WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Friday, April 22, 2011

Life...

Dalam kehidupan, kita selalu mendengar keluhan begini……

Pabila seseorang itu dilahirkan dalam keluarga miskin, dan dia melihat rakannya yang hidup dalam kemewahan, dia mula rasa cemburu. Melihat kawannya berganti baju baru hampir setiap hari, nak apa semuanya dapat, sedang dia hanya hidup cukup-cukup makan, baju baru hanya setahun sekali. Lalu hati kecilnya meronta, mahu jadi seperti rakan itu. Mahu berada di tempatnya dengan alasan,

‘Aku nak jadi macam dia. Nak hidup senang. Memanglah mak dan ayah tak lokek kasih sayang dan perhatian kat aku, tapi kalau takde duit, tak guna juga. Aku dah jemu hidup susah. Aku nak hidup senang macam dia.’

Tapi percayalah, bila sudah berada di tempatnya. Bila sudah kaya, tapi kurang kasih sayang ibubapa, hati akan kembali meronta. Tak dinafikan semua apa yang dihajati, sekelip mata dapat dipenuhi. Minta yang ini dapat, minta yang itu dapat. Tapi bila ibubapa asyik sibuk bekerja, bersua muka hanya sekali seminggu, kasih sayang dan perhatian langsung tak dapat dirasa, segala kesenangan yang ada seolah tiada makna. Dan tatkala melihat mereka yang hidup seadanya, namun kaya kasih sayang, hati akan kembali meronta, mahu menjadi seperti itu dengan alasan,

‘Aku nak jadi seperti dia. Walaupun miskin, tapi hidupnya penuh kasih sayang. Buat apa kalau duit banyak, tapi hidup aku sunyi. Mama dengan papa asyik kerja je. Aku tinggal dengan bibik dekat rumah. Bosan. Duit banyak tapi sikit perhatian. Aku nak jadi macam dia, nak rasa kasih ibu, nak rasa sayang ayah.’

Itulah hakikat manusia, jarang bersyukur dengan apa yang ada…

Menerobos lagi sudut kehidupan ini, kita akan ketemu situasi seperti ini,

Seseorang yang mudah melenting dan mengeluh. Dalam kesusahan dia mudah melatah, ada sahaja yang tidak kena di matanya. Hatinya pantang disakiti, kesalahan orang sukar dimaafkan.

‘Aku tak puas hati betul dengan dia. Suka-suka je nak buat macam tu. Sampai mati pun aku takkan maafkan.’

‘Terukla dia tu. Asyik-asyik nak minta tolong, buatlah sendiri. Ingat tenaga aku free ke?’

‘Kedekut la dia tu. Minta tolong sikit pun tak boleh.’

‘DIa ni selalu menyusahkan orang. Memang malanglah siapa jadi kawan dia.’

Kita memang selalu mengomel tentang orang lain. Bila orang lain salah, kita asyik membesarkannya. Kita selalu rasa sakit hati dan berjanji pada diri takkan memaafkan kesalahan orang itu.Kita selalu rasa sakit hati dan berjanji pada diri takkan memaafkan kesalahan orang itu. Kerana kita rasa salahnya terlalu besar, padahal dosa-dosa kita yang tak terhitung ini telah dijanjikan ALLAH sebuah pengampunan jika kita bertaubat. Kita selalu mengeluh bila ada orang meminta tolong, padahal setiap kali kita berdoa untuk meminta pertolongan, ALLAH tak pernah jemu mendengar. Kita lokek untuk memberi bantuan, mengharapkan balasan kerana tenaga kita ini bukannya percuma. Padahal, ALLAH kurniakan kita keupayaan melihat, mendengar dan berbagai-bagai lagi tanpa meminta sesen pun atas kurniaNYA…

Kerana manusia memang mudah lupa diri.. Sukar meletakkan diri di tempat orang lain agar lebih positif..

Jadi..

Berhentilah sekarang..

Berhenti melihat kesenangan orang lain dan berasa cemburu..

Tapi sentiasalah melihat kurniaan ALLAH pada diri dan bersyukur..

Kerana rezeki setiap dari kita telah ditentukan dan itulah yang terbaik..

Belajarlah untuk meletakkan diri pada tempat orang lain..

