WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Sunday, June 30, 2013

PROGRAM PERDANA LEADER FELLOWSHIP 2012/2013

BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pengunjung blog yang terjumpa atau sengaja singgah di sini, hehe.. ada ke?

Post kali ini Shahida nak berkongsi pengalaman yang tak pernah shahida sebut dalam blog ni.. Mungkin sebab selama 6 bulan training di bawah Kementerian Belia dan Sukan masa terlalu padat dan kekangan masa menyebabkan Shahida tiada masa berkongsi rasa dan ceritera sepanjang menjalani program Perdana Leader Fellowship (PLF) tersebut.

Disebabkan hidup Shahida sudah beralih kembali menggapai IMPIAN MENJADI USAHAWAN bersama PUNB - Program Perantis Usahawan Siswazah di AQIZA Bridal. HOOYEA2!! Oleh itu perkongsian kita akan banyak kepada gambar...

Bermula dengan Kem Pemilihan di Universiti Kebangsaan Malaysia, perlu menjalani 6 module termasuk ujian Fizikal. shahida sebilik dengan Kak Nina.. ^_^

 Memperkenalkan diri di sesi Ice Breaking Kem Penilaian

 Mesyuarat Jawatankuasa Kem Penilaian *Dr Wasitah dan  Dr.

Mesyuarat Pemilihan calon gamaknya, hehe...

Bersama Kumpulan ketika sesi pemilihan

Then, Alhamdulillah, Shahida telah menerima tawaran mengikuti program Perdana Leader Fellowship selama 6 bulan;


Malam Persembahan Hari Orientasi 3 Hari 2 malam, Kumpulan ini terkena cabutan lagu Hindustani..Weewit.. ^_^

Kumpulan Shahida menjayakan lagu Rasa Sayang dan joget Zapin Usik Mengusik Senario, huhu... tunggang langgang berjoget zapin...

Okey, selesai Hari Orientasi 3 hari 2 malam, kami terus bertolak ke Lumut, Perak untuk menjalani Program Team-Building bersama Outward Bound School Lumut. Pengalaman kedua di tengah laut untuk Shahida selepas 5 tahun yang lalu di mana Shahida menyertai Program Wilderness di Pulau Langkawi ketika masih belajar di Matrikulasi. Seronok sangat naik WHAILER ni.. tapi ada yang mabuk Laut jugak la.. "Mabuk bukan mabuk, mabuk laut," huhu... lagu Spider dah kena tukar la...

Kumpulan Bintang yang sentiasa mendahului dalam pengayuhan Whaler. *Shahida bertopi kuning.. ^_^ Asyik tergelincir je pengayuh tu, huhu...

Kelihatan kumpulan Berinchang di sana bersama Fasi mereka Encik Syukri kalau tak silap..

Amir, Miza dan Encik K.A memberi kata-kata semangat dan menghiburkan kami sementara kami mengerah kudrat mengayuh Whailer, tak lupa juga sesi berpantun versi lagu Rasa Sayang yang menghangatkan suasana kami di tengah laut. Penangan lagu Zairin ketika hari Orientasi. hehe..

Pagi-pagi selepas subuh terus kami loading barang naik Whailer semula untuk meneruskan perjalanan ke Pulau Pangkor.. *Sekarang di Pulau Rumbia.. destinasi Pertama

haha.. terpaksa guna apa yang ada untuk tutup muka, last-last burned jugak muka Shahida...
Apala yang serius sangat dibincangkan tu, huhu...

Hiyaaa!!! Kayuh, jangan tak kayuh... =)

Santai selepas berpenat lelah, sempat membuat ampaian.. ^_^ terima kasih kepada Nazmi yang biasa mengikuti ekspedisi Gunung, kepakaran anda sangat kami hargai.. hehe..

Sementara lelaki bersantai, kami terjun masuk air, mandi sakan nampak, hehe.. harap la ada jaket, kalau tak jangan harap nak mandi lebih paras pinggang, dahla ada batu karang kat bawah tu.. teritip pun ada kat tepi-tepi batu, arghh, kalau kena memang parah la tinggal parut...

HAHAHA, Miza buat renangan ala-ala puppy yang tengah berenang, katanya tak pandai berenang, sementara Iqa yang memang ada sijil Scuba jadi Assistant dia pulak mengajar berenang, hehe...

1, 2, 3, LomPATT!!! ^_^

Dah siap siaga mandi, tukar baju bagai, santai-santai makan dan bersiap untuk masak makan malam..

Ni area bukit kat Teluk Batik, sesi muhassabah diri. ingatkan jauh sangat perjalanannya, dekat je rupanya. Alhamdulillah semua menjaga keselamatan ahli kumpulan. Yang lemah semangat didahulukan, yang ada lampu tolong-tolong suluh untuk kawan yang tak ada lampu dan kehabisan bateri.. =)

Sesi Rope course, wah, sangat mencabar, di akhir titian, kami perlu membunyikan loceng! TAHNIAH kepada semua ahli Bintang kerana semua berjaya membunyikan loceng tersebut.. ^_^

Selepas Rope Course, sesi bergambar pula.. ^_^

Tak ingat la Pulau apa.. hmm..

