak.. last2 lauk kami akhir Ramadhan lepas hanyalah daging satay yang di celup tepung... tak sempat nak masak.. tu pun adik masak daging satay tu awal.. kalau tidak?? minum air je la jawabnya... tragis2...

Tapi Alhamdulillah tahun ni dapat join kawan2 sekolah Menengah dulu pergi konvoi beraya. Naik Swiff baru Farahin tuu... kami; Shahida, Lela, Marliana, Atiqah, Annisa, Farahin, Afif beraya sakan ke rumah Shamsul, Hafshahiela, Marliana (berhenti solat), Amirul/Cikgu Hasmah, Cikgu Azifah (cikgu math kitaorang dulu), Shahida dan lastly rumah Afif 3 pupu ku tu dan bertemulah dengan Mak Ngah dan Ayah Wi yang selama ni tak pernah bertemu 4 mata.. hehe..


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...