Jangan hanya mengeluh, mengomel dan ego..

Kerana kalau ia menyakiti kita, ia mungkin lebih menyakiti yang lain..

Belajar menjaga hati orang, dan orang akan menjaga hati kita..

Hormati orang dan kita akan dihormati..

Bantu orang lain dan ALLAH akan bantu kita..

Kerana hidup ini bukan hanya ada kita seorang, kita hidup untuk saling melengkapi..

DAN HAKIKATNYA KITA MEMANG SEBAIK-BAIK CIPTAAN!


Read more...

iCe - AiS - aIR BaTu

Hebahkan kepada kenalan anda dan yang anda sayangi

Kesan Minum AIS! Baca dan terus sebarkan kepada teman dan kenalan anda.

Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas .... Artikel ini berguna untuk semua.

Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah akan mendapat faedah dari amalan ini.

Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca. Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT. Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.

p/s:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!

Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri. Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda. Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung. Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur. Marilah kita berwaspada dan berhati-hati.. Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup... PAKAR SAKIT JANTUNG berkata, jika semua orang yang mendapat e-mail ini menghantar kepada 10 orang yang lain, beliau yakin akan dapat menyelamatkan satu nyawa. Baca ini..... ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!.

**Jadilah teman yang setia dan teruskan menghantar artikel ini kepada teman-teman yang anda sayangi.....!!!!


Read more...

Thursday, April 21, 2011

SEED.. Apa tu??

Social Enterprise For Economic Development (SEED) ialah program anjuran UMK bagi membantu kerajaan menyediakan pelan pembangunan perniagaan di kawasan desa. Shahida terlibat secara langsung dengan program ini kerana terlibat dengan program Padang awal bulan 1 hari tu dan bagi tidak mensia-siakan usaha tersebut, kami mendaftar di bawah USK 40ntah x hingat.. hehe.. tapi subjek kemasyarakatan la...

20 April 2011

Pada jam 8pagi semua dikehendaki berkumpul tapi Shahida lewat then, lepas semua perbincangan, kami pun bertolak ke Tumpat. On the way ke sana dah janji nak singgah makan...

"Pak cik, bila nak berhenti makan?" perut dah bernyanyi lagu rock Ella.. hohoho..

"Kita berhenti depe sikit.." kata Pok Zack.

"Tau dok camne nak cari tempat sedap?" tanya Pok Zack..

"Macam mana Cik?"

"Senang je, kita tengok tempat ramai orang, confirm sedap masakan tempat tu"

Oh.. practically la kan... hoho..

Then, berhentilah kami di satu tempat, tapi....

Pilihan makanan tak banyak dan...

"Shahida la ni laPOR sangat.." kata Helmi.. Cett!! Berani kamu mempersalahkan saya ye Helmi.. Sabor je la.... huhu..

Hari pertama ni just survey camne Mak cik dan Pak Cik sekeluarga tu mengambil upah buat batik. Kebanyakan masa kami bukan tumpu sangat pada batik sebab diorang pun bagi maklumat sekadar yang ditanya. Kami discuss hal ni di kedai kopi dengan Dr Yowan and Ustaz Shariman. Hebat jugak semua memberi idea untuk mempertingkatkan ekonomi family mak cik tu. Shahida pulak masih lekat dengan ayat2 buku tentang Social Entrepreneurship. Maklumlah, exam baru je lagi lepas.. huhu...

"Macam kes Taylor & Khoo tu, kita ambil produk yang mak cik tu siap buat, then kita pasarkan terus kepada customer melalui blog." macam bagus je idea kamu Shahida ..huhu..

Tapi ada banyak halangan..

"Mak Cik tu just tolong lukis, canting, and warna... modal semua dari pembekal/tuan syarikat"

dan bila Shahida bagi idea.. "Kalau cam Garmeen Bank tu, UMK jadi sebagai agen micro-finance loan?" haha... ayat skema dari buku.. tapi betul what, Garmeen pun boleh berjaya, kenapa tidak kita. Kalau UMK tak la kan. Silap Shahida di situ. Tapi Shahida amat bangga memahami syarat2 Garmeen Bank;

Bank Grameen telah menetapkan enam belas perkara yang perlu disematkan sebagai azam oleh peminjam sebelum permohonan diluluskan. 16 azam tersebut ialah:

1. Kami akan mematuhi empat prinsip Bank Grameen – Disiplin, Perpaduan, Keberanian, dan

Kegigihan – sepanjang hidup kami.

