WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Sunday, May 6, 2012

ThE 100th post!!

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia!! aHahaha... tetibe je...

Wah, dah lama tak menge"post", rindu rasenya...
Alhamdulillah masih diberikan kesempatan oleh Allah s.w.t. untuk terus bernafas di muka bumi ini.
Alhamdulillah juga, baru lepas makan nasi yang Kak Ya and Kak Niza jual. Sedaap jugak.. ^_^ Sekarang ni semua orang nak berniaga.. Yela, zaman kemelesetan di tahun akhir pengajian. duit PTPTN tulah nak buat belanja, beli buku, ambil lesen, yuran pengajian, bayaran Graduation night dan macam-macamla...

WAh, dah 6bulan lebih berlalu selepas Final Exam Sem 6, masuk sem 7 dah jadi Super Senior!! hehe.. tapi apa yang hebatnya kalau junior pun tak hormat kita.. hmm, Allah tu Maha Adil.. tengok la macam mane nanti..

Actually banyak yang nak kongsi tapi kerana kekangan masa disebabkan Thesis, pertandingan Business Plan Start-Up, Entrepreneur Visit dll just nak cerita sedikit la apa yang dah dilalui dalam beberapa bulan ni...

Semester ni memang berbeza sebab bilik kami dah kehilangan Devi, sekarang dapat roomate baru, adik junior-Hakimah.

Awal2 sem memang fikir tak nak aktif dalam apa2 program tapi tup2 minggu pertama dah terlibat dengan Pesta Konvo UMK... jadi AJK Sukaneka tu awak.. huhu... nak cerita lebih lain kali deh... masa tu jugak Aten join KOSISMA, dapat la jumpa di tanah Kelantan ni.. ^_^ lepas jadi AJK, kitaorang main Innorace plak... mencari pengalaman terakhir bersama rakan2. sem depan dah terpisah buat praktikal di tempat masing2 then konvo baru jumpa...

Then minggu2 lain hidup cam biasa sehinggalah Shahida join Katty dan adiknya Yusri ke Konvo kakak mereka di UUM, Sintok Kedah. Pengalaman menyeronokkan walaupun di tengah2 keluarga Katty... Berkenalan dengan Kak Siti Mariani a.k.a Kak Ni yang sempoi.. Anak2 sedara Katty yang nakal... Yaya dan Irfan...

~

"Cik Jah!!!!" jerit Yaya setelah ternampak kelibat Katty.

"Yaya!!!" Katty pun terus angkat and peluk Yaya..

"Sayang Yaya!" kata Katty.. dipeluk, diciumnya budak tu. Happynya!

Then muncullah Irfan dengan muka 'nerd'nya.. haha.. jangan terpedaya dengan muka Irfan tu, dah kenal baru tau.. hehe.. maaf Kak Jah, ngutuk anak sedara kamu...

Irfan amatlah nakal, dalam kereta kalau Yaya @ Irfan tak tidur, jangan haraplah dunia akan aman. Teringat satu scene Irfan merajuk..

"Yaya, bagi air kat Irfan sikit." kata Kak Siti @ Che Ngah merangkap Mama budak2 ni.

"Tak nak" Yaya buat muka tak bersalah. Yelah, Yaya baru pulih semangat menangis sorang2 dalam kereta lepas bangun tidur sebab kami pergi makan kat warung.

Irfan buat muka sepOsen. Jebik.

Katty pandang Irfan tanpa belas kasihan dan berkata sambil tersengih2 "Aku rasa tak kesian pun tengok muka Irfan ni Che Ngah. Dah biasa. Dia buat la macam mana pun.."

Irfan dengar je sambil mencebik. Air mata mula bergenang. Kuasa Allah, budak 3 tahun semua benda dia dah pick-up. Irfan berpaling kepada Mama dia.

"Tak baik mu Jah, terasa diaa.." kata Che Ngah.

Yaya mula kesian kat adik dia..

"Ipan, nah!" sambil hulur air. Yaya menghalang pengedaran aircond ke belakang. Yusri a.k.a Pok Yie dia dah kepanasan kat belakang.

