WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Friday, February 12, 2010

Pantai Irama The Movie...

Cerita wajib cerita;

Haha... mula2 kena gelak dulu... mood tengah ApPy nih.... ari ni bermulanya sebuah kisah yang membuatkan 'k.a.m.i' terasa nyawa amat berharga... haha..

Al-kisahnya bermula apabila kami bangun tidur pada pagi hari ini bertarikh 12 feb 2010... Ada orang mengadu tak boleh tidur, tak lena langsung, sakit punggung, sakit kaki, kejap2 pusing kanan, pusing kiri, kejap bukak mata nampak orang lain belum tidur, dengar orang tengah cakap masa dia tidur... haha...itu semua berlaku terhadap roomate2ku... hmm, kita namakan mereka roOmate 1 (R1), roOmate 2 (R2), & roOmate 3 (3)... hmm... sweet nickname!! haha... bukan apa, takut diorang marah pulak kalau bagitau nama...haha... biarlah diorang dedahkan sendiri... sape makan cili boh, die yang berasap telinga...ahaks! ^_^

Erm, kenapa diorang tak boleh tidur? haha... kena gelak dulu.. se.bab.nya diorang lenguh kaki duk mengayuh basikal semalam. Yelah, kami ber'lapan' pergi mengayuh basikal ala2 Le Tour De Langkawi aje..huhu... bayangkanlah, berapa kilometre entah dari UMK ke Pantai Cahaya Bulan... memang seronok!!! Macam2 jugaklah berlaku.. Masa nak melintas jalan raya depan camp askar tu pun satu.. buat seram bulu roma je... pukul 5 kan orang balik kerja, memanglah ramai... Boleh pulak dalam ramai2, my 'akak' tertinggal kat belakang, ala cian die.. i pun naik risau tau, sebab kita pun penakut bab2 lintas jalan, ahaks! Then, Sweet CupCorn yang kitorang beli tadi separuh 'ketumpahan'... semua nya sebab gegaran basikal... alahai, takdek rezeki.. jadi rezeki ayam.. ayam2 tu pulak bila campak je jagung2 tu, semua melompat terkejut... kejutan budaya kot..haha tak biasa terima pemberian orang luar...macam2!! Lepas tu, ada seorang kawan dah tak berapa larat sebab basikal dia berat, then kami tinggal bertiga di belakang.. Sampai satu selekoh di kawasan perumahan...tiba2, agak terkejutlah sebab ada budak lelaki kejar sambil berlari mengiring... betol ke idak orang tu? ish3x, kejar sambil gelak2, wallahualam la tu.. hmm, bahaya jugak..kami semua dahla 8 dara pingitan. Erm, lain kali kena bawak bodyguard la nampak gayanya...huhu..
Wah, bila dah sampai, memang hilang semua penat sebab dah nampak laut...fuh, best ma! apa lagi, kitorang pun picnic la dengan tinggalan Sweet Cup Corn yang masih ada... rasanya, kitalah tu yang paling banyak makan..haha.. satu lagi tradisi yang tak blh tinggal time jalan2 ni ialah... posing sakan depan camera...ehehehe.. abes lompat; senyum, peace, buat2 muka nyampah, muka derk, spontan, paling tak tahan time lompatlah... asyik2 tak jadi... alahai, letih je lompat banyak kali... gambar tak pernah dapat full mark for lompatan terBaeq punya!!! huhu... 'Aiseyman', tang.kap punya tang.KAP gambar, makan Sweet Cup Corn sambil nganga mulut tambah kemasinan percikan air laut, dah tiba masa untuk balik... ala, tak puas lagi maen... ye ke? hehe... tapi hari dah nak gelap.. apa lagi, cau la... hmm, haila... jalan balik pulak, kawan2 semua dah mengadu letih, naik bukit pun dah tak larat... Ha! sebab tulah diorang sakit kaki, lenguh badan, sakit abes segala bagai... hehe... malamnye tadi, duk ngisi minyak, suh cepat skit ilang lenguh.. ala, ciannye...


Ok, balik semula pada cerita hari ini, esh, tak abes lagi... how we get the rent car? ish3x, setelah segala benda yang kami buat petang semalam, lps maghrib, pergi Restoran Spicy tempah makanan, then pi Pasaraya Pantai Timur beli air Sarsi untuk minum masa picnic, balik singgah Business Centre (BC) sebab nak tempah kereta sewa... Alamak, clash dengan adik junior la pulak.. kitorang nak amik kancil je, kereta saga tak boleh jalan jauh.. kenapa ya? tepon habis semua orang yang kitorang ada contact number; Abang Din, Abang Man, Izul a.k.a lecturemate, Ustaz, Awis...

yang saya 'call'ah;

Abg Din: Ala, awak tak cakap awal, dah malam ni saya tak tau barang tu ada ke tak..


*************************************************************
Abang Man: Alamak, kancil takdekla dik, orang dah tempah. Kereta Wira (kalau tak silap) adala...abang bagi RM50 (ye ke?) setengah hari harga student (aik, mana tau aku student? sebab panggil dia abang kot..huhu...), kalau orang luar abang tak bagi, biasanya RM70 setengah hari...

Saya: Ala, tak blh kurang lagi ke?

Abang Man: Harga student doh tu dik...

Saya: okey2, saya bincang dulu dengan kawan2...

Abang Man: Eh, doksoh bincang2lah, nanti esok awok nok takdok doh, takot orang lain ambik dulu..


Saya: hm, takpela bang, t kalau nak kitorang call balik..

Camtujelah perbincangan kami....

Dan last2 skali, kami masuk Mahkamah Rayuan BC..huhu... menunggu kedatangan penyewa pertama. Loh, Akmal & Farhan ke? hmm, kenal masa pergi program Kemboja.. Nak pergi mana? Besut? wat apa? pergi rumah staff, eratkan silaturrahim... owh, begitu!

alamak, ngantukk.... sambung esk la... assalamualaikum...
______________________________________________

continue...