2. Kami akan membawa kemakmuran kepada keluarga kami

3. Kami tidak sepatutnya tinggal di rumah yang usang. Kami akan membaiki rumah kami dan

berusaha membina rumah yang baru secepat mungkin.

4. Kami akan menanam sayur-sayuran sepanjang tahun. Kami akan memakan sebanyak mungkin sayuran tersebut dan menjual yang selebihnya.

5. Sepanjang musim menanam, kami akan menyemai benih sebanyak mungkin.

6. Kami akan membina keluarga yang kecil. Kami akan meminimumkan perbelanjaan kami. Kami akan menjaga kesihatan kami.

7. Kami akan mendidik anak-anak kami dan memastikan mereka boleh menyara pendidikan mereka.


8. Kami akan sentiasa memastikan anak-anak dan persekitaran kami dalam keadaan yang bersih.


9. Kami akan membina dan menggunakan tandas gali.

10. Kami akan minum air dari perigi. Jika tiada, kami akan mendidhkan air atau menggunakan tawas.

11. Kami tidak seharusnya menerima hantaran daripada perkahwinan anak lelaki kami, tidak juga memberi hantaran semasa perkahwinan anak perempuan kami*. Kami akan memastikan pusat kami bebas daripada tradisi hantaran perkahwinan. Kami tidak akan mengahwinkan anak-anak kami yang masih kecil.

12. Kami tidak akan berlaku khianat terhadap sesiapa pun. Tidak juga kami akan membiarkan orang lain berlaku tidak adil kepada kami.

13. Kami akan membuat pelaburan yang lebih besar untuk pendapatan yang lebih tinggi.

14. Kami akan sentiasa bersedia membantu satu sama lain. Sekiranya seseorang ditimpa kesusahan, kami akan memberi bantuan kepadanya.

15. Sekiranya kami mendapat tahu terdapat salah laku disiplin di mana-mana pusat, kami akan pergi melawat dan mendisiplinkan pusat tersebut.

16. Kami akan mengambil bahagian dalam segala aktiviti kemasyarakatan.

*Di Bangladesh, keluarga perempuan yang memberi hantaran kepada keluarga lelaki.

Sumber: Grameen Bank at a Glance, Penerbitan Bank Grameen

16 azam ini merupakan sesuatu yang amat memberangsangkan bagi meningkatkan taraf hidup sesebuah keluarga. Setelah permohonan pinjaman mendapat kelulusan, mereka akan membuat pembayaran semula berdikit-dikit secara mingguan, bermula sebaik sahaja seminggu selepas kelulusan.


Dan ini kata mereka..

"Mak cik tu tak nak buat loan untuk buat business sendiri. Diorang takut tak mampu bayar balik" kata rakan-rakan seperjuangan.. Inilah masalah orang Melayu, takut nak ambil risiko. Tapi, ada lagi..

"Kalau Mak cik tu nak buat loan pun takkan lepas. Umur dia dah lepas umur pencen." .. anak dia kan ada? Aduh, banyak betul faktor penghalang..

Then, setelah pelbagai aspek dibincangkan. Kami kecilkan scope kepada meningkatkan production yang Mak cik tersebut boleh hasilkan dalam sehari. Pada waktu sekarang hanya 10 pasang kain Batik Fuji yang boleh disiapkan dalam masa satu hari. So, kami bercadang untuk menambah "gawangan" tempat mencanting dan mewarna batik mak cik tu. Cadangan Ikhwan adalah untuk menambah gawangan bertingkat.

Disebabkan harga upah yang diambil adalah serendah RM3 sepasang, kami mengambil inisiatif untuk meninjau harga upah di tempat lain dan juga turut meninjau harga jualan Batik yang dibuat di atas kain Fuji.

Kebetulan sementara menunggu van UMK mengambil kami, terdapat gerai menjual Akok dan kuih bakar di sebelah rumah Mak cik tersebut. Apa lagi, Helmi, Kak Wani, Kak Mun, Ikhwan, Farah, Kak Liza yang, memang gemar kuih tu pun memborong. Cam sedap je diorang makan, Shahida just makan secubit kot dari Akok yang Mak cik Akok tu bagi... hehe.. kurang minat. Kalau Akok Kuantan yang warna kuning tu saya suka la. Tu pun sekadar makan secukup rasa. Makan lebih2 nanti boleh kencing manis pulak.. huhu...