Irfan merajuk. Buat tak tahu sambil tekup muka di bahagian sendal tangan dan menggeleng.

"Yaya, takpela adik tak nak. Sian Pok Yie tak kena aircond." kata Che Ngah.

"Tak nak. Yaya nak bagi air kat Ipan." jawab Yaya.

"Yaya pulak masalah.." kata Che Ngah.

"Eh, Yaya, ada air lain la. Mama lupa Mama dah beli air untuk Ipan. Yaya duduk ya.."

Yaya pun angguk faham dan kembali duduk dekat Cik Jah dia..


~~

Yang tak boleh blah nya time Ipan duduk belakang kereta dan menyembur Cik Jah nya..

"Che Ngah! Apasal walaupun kereta mu ni ada bumbung tapi aku rasa macam ada air hujan??" ha ha ha.. apa daa...

~~~

Pergi Jeram Linang. Tapi maaflah kata, tak berapa enjoy sebab banyak perkara berlaku. Mana tidaknya, ayam busuk, perjalanan panjang (tapi nasib baik singgah Machang beli KFC murah tepi jalan.. haha.. ada jugak KFC jual kat gerai.), mandi sekejap je, hujan, makan malam asing2... argh.. tak yah cerita pun takpe.

~~~~

Itu je?? BetOL!! Hari2 lain busy dengan assignment, assignment, assignment! Selagi PPTA ni tak masukkan data dan di analisis. Memang lah tak boleh bergerak.. Kemudian, Shahida teruskan perjuangan dalam subjek elektif Financial Planning lagi... Ya Allah Ya Tuhanku, bantulah hambamu ini, Moga rajinlah hambamu ini belajar..

Wah, teringat malam sampai di Kelantan selepas cuti semester.

Ada ke patut pak cik bas tu bagi saya task pergi beli sabun basuh di 7Eleven pagi2 buta dalam pukul 6.15pagi.. SabOr je laa...

E'eh, ni dah rewind ni.. hehe..

Yelah, sepanjang cuti semester ditemani baby baru.. Baby Syafie!!! aLaaa adik AnGaH Busyuk2... tembam! Comel! macam Kakak Amin dengan Abang Jojo dia dulu.

Tahun ni beraya sakan Shahida dengan Fatin. Kami buat 6 jenis kuih raya. Yang tak boleh tinggal ialah Tart Nenas! Kali ni Tart Nenas memang nostalgik punya.. adunan pertama kami buat, jem Nenas tertinggal di rumah sedangkan proses mengadun dan memasak semuanya di Batu Hitam. Alih2 masa adik balik rumah nak pergi ambil Jem, hujan lebat. Argh!! hilang 2 tenaga pekerja dan kami terpaksa teruskan usaha dengan 3 tenaga pekerja sahaja; Shahida, Fatin, Umi. Syafiqah dan Syafiza memang dah terkandas terus kat rumah. Mak tak bagi redah hujan. Tapi, diorang demam jugak lepas tu. hehehe...

Hari2 seterusnya kami buat biskut Dahlia, Chipsmore, Almond Snow, Almond London, dan Kuih Nestum. Wah, cayaLah! ^_^

Tahun ni jugak Shahida jahit langsir baru untuk rumah. Warna Coklat kegemaran ku... Sarung kusyen pun baru warna biru ikut warna bunga langsir. Tahun ni raya makan satay segar dan sedap! Manis! Cukup rempahnya! Persediaan awal, tak macam tahun2 lepas. Tidur pun awal dalam pukul 2 lepas kemas2... cuma ada la jugak suatu yang menyedihkan di akhir Ramadhan.

Peristiwa tu menyebabkan Shahida berbuka tanpa selera.. Gas dapur habis. Kedai banyak tutup. Lampu dapur rosak. Macam mana nak masak dalam keadaan gelap! Kami pun angkat meja makan masuk rumah. Gas dah ada, tapi kepala pulak pendek! Dapur tak nyala jugak.. last2 lauk kami akhir Ramadhan lepas hanyalah daging satay yang di celup tepung... tak sempat nak masak.. tu pun adik masak daging satay tu awal.. kalau tidak?? minum air je la jawabnya... tragis2...