Last2 kitorang pun naekla proton saga.... warna putih... devi jadi pemandu, shahida duk jadi co-pilot (hehe..), kak su & zila jadi pemerhati tetap kat belakang.. huhu..devi pun masuk gear, ghurghurghur... jugaklah bunyinya mula2 dia bawak..huhu, tak biasa lagi dengan kereta tu.. then kereta sewa kitorang pun meluncur keluar dengan selambe dari perkarangan UMK. Aik, tibe kat simpang tu kak su suh masuk ikut lampu isyarat, apasal pulak? bukan straight je ke? Alamak! Pusing2... wah, ni lah lek pertama yang devi wat..dahcat2... tu okey lagi... kitorang pun dengan selambanya teruskan perjalanan, masuk simpang sebelum IPKB tu..then, pusing kiri dan terus... je.. banyak bonggol! Gedebuk2... aish... "devi, bawak slow skit dekat2 bonngol tue.." pesan kak su.
Tiba2... zila bersuara.. "wei, kita tak isi minyak lagila..." haha.. memang senget betol! Excited nak pergi pantai punya pasal...

"Ha, tadi ada nampak stesen minyak kat kanan.." kata Kak Su.
"Aik, bukan belah kiri ke kak su" shahida menyampuk.
"Belasah jelah, mana ada stesen minyak kita masuk" huhu...
"woi, katne nak pusing ni" tanya devi.
"kat lampu isyarat tu, kita pusing jela kiri cari jalan nak pusing.."

Dan disinilah tempat tragedi berlaku... huhu...
devi pun menjumpai port untuk pusing.. jalan clear, just ada sebuah kereta yang agak jauh sikit dari jalan bertentangan... devi pun memusing stereng, dan... jeng, jeng, jeng!!!!!

Alamak, kereta mati tengah jalan! Semua dah naik gelabah... betul2 dekat tengah jalan.. cepat-cepat devi hidupkan semula kereta tu... alamak, cubaan pertama tak jadik (ops, bukan cubaan, devi cakap dia tak tahu nak buat apa, kereta dah idup la rupanya, cuma die kena main gear & clash, huhu..), cepatlah kereta oi, kita orang tak nak mati lagi... kecut jugaklah perut.. kalu nak jelaskan keadaan, masa tu shahida and devi berada di trek larian no 1, kak su and zila kat trek no 2... hmm, kalu tak kena gelek je dengan kereta racing...ish3x..nauzubillah....Cepatlah, cepatlah... huh! kereta dari seberang dah hampir.. Fuh, lega ma, jalan pun.. ni mesti sebab devi bawak tak baca Bismillah... kalu tak, x sempat mengucap semua... haiseh, masuk jalan cam biase, steady, then pandang kiri... fuh, adek tu pandang kereta kitaorang cam nak makan seh, dia pelik kot tengok adegan tadi..hihi...

Then kereta di pusing ke kanan semula...


"oit, kat mana stesen minyak ni" tanya devi.

"ala, jalan je, nanti ada sign board" kata kak su.


Dalam kalut-kalut tu, devi masih sempat pergi pancut air depan cermin kereta and wipe.. hish haru! mana tak nye, mula la dia membebel, "aircond ni elok tak? apasal berkabus" hish, macam2... "alamak, aku tak nampak jalan" sambung devi sambil memanjangkan tengkuknya untuk melihat jalan depan..

"devi, jaga depan ada bonggol" tambah shahida... gedebuk! Still rasa hentakan walaupun devi dah bawak dengan berhemah..

"woi, tak nampakla.."

"berhentila sekejap, shahida pergi lap, ada tisu tak kak su?"

Nasib baik ada...


Kereta pun berhenti tepi jalan...

Shahida dengan takut2nya pergi lap cermin depan bahagian co-pilot..ahaks! Diorang tak perasan kot...huhu.. macamlah kita yang nak bawak kereta... ekekeke... then, devi panggil.. "Sinilah.." sambil tunjuk ke cermin depan dia tu, ambo ni takut tengok kereta... kang tak pasal2 kena langgar, dahla sipi benor dengan garisan putih... Then, lap cermin kereta, adois, hitamnye cermin.. dah berapa tahun tak basuh ni? ehehe...

"dah, jom!"


Devi pun gerak.

"Ha, tu! Tu ada signboard stesen minyak"..

"Okey2"

Beberapa minit berlalu...

"Ha, tu dia, stesen minyak Petronas..."

"Eh, katne lubang isi minyak? kanan ke kiri?" devi..

"Kiri,kiri..." kata Shahida sambil melihat ke cermin sisi pandang belakang.

"Isi sendiri ke dia isi?" tanya devi sambil memandang pekerja Petronas tersebut yang duduk rilex melayan message... ish3x, tak nak buat kerja balik rumah la bang, goyang kaki..

Devi pun keluar kereta sambil membawa duit minyak yang di hulur oleh Zila... Nape Zila kena bayar? Sebab dia yang nak sangat pergi Pantai Irama, dah berapa hari ngigau duk sebut nak gi Pantai Irama..huhu...

"nak bayar kat mana?"

kami just nampak abang tu tunjuk ke arah kaunter pembayaran...

Pastu, devi bukak ruang isi minyak kat tepi tempat duduk driver tu, bayar dan berlari semula ke kereta...

"aik, dia isi, takpelah" devi pun masuk dalam kereta sementara abe tadi tu menjalankan tugas dia... Okey, beres! Jalan...

"oi, devi! ko jalan ikut mana ni? ni jalan masuk la" kita orang pun gelak beramai-ramai... apalah devi ni, dia pakai taram je mana nak jalan..huhu... Dengan selambenya, dia masuk balik ikut tempat isi minyak dan keluar ikut jalan yang sepatutnya...ish3x...

then, belok kanan, kanan lagi, terus melalu jalan yang berbonggol tadi...hentakan yang sama dirasai, tak boleh nak buat camne la, dah kereta lama... huhu.. sampai kat lampu isyarat...

"masuk kanan." kata Shahida.

"Straight la... jalan bandar Kak Su tak ingat.." kata Kak Su memprotes Shahida..ehehehe.. silap bagi instruction la pulak.. huhu.. seb baek ada pemerhati tetap.. ekekeke...

"Okey!" kata Devi...

"Uit, lamanya merah..." sambung devi sambil main clash dan minyak...

"Oit, sabor la Devi.."