Then, kami pun menuju ke Pasar Buluh Kubu. Di situ kami survey harga batik yang menggunakan kain Fuji tu... "La, patut la murah. Memang kain ni just khas untuk baju kelawar." Betul! harga pun boleh dapat dari RM28- RM40 paling maksimum. Masa ni la nak belajar jenis2 kain.. huhuhu... Then, kami pun mengenal kain sutera crepe dan jacob.

Waktu survey harga ni bukan setakat survey untuk pemerhatian, malah diorang semua shopping Batik satu sorang.. haha.. takley blah! duit elaun pagi tadi mesti dah masuk poket penjual2 Batik tu... Akhir sekali kami makan di kedai Nasi Ulam Cikgu. Memang Popular kat KB ni tapi baru 1st time cuba. Sedap! Makan dengan budu, kuah ikan patin masuk tempoyak + Ikan Keli + Ulam and air bandung selasih. kalau tolak ulam RM4 je, murah la tu. tapi ulam seikat RM2, xley blah.. hohoho...

Second day pulak kami terus ke SJ Batik di Kampung Berangan, Tumpat. Wah, luar nampak kecik je, masuk dalam macam supermarket! Semua ada. Cyber cafe and Butik Batik dia pun termasuklah. Kat belakang kedai ada kilang Batik.. Fuh, cantik gak Batik yang dicanting kat sini.. Yelah, pak cik yang buat canting tu pun dah 20 tahun pengalaman. Terkezuuut kami, muka muda tue... huhu.. Pak cik tu pun sengih sekali. Kat sini pun kawan2 ku tak lepaskan peluang shopping. Diorang duk beli Pario pulak.. ala2 kain pergi pantai tu... huhu... jenuh nengok diorang memilih sakan. Shahida tak minat la.. huhu...

After that, kami pergi pula ke Nordin Batik. Wah, kat sini lagi WAH LA... memangla, business dah besar ala2 setaraf Noor Arfa Batik la kan.. kami pergi ke tempat demonstrasi batik. Ada akak tu yang tengah mencanting, amat peramah orangnya. Tak kedekut ilmu. Bagus! Nilah kita nak dalam bangsa Melayu. Ni tidak, sikit2 simpan ilmu sorang2, bukan nak kacau business dia pun. rezeki masing2... kamu punya business di sini, kami buka di tempat lain yang ada potensi. indak begitu dong?? huhu.. masalah negara yang tak pernah selesai ni. serabut otak fikir. MAJULAH MELAYU DI NUSANTARA!!! JANGAN KEDEKUT ILMU, NANTI ILMU TU TAK BERKEMBANG... KALAU KITA IKHLAS MENCURAH ILMU TU, INSYAALLAH JADI BEKALAN DALAM KUBUR.. kan, kan...

Fuh, penat ke Nordin Batik tak hilang lagi. Hari ke tiga, tugasan kami lebih ringan. Selepas interview sikit, kami pergi melihat perusahaan Mak cik tadi di pasar Pantai Geting. Selepas melalui MRSM Tumpat, masuk jalan kiri. Bukan kanan tau, huhu... kami tersesat ke sana tapi lagi cantik di Pantai Seri Tujuh berbanding Pantai Geting walaupun hanya bersebelahan. Baru angan2 nak turun di Pantai Sri Tujuh, silap rupanya. Kecewa kami! huhu.. Walau apa pun, bila tengok MRSM Tumpat, amatlah jelez... Wah, amat luas tempatnya, tapi nak jalan amat memenatkan kot... huhu.. tu pun sebab bandingkan dengan MRSM Kuantan tempat ku menimba ilmu.. hoho.. MRSM Kuantan sempit kan kawan2?? Tapi Alhamdulillah still survive kat sana. Banyak kenangan indah di sana. Opss, tersasar dari tajuk pula. huhu..