Tapi Alhamdulillah tahun ni dapat join kawan2 sekolah Menengah dulu pergi konvoi beraya. Naik Swiff baru Farahin tuu... kami; Shahida, Lela, Marliana, Atiqah, Annisa, Farahin, Afif beraya sakan ke rumah Shamsul, Hafshahiela, Marliana (berhenti solat), Amirul/Cikgu Hasmah, Cikgu Azifah (cikgu math kitaorang dulu), Shahida dan lastly rumah Afif 3 pupu ku tu dan bertemulah dengan Mak Ngah dan Ayah Wi yang selama ni tak pernah bertemu 4 mata.. hehe..

Read more...

Time For Latihan Industri a.k.a LI

Warghhh… 1st day of practical… meletihkan, menggerunkan, mengenyangkan, semua ‘me’ pun ada laa..

Dah la semalam tumpang Abang Fairul satu family datang sini. Dalam Farisya Adrina merengek-rengek tak nak tidur dalam kereta, sempat lagi Shahida tidur dalam kereta.. hehe… Kuat tidur betul! Sampai kat Petronas tempat yang dijanjikan berhampiran Bangi, Shahida tak sabar tunggu Mak Imah and Pak Lang. Bukan apa, nak cepat2 sampai tempat Latihan Industri, nak berehat.

Setelah Mak Imah sampai, borak2 sikit dengan Kak Fariha, lambaian terakhir kepada baby Farisya, dan terus berlepas ke rumah Mak Imah. Fuh, cam naik Helikopter pulak! Hehe… Vios terus meluncur laju di atas jalan yang entah ke mana arahnya, yang pasti ke rumah Mak Imah dan Pak Lang. Ceaa.. cam ayat novel plak. Huhuhu… Dah lama tak menulis ni, jadi gian plak. Al-Maklumla, sepanjang semester 7 memang sebatang huruf pun memang susah nak muncul kat blok ni gara-gara busy dengan Thesis dan Business Plan Start-up Competition. Huh, tak cukup tangan, tak cukup ruang nak bernafas, tak cukup tanah nak berjalan, semua benda tak cukup, tapi yang pasti MAKAN CUKUP! Hehehe… Tension camne pun, makan tak boleh tinggal. Macam mana nak kurus ni??? Hmm… sampai tahap Shahida bertanya dan berkata kepada Zila;


“Zila, kalau ko tak puas hati dengan Shahida, cakap jelah ea…”

“Shahida...” Zila tekan sikit suara.. huh, suspend ni…

“…kurangkan makan!” Sambung Zila. Hahahaha.. ingatkan apa tadi…

“Hehe, kena diet la camtu? Pasni jangan tolak makanan kat Shahida dah tau.” Kata2 Shahida disambut gelak oleh Zila dan Kak Su. Nak tau kenapa? Sebabnya, malam tu jugak segala jawapan terjawab... jeng jeng jeng…
“Korang, Shahida nak diet!” kata2 Shahida sebelum mengadap makanan Pasar Malam pada ketika itu. Dan seperti biasa kata2 tu akan disambut dengan gelak kawan2 dengan pelbagai komen.

“Shahida nak diet? Tak percaya.”

“Hmm, kita tengok la nanti camne..” sambung Kak Su sambil sengih2. Hmm, tak caya nak buat camne… Dan sesi makan pun berjalan seperti biasa. Di akhir santapan..

“Kenyangnya. Shahida, habiskan..” kata Kak Bella.

“Shahida, nah popia ni..” Kata Zila.

“Shahida,nah..” Kata Kak Su.

Shahida, Shahida, Shahida… dan mulut ni Ngap, ngap, ngap! Amik ko! Misi Diet ntah campak ke mana. Memang tak boleh la nak diet..