"Ala, nanti..." sambil menghentikan perbuatan tadi..

Dan lampu pun hijau..

"Jalanla Devi.."

"Ha, kan aku dah cakap..." lambat nak masuk gear la kot..uhuhu... macam-macam...


Jalan terusssss.....

"Eh, ni cam kenal je jambatan ni, bukan dulu jambatan siam ke?" a'ah, jalan masa Shahida and classmates pergi bukak puasa tahun lepas.. pergi Restoran Sri Cerana, Restoran terapung.. terapung ke? bolehla... rase nak tenggelam pun ada masa duk atas buluh2 rakit tu... uhuhu...


"Betol la, ni jambatan baru, jambatan tu ada lagi kat bawah. Kak Su datang naik motor dengan abang Kak Su lalu ikut situ je lagi.."

"Owh, dah tak nampakla jambatan tu tadi..." setelah melepasi jambatan..

then, "kona kiri.."

"Betul ke Su?"

" Betul la tu.."

"haha... kan betul! Pandai Shahida!" puji diri sendiri la pulak..ahaks!


Dah belok kiri, terusssssssss je...

"Eh, eh..masuk kanan devi.."

Ops, dah terlajak nak buat camne? hehe...cari jalan lagi nak kona... haiala, bereapa kali nak pusing da!!!

"line tak clear la... takdek tempat nak pusing.."

"takpe, kat depan mesti ada... eh, eh.. devi, masuk sini, sini ada parking, ko pusingla..."

Kami pun turun bukit ke Parking Park Restoran Sri Cerana tu...

Pusing..

Nak keluar kena naik bukit dulu...

Dah berada betul2 kat pintu keluar, alamak, ada kereta, break!! Ayoyo, kereta mengundur!!! DEVI...... Kelam kabut lagi..haha... camne? camne? break! break! otak mencerna... haila, haila...

Kami pun pandang ke belakang... kot-kot terlanggar apa-apa... Alamek, ada sorang pak cik tengah pandang 'kereta sewa' kita orang, sambil cekak pinggang plak tu.. terpinga-pinga kot tengok al-kejadian..hehe...

Devi, cepatlah, ko bawak betol2 sikit... seram jerk...

Devi pun terus memecut naik bukit tanpa melihat kiri-kanan, nak mampus ke?!! ish3x, seb baik nyawa panjang... ada sebuah motor je dari kanan, slow..tapi, ada sebuah jip dengan lajunya dari kiri dan kereta kitaorang memang hampir dengan buntut jip tu.. Fuh, nasib baik tak apa-apa...

Kereta jip tu, warna merah, ada budak laki kat blakang jip tu tgh bertenggek sambil memandang pelik pada kami....


Pastu, jalan terus lagi...masuk masuk balik jalan yang Kak Su cakap tu, kona kiri... uit, dah masuk jalan kampung..dahsyat2, jalan tak rata, sempit... alamak, spoil la... ada budak laki dua orang atas motor... apasal terhuyunh-hayang je tengok motor tu.. ya Allah, sempat lagi main message tgh bawak motor, ha, kOL pulak tue.. tak boleh jadik ni.... Hon jelah... Gedebek, gedebek... "alamak, apahal tak boleh nak hon ni?!!!! gila apa hon tak function..." kata devila...

Hmm, sepanjang perjalanan duk kira kelemahan kereta sewa ni..aiseyman... 1st, meter minyak tak naik2 pun walaupun dh tmbah minyak... ish3x, 2nd, jam kereta pun tak betol..ahaks... 3rd, hon tak berfungsi... ades!!!


Hish, balik semula dengan budak motor tadi... sabor jelah.. dahla jalan sempit, dia duk concer jalan, duk tengah2.. langgar baru tau..huhu.. ugut dalam ati jela... tak terniat pun..ehehe..


Pastu, lepas budak tu dah kena lintas ngan kita orang, sampai satu lagi simpang.. tunggu jap, jalan kampung takdek traffic light... "Weh, kereta tadi la devi, kalau ko ikut dia pun takpe" kata Kak Su...

Alamak, otak tak dapat tangkap... kereta yang mana?

"Kereta mana Kak Su?"

"Ala, kereta yang devi nak pintas tadi"

Alamek, yang mana ya? sambil tu, pandang la kereta tu... nampak jip merah, ada budak lelaki dua orang kat belakang jip tue... oh'ho... jip tu ke?... dah tau...

"oh, jip tu, maybe diorang lalu simpang depan lagi dari simpang kita tu kan.." entahla...

"lain kali tanya je pak cik tu nak gi mana, devi, ko ikut jelah pak cik tu.. kot die nak gi bachok jugak..haha.." kata Kak Su la sambil gelak2. Kitorang pun apa lagi, tambahla perisa...

"Shahida jerit ek, dik, nak g bachok ke?" padahal tingkap tertutup..uhuhu..

"jeritla Shahida.."

"Ala, kita tulis jelah depan cermin ni..BACHOK.." sambil tangan melekap kat cermin kereta..ehehe... kang tak pasal2 jadi kereta sapu..huhu...

Kita orang pun jalan terus, same way dengan pak cik Jip tu la.. tapi... sampai kat cabang tiga... dia kona kanan la... "alamak, tak sama jalan la..." semua mengeluh..ehehe..kita orang pun pusing kiri... hmm, dah tak ingat jalan... then, bila sampai kat satu jalan tu lah...Kak Su cakap dah sampai Bachok.. tiba2 nampak sorang pak cik kat bahu jalan belah kiri, buat derk je..pandang depan, tiba2... Devi lambai tangan kat pak cik tu.. apahal pulak Devi ni? buang tebiat ke? ehehe..

"apasal ko lambai kat pak cik tu devi?" tanya co-pilot.

"Dah pak cik tu lambai, aku lambai la balik"

Haila, camtu ke? tak perasan la pulak.. pun gitu, pandang la pak cik tu kat cermin sisi pandang belakang.... eh, pak cik tu lambai balik..huhu... betol tak pak cik tu? entah...


hmm.. katne dah ek? tiba2 dah sampai simpang 4 kat kampung Kak Su..

"Nak lalu mana?"