Berada di pantai, kami just santai2 dan berbincang di wakaf picnic.. huhu.. Then mak cik tu blanja jemput goreng. Then kami beli-belah makanan sikit, jagung bakar yang dicurah santan lemak (dah rasa cam bubur jagung pulak, huhu), eTOK yang ala2 cam remis tu.., jambu batu, ais blended.. Wah, makan sakan kitaorang dalam van. Then, malam buat report dan sekarang dalam pukul 3 kami dah nak kumpulkan report. key, cau cin cau... moga kami dapat Conclude kan yang terbaik untuk kursus ni... amin... wallahualam dan wassalam... ^_^

Read more...

Tuesday, April 19, 2011

Bebas dari buku!!! suke2... ^_^

Bebas dari buku tapi tak bermakna bebas dari program!! Hohoho.... Alhamdulillah, Final Exam sem 6 ni dah berakhir.. seksanya dunia, hanya tuhan dan orang sekeliling je yang tau... Konflik + tension + study + research dan macam2 tanggungjawab la ada... maaf kepada semua yang saya "terbuat" hati anda luka.. saya tak berniat, tetapi saya gagal emotional management!! I'm sorry! Alamak, cam Amir Raja Lawak la pulak... erm.. apakah hari mendatang akan memberi sinar yang lebih cemerlang untuk saya yang kelam kelibut dalam menguruskan hidup?? terfikir jugak, bagaimana seorang Shahida akan menguruskan sebuah rumah tangga kelak... mesti tangga pun duk atas bumbung agaknya..hohoho... soalan cepu emas dari Mak Cik Sakinah hari ni.. oH, lupa nak perkenalkan.. Mak Cik Sakinah a.k.a majikan SIEP(student in enterprise progam) saya... soalannya berbunyi;

"Shahida dah berpunya??" tanya Mak Cik Kinah..

Aish.. nak jawab apa ye? jawapan selamat..

"Ehm, kita je minat kat orang, orang tak minat kat kita pun..." huhu... okey tak jawapan tu? entah ikhlas ke tidak..

"Nabila?" tanya mak cik kepada Kak Bila pula.. huh... selamat! Perasan la Shahida, cam Mak cik tu nak sangat amik kamu buat menantu, berangan jela.. tapi kalau betul, apa salahnya.. hoho..

"Bukan apa, anak mak cik kat UIA tu dah nak abis belajar, suruh cari la mana2 calon. Mak cik ni pun tak reti nak milih".. ha sudah.. apakah?? Anda rasa??? haha... hampir tepat prasangka saya.. kikiki.. alamak, kena control macho la cam ni time wat praktikal.. oH tidak, saya tak suka berlakon!! Saya suka menjadi diri saya sendiri... em, rasa cam anak yang baik je 'dia tu' yang mintak mak carikan jodoh.. betul ke teori tu?? entah!! anda jawab...

Satu lagi cerita time SIEP ni..

"Mak Cik nak ajak la kamu2 ni pergi makan kat rumah mak cik masak sama2, kenal rumah.." kata Mak Cik Kinah meluahkan hajat dihati.. Eh, mak cik ni nak suruh anak dia pilih gadis2 UMK ni sebagai calon bini ke?? haha... tak habis2 Shahida...

Kak Bila membuat keputusan, "Nanti raya kami datang la kumpul rumah mak cik.."

Wah, idea bagus! Em..

"Mak cik, nanti sediakan Tat Nenas ya!" hoho... tak malunya kamu Shahida! Ala, luahkan sahaja isi hati..kikiki..

"Ala, Shahida sorang je makan.." kata Kak Bila. Mak Cik Sakinah sengih.

"Nanti orang lain pun boleh makan, bukan Shahida je.." eh, macam adik beradik bergaduh kan.. kiut.. suka3.. sayaaaang Kak Bila! huhu..

"BoooLeh!" kata mak cik. Suke3.. Kan mak cik dah bagi green light! hehe... sukanya saya!!! ^_^

Selesai SIEP-Time for bercerita dengan kawan2... oH kak Wani...

"Sudah Shahida dapat TOK TUA dah..." apakah? TOK TUA = MERTUA... haHahHAa... nak gelak guling2 boleh? Hm, mak dah lama pesan tak nak menantu Orang Kelate = Orang jauh kot... Yelah, anak dia asyik merayap je...