Ha, ni persinggahan terakhir menaiki kayak.. takdek pulak gambar kayak kan. Shahida jadi Navigator dengan Azmi, siap kena marah dengan Kapten Azri lagi pasal kami laju sangat, sabor jela, huhu.. time balik, tukar, kami duk tengah tapi kena ikut rentak Kapten, haish, kapten saje je cari pasal dengan kitaorang, time kitorang laju, dia slow, time kitaorang slow, dia plak g main belah ombak la bagai.. sabor ye Azmi, hehe..

Akhirnya, malam penutupan disudahi dengan santapan Berbeku yang kumpulan Bintang masak dan persembahan Pantun OBM versi Rasa Sayang dan lagu Lemak Manis dari kumpulan Berinchang yang menghiburkan.. To Serve, To Strive and Not To Yield, moto OBM, cayalah! ^_^ *opss, muka semua dah burned yup.. hehe..

Next, kita sambung kemudian, ada rezeki yang datang menjengah sekarang ni, jangan ditolak.. Chaiyo'2 Shahida, esok dah nak start Perantisan, Gambate ne! ^_^

Wassalam dan Maassalamah!! =)

Senyum Sokmo...

Read more...

Wednesday, June 26, 2013

Program Motivasi Siswazah Perantis PUNB 34/2013 (Intake 2) PART 2

Ustaz Zawawi juga ada memberi Formula Ciri-ciri Usahawan, iaitu;
1. Tahu
2. Mahu (Ada kehendak)
3. Mampu (Modal/ Suber Manusia)
4. Tumpu (Khusyuk/Fokus)
5. Selalu (Istiqamah/konsisten/tetap)

Semua ciri-ciri tersebut terdapat dalam perbuatan Solat di mana Kiblat kita ada pada Mata, Dada, dan Hati. Ketika solat, mata itu letaknya pada tempat sujud, dada menghadap kiblat, dan hati mengingati Allah. Semoga pekerjaan kita menjadi Ibadah, in shaa Allah.


11.00am, 14 Jun 2013
Marketing 101
- Merancang dan Mengurus Aktiviti Jualan
Md Rasyidi B. Zainal Abidin

Membina hubungan melalui JUALAN. Bagaimana caranya membina hubungan dengan Prospek (Pelanggan) adalah penting. Yang paling utama, usahawan harus tahu apa yang mereka jual, iaitu; Produk, Servis, mahupun Diri Sendiri.

Terdapat 7 Langkah dalam Proses Jualan, iaitu;
1. Menjana Prospek
2. Nilai Kelayakan Prospek
3. Membina Hubungan
4. Penilaian Keperluan
5. Membangunkan Penyelesaian
6. Sempurnakan Jualan
7. Susulan (Networking)

Fuh, bosan pulak, macam nota semata-mata, nak sambung Master ke Mak Cik Shahida ni? hehe... Mak Cik saya, bukan saya. =p

Sebenarnya, ilmu ini kami pelajari ada tujuannya. Para Perantis akan dinilai bagaimana kami dapat menjual diri kami. Eh, bukan, bukan, jual produk atau servis laa, hehe... Task ini sangat bagus! Adakah anda seMalu Saidina Abu Bakar As-Siddiq untuk berjual, mahupun seGarang Saidina Umar Al-Khattab? Kamu Pasti Boleh Berniaga! Tiada yang gagal dalam berjual-beli dalam aktiviti Mai Beli!! Pengalaman yang tidak akan Shahida lupakan..

"Assalamualaikum Kak, saya ada jual buku. Nak minta masa akak sikit, nak buat survey, boleh?"
 
instead of;
 
"Assalamualaikum kak, kami nak buat survey sikit, boleh tak?"

Itu yang saya pelajari ketika aktiviti di Kursus Induksi. Penjual harus jujur! Bercerita pasal Buku ini, saya cadangkan Anda memiliki buku ini iaitu "Mudahnya Menjemput Rezeki".. Sepertimana saya ceritakan kepada Prospek saya, di sini Shahida nak cerita sedikit mengenai isi kandungan buku ini. Buku ini berkongsi mengenai khasiat Surah Yasin, Al-Waqiah dll. Selain itu, Penulis juga berkongsi mengenai cara-cara untuk memohon kepada Allah dimurahkan rezeki melalui solat hajat. Perkongsian kisah benar yang berlaku kepada orang-orang yang mendapat rezeki tanpa disangka-sangka. Salah satu tajuk yang saya masih ingat iaitu 'Dari Hina jadi Mulia', 'Bos hanyalah sebagai Posmen', 'Sedekah si Penarik Beca'. Sebuah penceritaan yang sangat menarik melalui cara-cara hidup yang mudah untuk anda amalkan untuk menjemput rezeki. Moh beli, Harganya hanya RM18.00 dengan cover yang cantik, anda pasti berpuas hati dengan isi kandungannya yang tidak membosankan..