"straight, then kat sebelum tong sampah hijau tu, ko pusing kiri"

"okay!"

Devi pun wat la lek maut dia lagi..ehehehe...

"woi, Devi!"

"lex ar, nampak je macam tak cukup jalan... muat punya..." entah!

"Devi, tepi la sikit, motor tu nak lalu..."

"muatla.." okay!

Sambil2 tu, Kak Su pun cerita...

"Ni rumah sedara Kak Su"

"Yang hantar kita balik aritu ke Kak Su" ada la, masa kita orang 1st time datang rumah Kak Su semester lepas...

"Bukan, tu rumah dia depan sikit..ni ha.." yang rumah warna oren tu..

"ni pun rumah sedara Kak Su" sebelah kanan pulak.. dipendekkan cerita, sini nya kampung adalah jajahan saudara mara Kak Su, kan,kan... hehe...


"pusing kiri..." kata Kak Su...

ha, nampak rumah proses tembakau lama.. straight lagi...

Okey, dah nampak pagar rumah Kak Su..



*************************************************************



"okey, masuk kanan" Devi pun terus masuk melalui pagar tu dan parking bawah pokok dekat dengan pangkin... Apalagi.. adik2 Kak Su; ima (halimatul sa'diah) and yah (rabiatul adawiyah) and sepupuya pun menyerbu..uhuhu... sedap2 name adik Kak Su rupanya...

kitaorang bawak diri je... pergi salam dengan mak2 sedara Kak Su.. sorang sakit, cian dia, kena buatan orang.. ish3x, kejamnya dunia!!! anak dia 2 orang, Wani and.. sape ek sorang lagi Kak Su? lupa... dua2 pakai baju pink..uhu, sehati sejiwa adik-beradik ni... ha, jalan terus gi umah Kak Su, bagi salam, salam dengan mak Kak Su.. eh, sape tu? owh, abang Kak Su demam.. kesian... hmm, kalau tak mesti abang Kak Su jadi mangsa jadi tukang tunjuk jalan gi Jeram Pasu..ehehe...

Hmm, dah sampai tak tau nak buat apa.. duduk jela...Kak Su pun masuk dapur, nak ikut malu, sebab abang dia ada..ehehe... selepas beberapa minit, mak Kak Su kuar dengan bekalan untuk picnic, Kak Su pun bawak kuar segala benda... cawan, keropok, polistrene... dan akhirnya benda2 tu dimuatkan dalam bonet kereta..

"Nak bawak sape ni? Ima ikut kan? Jom Ima" tanya Shahida dan menjawabnya sendiri...ehehe...

"Adik sedara Kak Su?" Kak Su pikir jap..

kalu bawak yang tu, yang nu nak ikut, kalu yang ni, yang tu..haish... bawak jelah yang kecik 2 orang tu.. Akhirnya kami mengajak Jah dan Saidi a.k.a Di...(adik dan abang yang dah kehilangan ayah, kesian diorang, anak yatim..)

"Tak menyusahkan ke?"

"Takdekla.." lagi best kalau pergi ramai-ramai..huhu..

Dan akhirnya, kereta pun dipecut oleh Devi... Shahida seperti tadi, still jadi co-pilot..ehehe..

Kak Su & Zila duk meriba Jah, Ima & Di...


Ni la satu lagi hal.. bila masa pulak Pantai Irama ni lengkap dengan zink ni? ish, musykil betul, selama ni takdek pun... kan dah konfius nak masuk ikut mana..

"Nak masuk ikut mana ni?" soalan yang sama setiap kali nak sampai tempat tujuan..uhuhu..

Dah lepas satu jalan masuk, lepas jalan masuk ke-2, tak perasan!

"Sini devi, sini pun boleh masuk" co-pilot memberi arahan.. eheh!

Devi pun terus membelok... tiba-tiba, co-pilot nampak satu jenis sign board!! ahak, sign board merah, bulat ada sengkang putih kat tengah.. "Alamak, salah jalan..." ehehehe...

"Bedal jelah..." a'ah.. dah masuk pun.. selamat pulak tu..ekeke...

"Ha, nak parking katne ni?" sambil terus je meluncur sepanjang jalan...

Sampai kat hujung sekali, dekat dengan tandas / bilik persalinan, "parking sini jelah." devi membuat keputusan. Parking bawah pokok. Masa tu takdek kereta lagi, ada sebuah je jauh sikit dari kereta sewa kita orang...

YahoO!! Sampai pun Pantai Irama!!!

Jom, bawak makanan.. ehehe.. adik2 xnak tolong ke? takpela, tak biasa lagi tu, malu2.. ehehe..

Kita orang pun bawak segala benda tu sampai ke wakaf... tempat picnic ala2 pondok je... hampar tikar...naseb baik bawak 2 tikar, kalau tak, mesti tak muat..huhu.. letak makanan, bukak penutup bekas makanan, satu bekas bihun goreng, satu keropok, ada satu dulang kuih puding, apa lagi ye? owh, air sarsi yang kita orang beli semalam... air batu... yang adik Kak Su tolong beli tadi... okey, Shahida tolong isi untuk semua.. eh.eh.. nape makan dengan tangan Kak Su? Sudu tak cukup, takpelah... eh, tak cukup? macam ada guna satu tadi... mana ek?

"tadi ingat tak bawak ramai adik2, bawak sikit jela sudu.." kata Kak Su..

Otak masih berusaha fikir... ah, tak dapat fikirla, makan... ^_^

"shahida, tambah ais.." mintak zila.

Buka la bekas ais...

"La, sudu ni la, jenuh mikir.." rupanya sudu guna untuk senduk ais.. haila! tak pasal-pasal Kak Su kena guna tangan..eheh! takpe, ada bawak air mentah a.k.a air paip.. huhu.. basuh je la tangan, kan, kan Kak Su? hehe...


************************************************************


Dah, siap makan! Adik2 dah awal2 siap, ciannye.. tak sabarla tu nak gi main pantai.. eh, jom beli layang2... jom, jom.. Shahida nak yang spiderman warna hitam tu tau...

Adik2 pun ikutla, ambik gambar dulu depan koleksi layang2..hehe..