E’eh, balik semula kat rumah Mak Imah. Siap makan dan solat kami pun bertolak ke Seri Kembangan.
Alamak, jalan punya jalan atas lebuhraya Sungai Besi tu boleh pulak terlepas jalan ke Seri Kembangan. Tersebutla al-Kisah kami sesat hingga masuk 2-3 lebuhraya yang Shahida tak tau namanya. Akhirnya call Kak Bella untuk tanya jalan. Masuk round a board, masuk jalan ke-3, jalan terus, U-turn, naik bukit, turun bukit dan saya pun loss..
Argh, katne ni?? Loss in my mind..
“Ce baca alamat tu penuh-penuh..”
Blablabla… PP25..
“Ni PP30” kata Pak Lang sementara Mak Imah senyap tak berkata apa.
Pusing punya pusing, last-last jumpa pun Kak Bella.. huhu.. Alhamdulillah, sampai pun. Tak sabar nak tunggu esok.. hari pertama..
“Zila, nak buat apa ni?” tanya Shahida yang blurr di hari pertama.

“Ko dah download Google Chrome? Sistem ni guna Google Chrome.” Kata Zila.
“Emm, belum. Kan baru format, takdek apa2 pun lagi dalam laptop ni”
Krekk, krekkkk… bunyi pintu pejabat dibuka. Encik Azmi muncul. Erk, malunya nak tegur dulu.
“Encik Azmi, saya baru daftar hari ni, saya nak kena buat apa?”
“Awak dah beritahu En Azril awak daftar hari ni?”
“Dah.” Emmmm, sebenarnya memang dah bagitahu minggu lepas. Hari ni belum message apa2 lagi. Hehehe..
“Kak Bella, belum bagitau lagila..”
“Message la dia..”
“Takpe2, saya call..” kata Encik Azmi.
Dan akhinya Shahida diberi tugas sama macam Zila dan Kak Bella buat minggu lepas. Bezakan travel2 agen yang dah established di Malaysia dan Asia..
Kaji punya kaji sehinggalah Encik Azril muncul. Sesi membentang suka-suki tunggang-langgang bahasa rojak Melayu 65%, English 35% hehe.. Redha je la Encik Azril oi dapat anak buah camni..
Time for lunch!! YES, Encik Azril belanja makan McDonald! Alhamdulillah, kenyang.. Erghhh… ups, dalam proses nak kenyang tu, makan habis sopan tau. Yang kunyahan terakhir Spicy Chicken Burger tu la tak boleh blah, arghh.. tolong, tolong, tercekik. Tutup mulut, tutup mulut. Cepatla burger hancur dalam kunyahan mesin mulut berkuasa kura2 ni… urgh, urgh.. Control ayu la konon Shahida tu. Huhu.. Lastly, Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang bernafas, Shahida masih diberi peluang untuk habiskan praktikal dengan jayanya.. haha.. baru ingat nak buat kerja praktikal dengan bersungguh-sungguh, sekali, dapat tugas lagi dahsyat dari zila and Kak Bella, cari alamat syarikat dan jadi spy… uhukhukhuk… seb baik tak batuk depan En Azril. Depan je baik rupanya budak ni. Hehe… Takpe, cabaran nih. Then cari nama2 blog yang famous, Gud luck Shahida!! Penat… nak g mandi, rehat2, sambung kerja sikit malam ni.. nyte, nyte… Hmm, apalah menanti esok selepas meeting yang agak tegang tadi… Yup, meeting dengan IT advisor and adik Encik Azril sekali. Yang penting, jangan kotorkan karpet dia. Huuhu… InsyaAllah kami akan jaga amanah. Moga Business orang Melayu pun boleh Berjaya. Aminnn…..

Read more...

Laporan Penderaan Otak!!! ToLoongggg...


