WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Friday, August 11, 2017

Malam Anugerah Belia 2017


Assalamualaikum

Today I was thinking that I was born again. Hahaha.. Please la Shahida.. 😅😅

Harini rasa keyakinan yang berbeza, seperti lahir seseorang yang kembali pulang ke pangkal jalan. Alhamdulillah, perjalanan business semakin maju dengan bantuan Aisyah. Dan pada waktu yang sama aku mencari jati diriku semula. Berbekalkan azam, aku ingin buktikan aku juga mampu berjaya. Setelah lembaran lama diselak, meneliti kembali diri ini sejak zaman sekolah, aku hanyalah seorang yang low profile. Melihat keputusan subjek matematik, aku selalu mendahului dalam kelas, juga di Universiti, rupanya aku pernah mendapat markah tertinggi untuk subjek Operation Management, kelas Prof Sapto.. Tanpa aku sedari dan betapa ia mengingatkan aku jarang meraikan kejayaan2 kecil yang telah diri ini lalui. Betapa kerdilnya aku untuk belajar mensyukuri setiap titik mahupun langkah kejayaan. Kejayaan bukan dicipta untuk membangga diri malahan ia untuk memotivasi orang disekeliling. Walaupun usaha kecil ini tidak besar dimata orang, tetaplah menginspirasikan orang lain.. Semoga anak muda kita akan terus memajukan diri dalam apa jua  bidang yang diceburi. Tidak mengapa jika kita hanya bermula dari bawah, dari pondok sekalipun, yakinlah sesuatu kejayaan tidak akan muncul tanpa kegagalan. Bayi juga selalu jatuh ketika belajar bertatih, apatah lagi kita yang dewasa ini harus juga melalui proses yang sama untuk berjaya.

Aku banyak berfikir, Majlis Anugerah Belia dianugerahkan kepada insan2 yang banyak berjasa. Usaha ini amat bagus untuk menggalakkan anak2 muda terlibat dengan aktiviti2 sihat. Dari tidak kenal menjadi kenal. Dari tidak rapat, menjadi rapat. Namun, adab pergaulan haruslah dijaga antara wanita dan lelaki.

Aura malam anugerah tersebut membuat aku tidak mampu melelapkan mata. Bertemu dengan orang2 yang disegani dalam EXCO Pahang membuatkan aku rasa ingin berjaya seperti mereka. Kemahiran komunikasi adalah kelemahanku, namun pepatah orang berjaya mengatakan "jika ingin berjaya, kita harus berdamping dengan orang berjaya". Terima kasih liaa tumpangkan shida ke Zenith Hotel. Terima kasih Zura, walaupun baru kenal kita boleh berkomunikasi dengan baik. Terima kasih hari ini aku boleh break the ice, berborak dengan orang yang tak dikenali tanpa merasa gugup. Tapi lebih gugup pula bercakap dengan orang yang kita kenal dan segani. Ah, macam2lah Shahida ni.

Sebenarnya nak cakap, Saya nak aktif balik dalam pergerakan Kuatagh!! Sebab saya yakin, kalau kita ikhlas, kenderaan tu dah jadi masalah no 2. Biarlah tak pandai memandu pun, asalkan matlamat nak bantu orang lain berjaya. Shahida, please be ALERT! Kengkadang rasa macam diri sendiri tak peduli orang lain, tapi sebenarnya kita peduli.. Cuma time management yang kalut je menyebabkan diri huru hara.. Jom hijrah!! Man Jadda Wa Jadda.. Siapa usaha lebih, dia dapat lebih. Itu sahaja diari hari ni. 

Plan untuk esok:
Nak buat sos popia
Bawa Mango Flavour
Nak beli Oreo hancur
Jual chicken meatball dan takoyaki
Beli polistren @ bekas plastik
Dan yang paling penting, 
UPDATE AKAUN BULAN Jun, Julai, Ogos.

Gambate ne!!