"Abe, berapa ya harga layang2 tu" Shahida tanya..

"Yang mana? yang depan tu kat bawah sekali RM5, atas sikit RM8,..." & bla,bla, bla...

"Yang Spiderman hitam tu berapa?"

"RM18"

Gulp!! Shahida, wat muka biasa, muka takdek perasaan, eheh! Jangan wat muka orang takdek duit depan abang tu. ehehe.. Simpan jelah hajat tu..ahaha..

"Ima nak yang mana? Jah? Di?" tanya Kak Su.

"Spongebob ada, Sin Chan.."

"Jah, ni kartun sama dalam buku Jah" kata si abang kepada si adik..

Jah angguk.

"Jah nak yang ni ke?" Shahida tanya.

Jah geleng kepala.

"Jah nak yang mana?" tanya Kak Su.

Jah tunjuk wau gambar ikan duyung..

Alamak, yang tu mahal la dik, akak kena budget ni..ehehe..

"Spongebob, Doraemon, tak nak ke Jah?" Shahida amik tugas balik..hehe.. Spongebob jugak yang dilelong, apahal ek? Bukan Shahida pun yang minat Spongebob, Devi!!

Hmm, Jah geleng lagi..

"Eh, Ima nak yang mana?" Shahida tanya lagi..

"Ima dah pilih.. tu.." oh, Mickey Mouse..

"Abis tu, Jah nak yang mana?"

Akhirnya....

"Yang ni? Sama dengan Ima.."

Jah angguk..

Betulla tu..

"Abang, yang ni satu lagi..."

"Di nak yang mana?"

Budak lelaki ni tak memilih sangat, tak leceh..

"Di nak Ultraman.." sambil menuding jari ke arah wau tersebut..

Good! Settle pilih wau. Lepas bayar, posing depan wau yang baru beli tu pulak..ehehe...

Dah! Jom kita main..YiPpI!!

Olo, nak wat naik wau pun satu hal.

Excited je budak2 ni... tapi takkan nak biar diorang buat naik sendiri kan? Apa lagi, kakak2 kena la main peranan...

"Jah, meh akak tolong" camni, belek wau.. and then camni, lepaskan wau...pastu tarik tali camni.. uit, dah naik! Senang je.. eheh.. serahkan pada yang pakar! huuhu...

Next, Di.. Kak Su tengah settle kan adik dia..ehehe..

"Ha, Di lepas tali camni, Di biar dia pusing.."

Di angguk2 je.. pendiam la adik ni.. huhu.. pemalu tu..

Sementara tu, zila duk ambik gambar.. devi duk interview Kak Su.. Shahida tengah syok tengok wau tu sambil tarik2 tali wau.. Di tolong pegang tali kat bawah.. aik, sapa yang main sebenarnya? huhu... Ala, cian adik2 nak main... okey je dah wau tu, "Nah, Di jaga tau.. wat cam akak ajar"

Sekian masa berlalu, tak lama mana la tengok adik2 ni main wau.. tiba2, alahai.. adik, angin dah takdek... kita orang cube la jugak tolong naikkan semula wau tu tapi nak wat camne, dah angin takdek... mana nak naik nye? ololo... terpaksa la adik2 gulung wau.. kita simpan dalam kereta ya... pasni kita pergi taman permainan tu nak.. ala, adik2 semua tak kisah..ikut je.. eheh!

Sampai kereta, masukkan wau2 semua dalam bonet.. eh, Ima nak apa? Nak gula kapas? Okey, nah, satu sorang... Jom, gerak!!!

Jom, jom gi main gelongsor... uhuhu.. 'kami' pun panjat tangga..excited nak main gelongsor.. eh, jap, jap.. kita amik gambar la dulu.. okey, devi.. ko tolong amik dulu ek.. okey2! Snap! okey, tukar orang.. jap, satu lagi.. apa pulak? la, handset devi pulak.. okey2, tukar posing.. eheh... key, tukar orang.. okey2, tu, Ima tak nampak la pulak..

"Ima, molek la.." kata Kak Su.

Satu lagi.. Okey, dah.. jom main... Then, tengok budak2 ni main cam best je.. Shahida pun join la..ehehehe.. tu kat gelongsor biru, licin giler.. kita yang dah besar pun jadi cam budak2, rasa cam ringan semacam je menggelongsor..huhu.. then, adik2 pergi kat gelongsor marmar merah. Disebabkan Zila cemburu kot tengok Shahida main, Zila pun join sekaki, then Shahida join, mengejar kat belakang, huhu.. Kak Su pun tak kurang jeleznya.. Devi jadi tukang amik gambar.. Devi pun jelez rupanya, dia plak amik turn pastu..eheh! semua nak pose atas gelongsor..

Dah penat bermain, ajak adik2 makan aiskrim.. Gula kapas pun belum abis, makan aiskrim pulak..huhu.. Alamek! Tiba2 Di nak balik.. Nape sayang? Sakit perut ke? Geleng kepala. Kak Su cakap mesti ada something sebab dia nak balik... betul ke bukan sakit perut? Betul tak nak pergi toilet? Angguk sambil jilat aiskrim.. eh, musykil, betul ke ni, tak nak gi tandas? Geleng tak nak.. adus.. soalan tak konsisten, otak takleh menerima.. mesti ada something ni nak balik.. kalau tak nak pergi toilet, nak balik kenapa? Takkan dah puas main.. aiseyman, takleh fikirla.. betul2 mental block! cam tengah exam plak... hmm, nak balik nak wat camne, Kak Su pun pelik.. ha!! dia nak pergi solat Jumaat kot. Di tak pernah tinggal solat lepas ayah dia meningal.. bagusnya... kecil2 dah ikut hukum Allah.. Okey, Kak Su pun telefon adik lelaki dia..Din.. Then, dalam tengah menunggu tu, kita orang pun tertanya-tanya lah sebab sebenar Di nak balik..tiba2 aje.. musykil2.. Dan, ter.bu.ka.lah mulut adiknya.. Jah.. "Abang Di takut kat abang baju hitam tu"

Kami pun serentak memandang ke arah lelaki itu.. ada 3 orang lelaki.. hmm, menakutkan jugaklah..

"La, kenapa pulak?"