Dengan ini, saya Wan Nurshahida melaporkan Siti Nabila Bt Mohd Shukor Dan Nur Suzila Bt Mohd Sabri telah melakukan penderaan mental terhadap saya DENGAN TIDAK MEMBENARKAN SAYA BERCAKAP mulai sekarang hingga malam!! Arghhh, dah la tadi present kerja depan Boss punya lah debar! Siap lipat2 tangan, patah2 jari. Seb baik tak patah betul2.. huhu..

"Shahida, jangan la takut." kata Kak Lily.

'Aduh, camne tak nak bagi debar ni. Boss boleh tanya berapa percent dah siap...'

"Er, er.. dah hampir siap" jawab Shahida.


"Berapa peratus?" tanya En Azril.

"Em, ntah" haha.. jawapan yang kayu pun boleh jawab.

"Eh, takkan la awak tak tahu. Kalau awak rasa macam dah nak siap ke. Anngar je la.."

"Em, em.. dalam 75%" haha.. antara yakin dengan tak yakin.

"Kalau 75%, berapa hari lagi boleh siap?"

"Emm, emm..." Ah sudah, datang dah gagap ni! Berapa hari ek? Kalau boleh, sampai siap baru nak cakap. Haha.. pemalas ek ko Shahida!

"Yela, saya anggap kalau dah 75%, mesti dah nak siap. kalau sehari cukup?"

"Boleh laa.." Eh! "Boleh, boleh" Hai, dah jadi Upin Ipin pulak Shahida ni..
Okey, that;s it! Malam ni kena siapkan tugasan... Waa.. tolong2, Ya Allah, moga hambamu ni kuat la menghabiskan sisa2 praktikal lagi 4 bulan ni. FIGHTING2 SHAHIDA!! YOU CAN DO IT!!

e'EH, nak cerita satu benda lagi.. ada ke patut Kak Bella pi bagitau Kak Lily muka Shahida sama ngan Checupu.. uhukhuk.. malu saya..Taulaaa, saya wat kerja cam kura2... Tidak2, Checupu maaP! Shahida nak jadi Arnab, buat kerja ngan cepat. Doakan Ye kawan2.. amin....

"Kak Lily, sama tak muka Shahida dengan patung ni?" apa?? Kak Bella, malu saya... uhukhuk.. takpe la, just gurauan di hari2 stress bekerja dengan orang. Moga suatu hari akan tercapai impian yang baru dibina. Nak jadi Interior Designer tak kesampaian, moga Wedding Planner nye impian akan menjadi kenyataan, InsyaAllah...

Alamak, tadi Zila tension sebab Shahida pasang lagu2 nyanyian Saiful Apek. Zila kata lagu ntah apa2.. hehe, ampunnnn Zila, Shahida dengan Kak Bella ngantuk tadi tengah kerja, sebab tu alih angin jap lagu tu... Hope Zila tak terasa ya... Gurau mesra je...


"Cinta itu! Boleh diumpamakan bagai makan sambal belacan, walau pedas hingga mengalir air mata masih mau dimakan jua... Cinta jangan dibuat macam Goreng Pisang, Sungguh enak bila makan panas2, Bila ia sejuk, jadi kurang enak. Ho Ho hO.. hilang sedapnya..."

HAHAHA.. lagu ni la terpaksa ditutup bila Shahida dah tengok Zila mula tarik Earphone dia.. Ampunn tau Zila.. Shahida just nak ceriakan keadaan je.. E'eh, tadi pun baru makan sambal belacan, tangan pun bau lagi.. hehe.. Belanja hari ni RM5.70, kalau kat Kelantan dulu RM2.50 pun dah kenyang makan nasi Komok! Miss Kelantan so muCH! Huh, tu baru untuk tengahari sahaja. Seb baik Mak En Azril bekalkan bihun pagi tadi ada lagi. So, malam ni tak yah kuar dah.. huhu... jimat ckit.. Thanks Auntie!! ^_^

Key Shahida, cepat2 mandi, malam ni siapkan kerja, Gambate Ne!! Chaiyo'2!! YOU CAN DO IT!

Key, laporan siap! cau cin cau dulu... Wassalam...

Read more...

Nak kongsi cerita je...