Malam tadi pukul 8 kami dah janji nak keluar.. antara orang2 yang membuat MoU ialah.. Nadia merangkap perancang aktiviti malam ni, + Suzila + Kak Aniza + Kak Su (belum pasti), + Kak Wani + Kak Bila + Saya..hehe... dan akhirnya, Kak Su dan Kak Bila tarik diri sebab penat dengan aktiviti masing2 petang tadi...

Kami pun menuju ke KB Mall menaiki prebet Mak Cik Jah... dengan harga RM15 = RM3 satu ke-pa-la... Fuh, agak mahal.. erm... enjoy Mak Cik JaH mulut kepoh.. hoho.. terima kasih kerana menghidupkan suasana!! Kami happy naik prebet dengan Mak Cik!! ^_^

Lampu merah...

"Ni, bawak anok2 takdok pok!!" kata Mak cik Jah selepas membuka cermin tingkap sisinya.. bercakap dengan pemilik kereta sebelah... hoho... tak ada pok? mak ayah kami kat kampung.. uhukhuk...

"Belajar, tak kuar suka2, main bowling tok sedap!" huhu... saya setuju! Dah abis exam kan, mestila enjoy kejap.. lepas ni tanggungjawab lain pula menanti... Then, cam2 cerita keluar dari mulut Mak Cik Jah selepas lampu hijau. Dari kisah hidup mak cik prebet yang ditegur tadi, kisah Jojie yang tak pernah berkesempatan face-to-face dengan Mak Cik Jah, kisah "orang" takdek kepala, kisah tempat makan kat kawasan jajahan Kota Bharu ni.. dan macam2 lagi.. huhu..

"Cik Jah, kat mana lagi tempat sedap makan sini?" tanya Shahida.

"Huh, tempat make dia gi tanyo.. kalu tanya tempat2 balasoh ada faedah jugak" kata Cik Jah. Alamak, kena tepat atas batang hidung! kuikuikui... Balasoh=Surau..

'Ala, nanti tak la segan sangat kalau orang tanya mana tempat makan sedap kat kawasan ni setelah 3 tahun lebih bermastautin'... kata hati...

Cik Jah ada sebut satu-Pengkalan 'something missing' Kassim... berada di kawasan Pantai Sabak dan Mak Cik JAH offer kami RM15 pergi&balik satu kereta ke sana... hoho... betul ke?? kira murah la tambang tu... insyaAllah kalau ada rezeki kami pergi..

Pergi KB mall- makan KFC - shoppig tudung - pergi Bowling tapi penuh - tepon Cik Jah ajak pergi Wakaf Che Yeh - Beli belah kain pasang, dll - 12.30am, 20/4/2011 Balik Hostel! hoho... sempat lagi singgah 7Eleven dengan Cik Jah.. Cik Jah memang sporting la! suke3x... rOck ckit pun ada.. hehe... then kami pulang dengan selamat dengan bayaran RM40=RM8 setiap seorang untuk perjalanan pergi balik hari tu... Alhamdulillah, duduk sini makanan murah, tambang prebet murah, tapi kena pandai urus kewangan juga kata Cik Jah... ^_^

Oh, teringat pula, tambahan2... Kak Wani, Nadia and Kak Niza, tiga2 anak jati Kelantan sesat di Wakaf Che Yeh.. hoho... maaf kamu2... just for bercerita..

"Kak Wani lambat lagi ke?" Shahida bertanya setelah Kak Wani angkat call...

"Kami sesat ni... tunggu sekejap nanti kami sampai, tengah cari jalan" lebih kurangla ayatnya.

"Loh, gitu Shahida pusing balik cari korang la, kitaorang kat tempat Kak Niza nak beli skirt tadi.." kata Shahida.

"Eh, takpe2, tunggu je situ" bimbang ke"sesatan" makin teruk kalau kami tak bertembung. Sambil cakap, sambil Shahida patah balik jalan tadi untuk cari mereka.. Fuh, suasana seram sejuk campur hangat sebab dengan cuaca panas, penjaja2 lelaki bukak baju... Ya Allah seramnya! Ayat Kursi pelindung diri.. Telefon diletak.

Jalan ke simpang kanan, teruuuuusss je sampai kat simpang 2 depan kedai... eH, mereka!

"Kak Wani!" jerit Shahida. Zila mengekor kat belakang.