"Abang tu tanya nak masuk gambar sekali boleh?" huh! Bila masa pulak boleh terlepas pandang budak2 ni.. sian diorang, kena psiko sikit dah takut..

"Nape nak takut Di? Kita kan ramai.."

Di dengar je sambil jilat aiskrim.. tak abes lagi...

Tiba-tiba Di cakap tak jadi balik..

"Kak Su dah tepon Abang Din dah, Di balik ek, Di nak gi solat Jumaat kan"

Aik, nape plak tu? Biar jelah Kak Su, sian dia tak abis main lagi..

"Din bawak adik Kak Su sorang lagi, Raihan, baru balik sekolah.."

Oh, begitu...

"Lagipun Di tak pernah tinggal solat Jumaat. Biasa dia pergi dengan abang dia, Mak dia garang sikit."

Otak menangkap semua.. Faham.


** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **


Hush, lama nya adik Kak Su nak sampai sini, bukan 15 minit je ke? Ehem, apa lagi, sambil tunggu, kita amikla gambar..huhu.. ala, camne nak amik gambar berempat.. ha, Di pandai amik gambar?

"Tekan kat mana?"

"Di tekan sini, meh akak ajar.."

Adi cuba..

"Boleh?"

Di angguk..

"Di tekan sini tau.." boleh asah minat Di ni...hihi.. ada niat lain jugak.. yelah, kanak2 pun kena dedah dengan teknologi.. yetak? huhu

Snap! Okey! Alamak, satu lagi...

"Di tolong tekan sekali lagi ek.."

Semua SENYUM....

Okey, dah.. sian plak kat budak2.. huhu..

"Ala, sekali lagi la Shahida.." Zila bersuara. Hantu gambar betol Zila ni..eheh, jangan marah ya..

"Dah la tu, budak2, cian die.."

Then, tunggu beberapa minit lagi..

"Abang Din!!!" adik2 duk jerit...
Sekarang dah bertukar orang, Raihan pulak datang..

Okey, jom pergi main kat pantai pulak..

Jom!! excited adik2 tapi..

Kakak lapar la.. gastrik datang balik.. huhu.. sabor jelah adik ya.. kita makan jap lagi.. pastu terus pergi.. Siannya Ima, gelisah nak pergi pantai.. cepat, cepat.. sumbat jelah bihun dalam mulut ni..eheh.. ala, nak keropok.. huhu, jangan jelez.. okey, dah.. Zila dah siap, Kak Su dengan Devi tak makan pun kali kedua ni... Cukup, kata Devi...

Jom, pergi pantai..

"Ko pergi la, aku jaga barang.. ngantuk la.." kata Devi.

"Shahida la jaga adik2, Kak Su nak duk sini, tok ceka' "

"Ala, Zila, jom.. ko kan nak amik gambar.."

"Kejap" kata Zila sambil tepuk2 pasir kat punggung.. eheh, btol ek? yelah tu.

Hmm, kitorang tengah bincang2 tu, adik2 dah sampai ke tengah pantai dah.. haila, excited nya.. kita pun masa kecik macam tulah kan.. Rindu zaman kanak-kanak Ribena doulu2..huhu

"Ima, jangan pergi jauh sangat, sini je" Okey! Diorang dengar cakap lagi..

Raihan sepi je.. tapi sentiasa senyum.. murah senyuman tu, maybe dia malu, kakak dia tak ikut..

Apa lagi, Zila kan nak amik gambar.. ha, pose kanan, pose kiri, pose belakang, pose atas, pose bawah..Huh! letih jadi photographer Zila ni.. sambil tu jeling2 jugak la adik2.. then amik gambar dengan adik2.. Lompat!! toin, toin, Ima and Jah melompat.. Raihan tak ikut, malu kot..uhuhu.. darjah berapa dia ya? Ima & Jah darjah satu... darjah 3 kot... tak tanya pulak Kak Su.. Then, time Shahida pulak beraksi.. Zila, tolong amikkan.. ha, Shahida lompat ni.. kira 3 Shahida lompat, 4 Zila click ek...

Okey, 1,2, TIGA!

"Ala, tak jadik.."

"Alaa..." muncung mulut..

Lompat lagi,

1, 2, TIGA! tak jadi lagi...

"Ala, ko kira la sampai 4"

la, ingatkan ko kira sendiri.." ehehe.. kesilapan teknikal!!

Okey2, 1, 2, 3, Empat!

"Tak jadik jugak.."

Olo, takpela, sian ko...

Eh, Kak Su datang...

"Ima, jangan pergi jauh"

Lagi la Ima pergi makin jauh..

"Ima!" tau takut..huhu...

Main lagi budak2 ni.. duk cari kulit kerangla, main Ombak..lompat2..

Dah, jom naik... Kemas2, balik... oh, masa ni dah ramai orang dengar khutbah tepi pantai. Dengar ke? Masjid kat jalan masuk Pantai Irama tu.. Dengarla, sayup2, tak jelas mana.. ish3x..macam2


Fuh, letihla tulih... pendekkan cerita la...

Sampaila kitorang menghantar adik2 pulang, Di dah mengejar nak amik wau dia.. lepas tu tunggu makan tengahari, nak tolong, adik Kak Su dah ada, tolong basuh pinggan mangkuk jela.. Then, selesaikan kewajipan yang patut. Sempat lagi tidur bersandar kat dinding..ehehe.. Devi amik gambar orang tengah tidur, hish, kacau je!! huhu.. ngantuk ni... lantoklah.. Then siap2, salam dengan semua orang.. Di dah tak malu, cam rapat pulak, Jah dengan Di datang salam.. ^_^ dah la tak ada adik kecik, sukalah..


Okey, cerita masa balik pulak.. kita orang nak pergi KB Mall, tempat orang meninggal accident ari tu.. Dah ajal, mengejut pulak tu.. time kita tak tau lagi bila... Ha, time ni co-pilot dah berubah.. Zila tak nak duk depan, so Kak Su la jadi co-pilot baru..ahaks! lagipun Kak Su tau la jugak jalan nak g Kota Bharu dari Bachok.. Shahida tak pernah lalu pun.. "La, signboard kan ada.." ehehe...