Assalamualaikum.. ^_^ mulakan dengan senyuman! Tadi lepas mandi dapat panggilan dari Che Su!

Haha.. Happy2 sembang dengan Che su yang berdebar nak start Latihan Industri esok. Moga dipermudahkan sahabat! Amin....

"Tahniah Puan Shahida" kata Che Su sebaik telefon bertukar tangan dari Kak Bella.

"Haha.." Gelak je Shahida hari ni. Padahal tadi petang tension ngadap tugasan.

'Eh, tahniah apa pulak ni?' kata hati kecil.


"Tahniah PASS Financial!" sambut Che Su. Oh, ada salah faham disitu. Maksud tersirat. Haha..

"Terima kasih." Alhamdulillah tadi check result Exam Financial kat www.insurance.com.my and i'm Pass... Yahooo!!! Seb baik, dah tak yah repeat. Lepas LI dah bebas.. hehe..

Banyak gak sembang dengan Che Su tadi. Daripada bertanya pasal Encik Boss, kenyit2 mata, pasal Kak Bella & En Azmi nak mintak cuti Sabtu ni pasal Abang and Abang sepupu diorang nak kahwin. Kita tengok la esok macam mana reaksi Encik Boss. hehe... dan sehinggalah bersentuh pasal Business Recycling dan Wedding Planner kami.. ^_^ Jadi semangat plak nak wat business bila dapat semangat dari kawan yang suka bidang yang sama. Alhamdulillah.

Tadi petang after kerja pukul 6 Kak Lily ajak pergi rumah dia. Dan kami pun dengan tanpa berlengah menerima pelawaan walaupun dah penat bekerja..

Ceritanya Kak Lily ni baru je menikah dengan husband dia Wong a.k.a Abang Farid yang telah mengucap Syahadah pada 29 September 2009 bersamaan 9 Syawal yang lalu. Cinta pertama yang bertaut kembali selepas beberapa tahun berpisah. Kebetulan Kak Lily baru putus tunang dengan ex dia. Kiranya Cinta Pertama Bertaut kembali la sebab Abang Farid tu memang Cinta Pertama Kak Lily. Huhu.. suka2 je canang cerita orang.. Berkongsi cerita boleh kan?? Yang penting diorang bahagia. Hmm, jodoh kan, kita tak tahu bila, dimana, macam mana pertemuan tu. Dulu pun Kak Lily berpisah dengan Abang Farid sebab dia belum bersedia masuk Islam. Sekarang diorang dah hidup bersama dengan ikatan yang sah. Jodoh, jodoh... memang jodoh diorang kuat. Moga berkekalan Dunia & Akhirat amin....

E'eh, satu lagi pasal adik Encik Boss, huhu.. dia seorang yang cerewet dan selalu marah2 kat kaunter Bank. Pemilik badan yang kena mengadap dia kat kaunter tu hari2 sampai naik menyampah. Last2 jadik bini adik Encik Boss.. hehe.. Jodoh, jodoh... Jodoh tu Allah dah tetapkan sejak azali lagi. Cuma cepat atau lambat je... Emm, jodoh kita camne pulak ni?? Ianya akan terjawab juga suatu hari nanti..

Eh, eh... Shahida nak masukkan satu link la pasal Blog Jiwa2 post, best ceritanya.. korang enjoy la kat sini.

Okey, nak masuk tidur da... kerja tak siap lagi. patutnya tadi report kat Encik Boss tapi dia dah cau dulu.. hehe... Ya Allah, moga permudahkanlah urusanku dan rakan2ku selama kami praktikal ni.. aminn....

Laporan tamat. Wassalam. zzZzzZzzzzz....

Read more...

KARAK BIN OKE.. jadinya??

Haha... salam ukhuwah semua. ^_^ Apa la yang lawak sangat tu Shahida??

Alhamdulillah, hari ni murah rezeki lagi. Jimat duit, Cik Mah belanja makan tengahari kat rumah dia lagi.. lauk macam2 ada, masak rebung, daging, telur.. fuh, yang lain dah tak nampak sebab banyak sangat pilihan, just amik yang tercapai... hehe..