Ps: Tagline "Love study before you love somebody" dah takley guna.. Kena tukar
"Love Allah swt before you love somebody"

Love yourself,
Love your family,
Love your friends,
Love your society,
Love ummah,
Love Islam,
Love Prophet Muhammad saw,

That is how you show you love Allah swt.


Read more...

Tuesday, April 4, 2017

Wan's Family Day May 2016 Tasik Kenyir Terengganu

Alhamdulillah, one of my impian untuk travel bersama keluarga dah tercapai. Cuma, Mak, Along, Atih tak dapat sertai.

Dah lama sangat blog ni menyepi. So, sekarang nak jadikan blog ni lubuk simpan album. Lenkali senang nak carik balik gambar2 kenanngan, huhuhu..

Tersilap masuk Jeti Utama, huhu.. at least dapat snap gambar kat Tatu Kenyir nih. Hehehe..
Seri Bayu Houseboat adalah tourist guide kami. Gambar ni sekadar hiasan, hehe..

Gambar sebelum meneruskan trip kami. Nampak tak Houseboat warna biru belah kanan sekali tu.. Tulah Houseboat yang kami sewa. Walaupun tak mewah, alhamdulillah perjalanan semua selamat.

Nak bagi tips sikit untuk kengkawan yang nak pergi Tasik Kenyir.

#1 Survey dulu harga houseboat dengan kemudahan yang mereka sediakan. Average yang saya dengar ada dari harga RM2,500-14K, Wallahualam. yang murah tu hati-hatilah, Biasanya kemudahan tak berapa sangat, lihat pada kondisi houseboat. Kebanyakan pemilik houseboat dah buat renovation, dan tak kurang juga yang tak renovate, tapi still naikkan harga sewa..

#2 Survey samada kemudahan mereka boleh beroperasi atau tidak. Generator make sure ada 2 atau lebih untuk supply elektrik. Kalau tak, nak karok waktu petang pun tak boleh. Huhu.. Kalau tuah badan, korang dapat bilik berhawa dingin sekali. Tapi waktu malam memang dah sejuk,cuma petang la membahang sikit. Alaa, barula rasa ala-ala law of the jungle sikit, hehe.. Make sure ada freezer dan peti jugak. Sebab haritu tengok ada houseboat yang hanya menggunakan ice box oren tu je. ais memang tahan 3 hari dalam tu, tapi untuk minum lagi, korang nak simpan hasil pancing dan blablabla bahan masakan camne. Kalau silap, harap maafkan, sebab ni berdasarkan pemerhatian terhadap jiran2 houseboat kami bermalam. Ada houseboat yang ada baby tu, tak pasti pulak buaian renjut tu dia bawak sendiri atau ada disediakan.

#3 Terdapat Huseboat yang menyediakan kayak dan jetski.. pergh, jelez tengok, tapi harga sewa houseboat tu dalam 10k-14k kalau tak silap.

#4 Beli ais secukupnya. Macam keluarga kami, beli 4 beg ais pun tak cukup, siap sebat orang punya. Haha, ada customer before us tinggalkan ais lebih, Kami pun apa lagi, sebat jelah.. pasal last day pergi Santuari Kelah, penat sangat, nak recharge aircond dalam badan. hehehe...

#5 Beli tiket santuari awal2. Tiket cepat habis. Kami pun hari isnin last day tu je yang available tiket. Nasib baik first houseboat yang sampai. Pagi2 lagi kami dah bertolak. Bila sampai ke houseboat semula dari Santuari, ada 9 Houseboat tengah landing baik parking sebelah-sebelah tepi and belakang houseboat kami. Patutla ramai je berjalan melawan arus masa nak balik tu. huhu... Haa, peruntukan bermanja-manja dengan kelah tu setengah jam je tau untuk setiap houseboat, tak kisah korang sampai dulu ke kemudian ke, asalkan korang satu trip/ satu family. Time tu cousin Shahida paling lewat sampai, nasib baiklah masih ada budi bicara, yang lewat diberikan masa tambahan. Makanan ikan hanya boleh beli masa kat tapak penerangan tu, yang kami duk parking houseboat. belilah banyak2 sikit, kami beli 6 bungkus pun tak cukup. Ikan2 tu kalau tak bagi makan, taknya nak main dengan kamo. huhuhu.. T test isi makanan dalam tangan, genggam, celup dalam air.. perggghhh, geli yang amat, ikan tu sedut makanan dari celah tangan koram. Tengok orang main seronokkk.. sekali buat, memang mejerit la jawabnyaa.. hahaha