Penulis buku ini adalah Saudara Fathuri Salehuddin yang berasal dari Pasir Puteh, Kelantan. Buku ini telah mencatat jualan sebanyak 8 cetakan dalam masa setahun keluarannya. Semoga ianya membawa manfaat kepada kita semua, in shaa Allah.

Kerana Aktiviti Mai Beli bermula dari jam 6 petang sehingga 10 malam, aktivit seterusnya adalah keesokan paginya bermula dari Kuliah Subuh. 

Oh lupa, kumpulan kami terbahagi kepada 4 kumpulan, iaitu;

Saudagar Semut
(Kumpulan Shahida ^_^)

C'Botak
(Alamak, Kumpulan Kacang Botak)

UMK Services
(Kumpulan Usahawan M*** K*****, tak ingat, hehe)

dan

Seri Beauty
(Kumpulan Collagen, ahli groupnye semua menawan, huhu..)


~ Sekian Part ii ~




Read more...

Monday, June 17, 2013

Program Motivasi Siswazah Perantis PUNB 34/2013 (Intake 2) PART 1

13 - 16 Jun 2013

Impian Rimba Resort
Hulu Langat, Selangor Darul Ehsan

Tepat jam 8.30 pagi, 13 Jun 2013 bermulanya jejakku di PUNB. Berdaftar sebagai Perantis Usahawan Muda PUNB. Dengan tekad yang ada dan motivasi yang masih bersisa, aku gagahkan diri untuk teruskan perjuangan ini. Semangat semakin menyusut semenjak menganggur 2 bulan yang lalu tetapi tetap aku gagahkan.

Kata Encik Helmi, Faktor Kejayaan ada 3;
1. Kawan
2. Bacaan, dan
3. Belajar dari kesilapan orang lain.

Bamboo Networking. Seperti biasa didengari tetapi jarang diamalkan dalam perniagaan. Serumpun, mudah dilentur, itulah sifat buluh yang perlu kita teladani. Dalam perniagaan, kita harus membantu sesama usahawan, buangkan hasad dengki. Serumpun kita sebangsa, ayuh contohi sejarah Rasulullah s.a.w. dan membina empayar perniagaan yang pernah kita pelopori dahulu. Tak perlu hasad, tak perlu dengki, setiap orang rezeki berbeza. Banyakkan dhuha, banyakkan doa, kuatkan usaha, tawakal jua. 

Katanya lagi, kita perlu ambil alam sebagai contoh. Pokok Pisang salah satu daripadanya. Ditebang beribu kali, tetap akan tumbuh. Begitu juga dengan Usahawan, berapa kali jatuh pun, perlu bangun juga untuk berjaya! Buah Pisang itu kejayaan bagi pokok pisang, tetapi Kejayaan Usahawan itu apabila mampu berbakti kepada bangsanya! Usahawan yang mewujudkan pekerjaan. Jika kita tidak membantu bangsa kita, siapa lagi... Namun, Usahawan Berjaya terletak pada HATI. Usahawan yang Jujur itu lebih mulia di mata Allah s.w.t..

Perkenalan bermula dengan beberapa peserta dan kami sama-sama membina impian. Kami didedahkan dengan Product Life Cycle dan Strategi-strategi dalam perniagaan oleh Encik Hamimi.


9.00am, 14 Jun 2013
Keusahawanan Islam - Etika dan Amalan
Ustaz Zawawi Bin Zakaria

Ustaz Zawawi ada menyebut tentang bidalan Orang Cina yang membawa maksud "Kalau jatuh bangun semula". Beliau berkisah tentang seorang lelaki berjalan, tersepak batu, dan tertekup mukanya di dalam lopak air sedalam 5 inci, lalu mati. Persoalannya, kenapa? Why? Jawapannya, kerana dia tidak berusaha untuk bangun. Sama sahaja dengan usahawan, jika jatuh, kita perlu bangun. Bangun agar dihujungnya kita akan mencapai kejayaan di dunia dan akhirat in shaa Allah.
Usahawan itu sentiasa mengejar kemajuan, memperbaharui produk atau servis mereka dari semasa ke semasa. Berbeza dengan Peniaga yang menjual barangan dari orang lain.
6 Syarat sesebuah perniagaan menjadi IBADAH ialah;
1. Niat yang betul.
2. Perlaksanaan tepat mengikut syarak.
3. Perkara Sah mengikut syariat.
4. Tidak meninggalkan perkara asas / teras Ibadah iaitu Solat.
5. Natijahnya mesti baik dan tidak membawa kepada pergaduhan.
6. Dilakukan dengan Optimum.

Nota Kaki dari Ustaz Zawawi:
# Keuntungan Trading tidak boleh melebihi 100% (termasuk kos penghantaran dll).
# Tiada penipuan, dan tidak boleh melebihi harga pasaran.
# Perkara yang membebankan pelanggan tidak dibenarkan dalam Islam. Contohnya seperti Riba.




Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...