Eh, KARAK.OKE apa plak entry ni?? Ha, ni la nak citer...


Hari ni taktau la apa angin Encik boss, tibe2 datang dalam pukul 3 petang. First tanya En Azmi,

"WiFi okey Azmi??"

"Lembap. Dari pagi lagi.."

"Kerja seminit jadi berapa minit?" tanya En Boss..

Then, tanpa membuang masa En Boss pun call la P1Wimax... godam punya godam Modem tu, lajula sekejap..

"Fuh, kelajuan 4.7Mega byte..." kata Encik Boss. Happy kejap kawan2 ku yang tension ngadap lappy. Then, line down semula...Arghhh... Dan...

"Dah, siap2, kita pergi Giant, Karaoke..." arah boss. Aik, biar betik? Betul ke apa Shahida dengar ni? Kak Bella dah tutup laptop die, Zila, dan saya last. Cam tak percaya je boss ni, main2 ka??

Kami pun masuk kereta bersama2 Kak Lily & En Azmi.

"Lily, permit bila habis?" tanya En Boss.

"2 Februari 2012. Esok" jawab Kak Lily.

"Hmm, kalau kena tangkap habis Visa, kena apa?" tanya En Boss lagi.

"Sehari RM100, fUH, kalau dah 3-4 hari, abis la duit saya."

"Ooo, tak masuk lokap ke? Kalau masuk lokap, bagus jugak. Boleh kurus.." adui, perli ke??

Haha... kitaorang tumpang dengar dan gelak je... Eh, Kak Lily tak gemuk pun, okey je..

Borak punya borak, sampailah kami ke Giant Seri Kembangan.

"Wah, buku... boleh tukar voucher ni Kak Bella." kata Shahida. Voucher ada RM100 lagi.. hehehe.. aritu dah belikan buku SPM untuk Umi.. FIzik, Kimia, Biologi.. Doa2 rajin la adikku sorang ni sambung cita2 Angah dia jadi interior designer. amin....

Tengah ralit2 tengok buku. Toing, toing... otak tak boleh berfungsi.. Eh, mana semua orang. Sudah.. sesat dah aku sorang2 kat sini... Tiba2 Kak Bella muncul.

"Hey, sini la..." kata Kak Bella sambil tarik Shahida.

"Aik, nak gi mana?" tanya Shahida sambil mata melilau... 'Eh, Karaoke BOX ke, serius betul Boss aku ni..'

"Pilih lagu." arah En Boss.

Adeh.. nak nyanyi lagu apa ye?? Hmm, lagu duet laa... Kehebatan Cinta... Haha... bedal nyanyi belakang bahu Kak Bella. Malu kot.

"Tak payah malu2. tujuan kita hari ni bukan nak dengar siapa nyanyi sedap tak sedap, nak tengok confident level je." kata En Boss.

'Adeh, memang la mulut kata gitu. Tapi tang orang lain nyanyi sumbang pun Shahida gelakkan, tyme kita, segaannn saye...'

Nyanyi punya nyanyi, dengar suara sorang2, yang dapat dimanipulasikan ialah... eh'eh... conclusionnya@rumusannya ialah... Juara lelaki disandang oleh En Boss. Dan Juara wanita disandang oleh Kak Lily. Nape diorang tak duet je.. hehe...Lagu penutup adalah En Azmi dengan lagu dari kumpulan Dadali... "Aku, inginkan dirimu... datanggg dan temui aku.." hehe...

"Okey, apa pengajaran hari ni?" tanya En Boss.

"Menyanyilah." dengan confident Zila jawab,

"Ha.. dalam pejabat janganlah sunyi sangat. Pasang la lagu..." kata En Boss.