Eh, mereka tak dengar! Jalan straiiiight je.. Shahida bukak langkah sepuluh, seratus, dua ratus.. hehe... zrup! "Kak Wani!" dengan satu laungan lantang dan nafas yang dikawal. Mereka berpaling. Fuh, selamat! Kalau tak, makin panjang la kisah kami sesat... hohohoho...

"Wani!" jerit seorang penjaja... alamak, dia buat dah.. maaf la Kak Wani, jual nama Kak Wani.. hehe...

key, that's all for today!

Esok pergi Tumpat untuk SEED-program kemasyarakatan lanjutan Misi Padang... moga semua berjalan lancar insyaAllah...

Time to 'Mengemas'!! Gambate ne!!

Read more...

Tuesday, April 12, 2011

Top 7 Photoshop Keyboard Shortcuts for Productivity


This is a list of my top 7 (or so) favorite and most used Photoshop keyboard shortcuts. Some might be obvious to you, some you might already know, and some might be new to you.

There’s nothing more damaging to your productivity than having to wrestle with the program you are using to get it to do what you want. Searching for tools or buttons is a task that can easily be bypassed with some quick memorization of shortcuts.

Undo, Multiple Times

[Ctrl + Alt + Z]

Most programs allow you to press [Ctrl + Z] multiple times to perform multiple Undo’s, but Photoshop requires [Alt], otherwise you’ll just keep undoing then re-doing then undoing then re-doing then undoing then re-doing.

Hand/Move Tool

[Spacebar]

Holding the spacebar will turn your cursor into the hand in almost any situation… when using different tools, with dialog boxes open, etc… allowing you to quickly navigate your document no matter what you’re doing.

Switch Document Windows

[Ctrl + Tab]

Your Photoshop workspace can become a mess when working on multiple files, especially when you hate minimizing, like I do, so being able to switch windows quickly is a must.

New Layer

[Ctrl + Shift + N] – with dialog
[Ctrl + Shift + Alt + N] – without dialog

Layers are the greatest thing(s) ever invented in any (design) program and being able to manage your layers properly is important. I’m Errorphobic, which makes me a layer junky, which also makes this a favorite shortcut of mine.

Duplicate Layer

[Ctrl + J] – without dialog
[Ctrl + Alt + J] – with dialog

You can duplicate an entire layer, or, if you have a selection, the selection will be duplicated to it’s own layer. This is great when trying different techniques or effects without having to worry about errors (Errorphobic, remember?).

Zoom In/ Zoom Out / Fit to Window

[Ctrl + =] – zoom in
[Ctrl + -] – zoom out
[Ctrl + 0] – fit to window

When you’re slightly obsessive and need to get that 1-perfect pixel zooming in and out quickly is a necessity to achieving that perfection.

Re-run Filter/ Fade Filter

[Ctrl + F] – run filter again
[Ctrl + Alt + F] – run filter again, with dialog
[Ctrl + Shift + F] – fade filter

Even though Photoshop provides preview windows in the dialog box for most filters, there’s still no true way of telling whether you’ve achieved your desired effect until you see the full image. If something goes wrong, you can quickly undo, then go back to your filter and try again without having to go through the hassle of moving your cursor. Or, if your filter effect is too intense, you can quickly fade it down without having to re-adjust the filter settings.

Making Your Own Shortcuts

These shortcuts may not be on the top of everybody’s list, but that all depends on your project and workflow. Luckily, Photoshop allows you to custom tailor your own Keyboard shortcuts to suit your needs. Just press [Ctrl + Alt + Shift + K] or go to [Edit > Keyboard Shortcuts].


Credit to; Photoshop Lab

PenCaRiaN KiNi BerMuLa!! H0HoO...


Sebelum;


Selepas;



Read more...

Tuesday, April 5, 2011

Baby dah lahir!! Suke3x...
















Assalamualaikum,

Wah, apPy2 mood!! Baby boy seberat 3.43kg telah lahir semalam pada pukul 5.40ptg hasil perkongsian hidup Pak Yo and Mak Su... Happy for them! ^_^ Tambah lagi sorang family member... suke2... appy sgt.... alhamdulillah, PPTA pun dh ampir siap edit, dh blh start study.. Gambate!!
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...