#6 Rancanglah Game untuk korang main dengan family cam kotak beracun ke, apa ke.. sebab, kat atas houseboat tu, geng lelaki memang mancing je kerja diorang, huhu.. kami plak, kalau tak mengelamun menghayati ciptaan Allah yang indah, kami tidur je, hehehe.. Nak karok pun, generator bukak waktu malam je.. wuuwuu..

#7 Bawak sarapan dari rumah siap2, perap ayam BBQ siap2, malam kedua terus bakar and makan, tak penat sangat, huhu...




























Read more...

Saturday, October 8, 2016

Zsofika By Her

Assalamualaikum,

Hari ni Shahida nak update baju keluaran Zsofika. Sape berminat boleh Call/Message/Whatsapp Shahida okey. Ni no Shahida: 013-405 7520. Oh, Telegram pun boleh! ^_^

Ni Haa.. cantik-cantik design dari Zsofika.. Opps.. siapa yang belum pernah dengar nama Zsofika, untuk makluman dahulu Zsofika dikenali sebagai Jubah Nursing TYRA. Kini dah re-branding dan nampak lebih elegent.. Jom usha baju-baju yang gorgeous keluaran Zsofika.. ====>>>>> 



Oppss.. Sebelum tu, korang boleh la tolong Shahida naikkan like kat Page https://www.facebook.com/zsofikabyher/ Bantuan dan sokongan sangat amat berharga buat Shahida. Terima kasih banyak-banyak tau.. Semoga Allah permudahkan urusan kalian samada dalam urusan rezeki, jodoh, dan apa jua kesulitan. Yang pasti - Ada kemudahan di setiap kesusahan. Yakinlah dengan janji Allah, in shaa Allah berkahNya sentiasa mengiringi kita. ^_^

Okey, jom usha next picture.. huhu

Kurta Kurti Fendi 2.0
KURTA 01 Dusty Purple Silver Fendi






Read more...

Tuesday, May 12, 2015

Throwback Perth Australia moments

Yeayy!! Sebab nak sangat post gambar2 Kronie, siap edit2 High pass bagi hilang jerawat2 batu kat muka, hahaha.. okey, nak ASAH skill Photoshop. ~Practise make Perfect.. 
Sebelum tu nak cerita sikit asal usul Kronie Ain.. Macam pernah cerita, tapi nak jugak cerita balik.. hi hi.. 

Okey, after orientation seminggu di Outbound School Lumut (OBM), Shahida banyak berkepit dengan Kakak-kakak kesayangan; Kak Ju, Kak Ain, Kak Ida, dan Norra. Mereka semua dari kumpulan Berinchang semasa team building, Shahida je dari watch Bintang, sesat.. huhu..

Balik-balik KRM Mount Kiara, gi jejalan je mesti nak ngikut diorang, last2 lekat sebagai group "Kronie Ain" pasal kitorang selalu menompang kereta Kak Ain, huhu.. kereta JDT tu, jangan memain.. =) Tiap kali kuar, pandai2 la tongtong minyak ya.. Shahida nak sumbang tenaga untuk bawak kereta pun tak dapek pasal Lesen ada tapi sayang, wat "perhiasan" je dalam dompet, ngee..

Here is My Kesayangan, nak tempek jugak kat blog ni, pasal kita tak tau external HD hayatnya lama mana kan, hehe.. precaution is better than cure..





















Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...