"Pasaaaanggg..." jawab Shahida. Eh, memang pasang tau. cuma kami je hipokrit bila Boss ada. Hehehe... Bukan sengaja nak jadi hipokrit @ 'munafik' [bak kata adik En Boss], tapi hormat la Boss ada kat pejabat, supaya tak mengganggu interaksi dengan pelanggan di talian ataupun komunikasi dengan Kak Lily dan En Azmi...

oO.. gitu rupanya... sO, see u all next time. Eh, Ahad depan Maulud Rasul. Mintak2 cuti laa Ahad, Isnin, dan Selasa sekali (Thaipusam). Orang nak gi rumah Zila main belut ++ berkubang dalam sawah. Tak pernah lagi ni... huhu... jangan jelez! Ada rezeki kita gi sama2.. hehe... kata Zila, Homestay Sekinchan famous! Cuba korang search kat Internet. Confirm ada, siap masuk TV3 lagi..hehe.. yelah, tempat penggambaran cite Nur Kasih...

Sekian.. Wassalam.


Read more...

Hari ke-8 praktikal.. toing2 mataku!

Hahaha.. hari ni gelak2 ingat pasal Karaoke semalam.. diorang boleh kutuk Shahida nyanyi lagu Gita Gunawan-Dua Hati menjadi satu... syok sendiri kata diorang..arghhh!!! Patut la diorang gelak2 masa tu.. Stress! Dahla tu, Shahida langsung tak bagi peluang Zila nyanyi.. hehe.. dah tuuu.. mic Zila rosak.. t tak dengar suare la plak.. maap ye Zila. Shahida giler kuasa kejap dapat microphone elok, hi hi hi...


"Ha, Gita Gunawan tu badan dia kecik. Jangan awak nyanyi macam dia sudah.." ek? kata En Boss semalam.. maksudnya badan Shahida besar, suara kena besar la... aduainyela pun... then,


"Na, na na, na na na na... Na, na na, na na na na... " Kak Bella duk peli. Cis! Ada ke patut..

Time lagu Aku Bukan Superman plak, ceh!. apa hal tiap lagu yang Shahida pilih muzik dia slow ek? menyerlahkan suara yang sumbang je.. kikiki... wat malu kat Oram je...

The last one is Nirmala... ni lagi takley blah!

"Patutlaaa tandas office tersumbat." dengan selamba En Boss memerli.. Kak Bella, Zila, Kak Lily & En Azmi mengekek je gelakkan Shahida.. Tak patut, tak patut... =p wek!

Hmm, anyway, target hari ni dah capai 500++ tempat2 menarik kat Malaysia, moga esok makin kuat dan bersemangat kerja. Gambate ne!

Oppss... tadi message Devi, katanya elaun dia RM850!! WoW!! Devi, SILA BELANJA KAMI! huhuhu...

Kitaorang dah buat memorandum. "Siapa dapat Dekan Sem lepas, kena belanja!" Hahaha..cadangan Shahida sebenarnya. Yang pasti, muka2 Dekan ialah Devi, Kak Bella, Zila, dan Kak Niza... Bersiap sedia la korang... eh, ada sapa2 lain nak join memorandum? Boleh2, tapi kena pastikan anda dapat dekan baru boleh join.. hehe.. gurau je.. Kitaorang yang praktikal dekat2 sini 9 orang je... Shahida, Kak Bella, Zila, Kak Ya, Kak Su, Kak Niza, Ahlami, Devi, dan Che Su... Wah, t boleh la kitaorang gi i-city sama2.. hihi.. insyaAllah kalau ada rezeki, ada jodoh, dan ada masa. Hmm, semalam Devi cakap "Kita jumpa lepas duit PTPTN masuk ya..."

"Hmm tengoklah Devi t camne, kitaorang kerja 6 hari seminggu. Cuti pun sehari je.."

"Takpe2, t kita jumpa kat Midvalley ea..."


'Eh, Midvalley?? Ice skating tu katne ea?? Fuh, teringin la nak gi sana, main ala2 Stairway to Heaven pun best nih!' Hahaha berangan sekejap.

"Key, t duit PT masuk, kita jumpa."

... sekian, wassalam.

*p/s: tajuk langsung tak kena dengan entry, hehe...

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...