Sebelum teruskan perjalanan, tambah minyak dulu, kang, tak pasal2 kereta mati tengah jalan, dahla meter minyak tak berfungsi..ish3x..

Ha, nak tau nape Shahida nak duk belakang? Nak melentok..huhu.. ngantuk la, semalam tidur lewat.. Hmm, pusing kanan, pusing kiri.. alamak, tak selesa jugak... tarik beg, wat cam teddy bear..huhu.. tak pernah2 seumur hidup tidur dengan bear... hebat tak? hehe.. bangga ni.. tak macam devi tu, sepanjang 3 sem dengan dia, asyik2 tukar bear, sem lps saje, brp bear buat balik.. sekarang dah ada bear baru pulak, bukan kecik, BESAR PUNYA!!! huhu...

Then tertidur lena...


** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **


"Oit, bangun, dah sampailah.."

"Aik, katne ni?"

Pelik je..

"Dah sampai?"

"Yelah, KB Mall"

Mana?

Blurr je..uhuhu, biaselah, baru bangun tidur...

"Tak yah bayar car park ke?" tanya Kak Su.

"Tak yah. hari ni hari minggu kan.." jawab Devi.

"Owh..."

"Jom lintas jalan.."

Oh, kat sana ke? Patutla tak kenal jalan, ada pembinaan, nak buat Jambatan belit2 cam KL kot..huhu...

Key, semua pegang tangan..okey, ikut devi.. Devi kan kakak..hehe.. jom, jom... fuh, slamat lintas jalan.. seb baik devi terror lintas jalan.. bawak kereta je lintang pukang..haha... tadi, Auntie Vijaya asyik2 call sebab risau anak dia racing kat Kelantan..haha.. mak dia pun dah kenal sangat Devi tu..huhu.. kalau kat Ipoh, mesti dia juara bawak kereta ni..hehe..

Wah, masuk KB Mall hari ini rasa sesak semacam, ramainya orang... selama ni tak pernah pun berpusu-pusu macam ni.. Oh, Chinese New Year... kat sebelah pentas sana ada sorang abang tu dok terjerit-jerit kat microphone duk promo die nye buah limau.. tapi tak ada orang beli pun... Ah, biarlah..

Kita orang pun terus mencari-cari kedai buku Pemuda Osman dan Popular.. alamak, tak bawak kad Popular..ruginya!!! Eh, duit dah kopak.. g mesin ATM la dulu, bawak kuar duit... RM20, cukupla satu buku..ehehe...

Ha, ni excited nak cerita pasal cari buku ni..hehe... Mula-mula masuk Pemuda Osman, hmm, nothing interesting.. buku yang kita orang cari semua tak ada... Then, kami pun masuklah POPULAR... wah, meriah la hari ni... nape ye? WAAAA.... Manyak nye novel2 baru!!! Mata dah nampak harta karun depan mata..ish3x.. tak tahu nak pilih buku apa... Yang memang niat di hati masih banyak atas rak buku; ROOFTOP RANT.. Pegang, pastu letak balik sebab still banyak pilihan..huhu.. mata mencari-cari novel lain yang tersimpan di hati.. Waa.... Novel Fauziah Ashaari, sambungan Ombak Rindu - Cinta Tiada Akhirnya, Rindu Cintaku... Dulu masa nak, takdek, sekarang, orang nak beli buku lain, dia ada la pulak..haila!! Ada satu buku, keluaran POPULAR la kot... gabungan cerita Cinta Tiada Akhirnya dengan DURI.. ala, dua2 dah baca, tapi xdek lagi koleksinya... nak beli ke tak? Sebabnya, 2 cerita sekali dengan harga RM18.99... Fuh, untung lebih kurang RM10 tu kalau beli... betul x? hehe...otak entrepreneur... bolehla kembangkan perniagaan... tapi... Rooftop Rant dulu lah... nanti bulan April nak cari Versus pulak..ehehe...

Ni satu lagi cerita kawan kita, Zila... Dia asyik cari novel keluaran Publisher Kaki Novel je... kita orang pun tolonglah cari... Zila, ni, tak nak. Zila, ni, tak nak. Haila, tak tau nak tolong cari tajuk apa dah... Tiba2, Kak Su ada dengar seorang abang mencari satu buku Kaki Novel; Pergilah Air Mata.. huh, Kak Su jumpa dulu... "Zila, ko tak nak ke buku ni?"

"Ish, cerita ni, best la..." ha, dah jumpa buku tu, nasib baik Zila pegang.. huhu.. kalu abang tadi nampak macam mana? tak ke haru? Berebut! Ko amik separuh, aku amik separuh.. t kita tukar2..huhu.. bley ke camtu? Dalam pegang buku tu, still cari cerita lain jugak..haila! Zila, Zila.. nasib la ko pegang... tengok novel tu, tengok novel ni.. tapi yang kat tangan tak lepas2.. Pastu, Kak Su pun bukak cerita.. ha, baru dia tau Novel tu tengah PANAS...hot la tue..eheh! Ha, nak amik ke tak nak? Nak amik ke tak nak? dahla tebal, RM28.00.. fuh.. dahsyat nih..

"Ko tak nak ke Zila? Tak nak, bagila Shahida..hehe.. ko beli Rooftop Rant, aku beli cerita ni.. okey tak?" ugutan suruh beli sebenarnya..hehe.. Zila tak tau lagi tu..huhu..

"Wei, aku nak la..." tau takut.. dari tadi pening nak amik ke tak, nak amik ke tak.. Orang yang tengok pun naik pening..hehe...

Hmm, okeylah.. Zila pun dah bayar, Shahida amik jela Rooftop Rant ni.. Iqa cakap sangat2 best... Tak sabar nak tunggu keluaran Versus pulak.. haila, dah ketagih buku Hlovate la pulak.. pastu, ari ni (13/2), Hadia datang sewa... orang tak sempat lagi baca, sampul pun baru bukak.. sobsobsob... takpelah, demi business... Kak Su pulak beli Yang Sebenarnya-Aisya Sofea.. ntahlah camne cerita nya, belum baca..

Dahtu, nak balik.. Nampak buah oren tadi..


** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **


"Eh, devi.. bukan ke ko nak beli limau?"

"A'ah, nak beli sekarang ke?"

"Banyak je kotak, murah kot"

Devi pun pergi bertanya..

"Sekotak RM3.99" Wah, murahnya..

"Jom beli, seringgit sorang" ekekeke.. betol la tu..

"Bayar kat mana?"

"Tu.." tunjuk jurujual ke arah barisan yang berjela-jela..

Aiseh, memang tak bagi beli la.. tulah, awal2 tadi tak nak beli.. tadi takdek orang pun... takdek rezeki... huhu..

Kami pun meneruskan perjalanan pulang ke kereta.. pasni nak gi Tesco pulak.. Alamak, dahaga...

"Kak Su nak apa? Devi? Zila? Shahida nak milo" ada orang tanya? hehe.. semua pun wat pilihan..

"Milo 1, Oren 1, Blackcurrant 2" Settle... Ah, lega... letih seh jalan2...

"Sape tau jalan gi Tesco?"

"Shahida tau.." hehe, dengan bangganya... tapi sebenarnya tak yakin mana pun..huhu, tapi lagi, kenyataan Kak Su meyakinkan.. "Jalan je straight.." ha, betol la tu..

"okey, lepas ni lalu mana?" tanya devi bila dah hampir dengan traffic light.

"pusing kiri, kiri.. U-turn.." alamak, U-turn lagi.. dah la jem..

Tiba2, handset devi berbunyi... alamek abe dio... kenapa tak naik prebet? prebet semua takdek..

Risaunya dia...

Tu pun si dia tepon waktu2 kritikal, dahla banyak kereta, kita orang nak wat U-turn.. ish3x..

ha, lampu hijau.. Devi, cepat2... Dan kami berjaya U-turn... lepas tu ada simpang lagi..

"Devi, ko ikut kereta depan ni, lalu ikut jalan bawah"

"Okay!" ha, kan dah jumpa Tesco..ehehe.. seb baek ingat.. ni semua sebab arwah Pok Ya.. dulu selalu naik prebet dengan dia masa nak g KB or Tesco, 2 tempat dia suka buat lek maut.. satu kat Jalan Long Yunus, 2nd kat kita orang U-turn tu.. Fuh, memang kecut perut naek dengan Allahyarham.. moga rohnya dicucuri rahmat.. amin.. Al-Fatihah..

Sambung balik...

Then pergi Tesco just tengok2.. tak beli apa pun kecuali jam tangan warna coklat..uhuhu.. minat coklat sebab pernah baca, coklat lambang sophisticated.. doakan, aminnnnnn... yelah, kita mesti la nak jadi businesswoman berjaya.. bolehla tolong orang yang susah..insyaAllah...

Jalan nak balik? ha, Shahida dah ambik balik tugas co-pilot lepas KB Mall tadi.. Kak Su jangan marah ye...

"Jalan je straight, ikut jalan tadi.. ikut kereta depan." ehehe..

"Then?" wat U-turn lagi, eh, ye ke? dah tak ingat, sebab ikut je kereta depan..hehe..

then, lalu balik depan KB Mall, pusing kiri, jalan straight...

"Cuba masuk jalan kanan ni" ayok, tak tau sangat jalan ni.. cuba jaya..hehe..

"kat depan, jangan pusing kiri tau, jalan terus.."

"Kalau tak silap, ni jalan bandar KB" kata Kak Su..

"Ye kot, tak hingat..ehehe.. pakai jalan je..

Then nampak satu medan makan.. la, jalan ni ke?

"Ha, betolla Kak Su cakap.."

"A'ahla, Kamdar ni... kalau dari UMK, terus belok kiri, so, kita belok kanan la.."

Kereta pun membelok.. Fuh, seb baik kaedah cuba jaya berjaya! Lepas ni, terus straight sampai kat simpang cabang tiga.. huh, terror gak jalan2 kat KB ni..cuma tak berapa ingat je.. ^_^ senyum bangga.. kembang idung.. tak sia2 jalan2 kat cni, boleh la ingat jalan gak.. t nak g jalan2 dgn keluarga lepas kahwin kan senang..hehe.. ada niat tue... apa-apalah.. t Devi cemburu pulak..hehe... Ha, akhirnya sampailah ke UMK, pulang kunci kereta, panjat tangga naik aras 3, masukkan kunci bilik, then terbongkang kejap, mandi, selesaikan apa yang wajib, pergi makan lagi, tempah mee goreng mamak kat Cafe tapi dapat Mee goreng biase.. sedeynya.. senget la, time orang betol2 nak makan mee mamak, dapat yang biase plak, hilang selera, putus harapan! hehe... Fuh, akhirnya abeslah pengalaman kami hari tu...


Nak tau tak satu fakta? Actually, lesen Devi dah tamat 7 februari 2010. Ish3x... patutlah bawak kereta dah ala2 Mat Rempit yang tiba2 kena bawak kereta..haha.. dah 6 bulan kot Devi tak bawak kereta manual... Memang syukur masih hidup.. Alhamdulillah... sebab tulah jugak, kita orang cuba elak tempat yang ada polis cam Rantau Panjang, kan ada Kastam.. hehe.. kang, tak pasal2 kena tahan... ehehe.. Pastu, ada satu lagi.. nampak polis masa kat Bachok, rasa ketagh lutut jugaklah, tapi bukan time bertugas kot..lgpun bukan diorg blh ditect pu muka orang tak ada lesen dengan yang tamat lesen... tak tertulis pun atas dahi..hehe.. abis tu nape ketagh lutut..haha, gelakkan ke'bijaksana'an diri sendiri..ekekeke... Then, abes la al-kisah ini.. hope korang enjoy... paham ke? huhuhu...


p/s: ayat2 kat atas telah dihiperbolakan dan dialog2 adalah rekaan semata-mata mengikut kejadian sebenar, ahaks! SeNyUm sOkMo!!! ^_^

1 comment:

  1. ur story really amazing n nice dear......but u a embrassing me lo........hmmm it k just 4 fun lo.....any way i wish u congra bzou ur blog s really nice n interest......u really good in everthg so alwz cheer up kkkk....chayokkkk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...