WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Thursday, January 13, 2011

Yasmin kami!!! ^_^


Kenakalan Yasmin telah terselah sejak kecil… haha… Amin lah racun, amin lah penawar.. Amin pengarang jantung hati keluarga kami.. Mana tak nye… beza Amin dengan Umi & Najmi adalah 11 tahun. Bermakna dah lama keluarga kami tak ada kanak-kanak in family… Selepas Pak Wang kahwin dengan Mak Andak on end of 2005, Amin lahir Oktober 2006. Waktu tu Shahida happy sangat sebab dah lama nak ada adik. Dulu ada jugak mintak adik dengan mak, tapi dengan usia mak yang makin meningkat, ngak bisa buk.. Alhamdulillah, Allah bagi kami banyak kegembiraan dengan kehadiran amin, lagi2lah dia ni budak yang aktif...

Ingat lagi waktu tu umur Amin 2 tahun something, shahida dengan adik teman Mak Andak bawak Amin pergi klinik swasta KPJ... Ya Allah, mentang2 dia dah boleh berlari, habis dia pusing ruang menunggu bahagian kanak-kanak tu, tak larat kami nak kejar... ada sekali tu, kitaorang acah kejar dia, dengan semangatnya dia lari ke belakang standing board kertas.. ish3x nasib baik ringan.. dia still blh gelak, yelah, time kanak2, dunia riang ria ribena.. ^_^ agaknya masa kecik shahida camne lah.. huhu... Yang tu masa umur dia 2 tahun, kali ntah ke berapa teman mak andak bawak amin pergi hospital, tapi umur amin dah 3 tahun lebih masa tu.. dia dah tahu takut jarum, tak nak makan ubat pahit... time tu actually just nak check suhu badan guna thermometer dalam telinga tu, tapi dia ingat orang nak cucuk, apa lagi... riuh la dia menangis.. haha... yang paling lawak, bila mama dia pegang, nurse wat masuk thermometer mencecah telinga... terdengar bunyi kelegaan.." Ah...." Hahaha... xley blah!! dia rasa sejuk kat telinga, baru dia senyap nangis... pastu, satu kerja lagi nak ajak dia wat masuk bilik untuk cucuk... nasib baik doktor tu pandai alih perhatian dengan gula2 kalau tak silap... then, hujung jarum masuk ke punggung amin dengan amannya... huhu...

Hm, dunia IT amin dah bermula dari umur 3 tahun. Mana tak nye... gameboy pak yo dah cam jadi hak milik Amin je..huhu.. sampai angah dia nak main pun dah takdek 'can'. .. hehe... bukan takat shahida yang tak boleh main, Umi, angah Waleed, Najmi yang hantu game pun takdek peluang..huuhu.. sabor jela dengan anak kecil ni... Seawal umur 3 tahun lebih, dia dah kenal Spongebob!! Spongebob Squarepant tulah jugak game kegemaran dia... terror plak tu main... maklumlah touch screen... screen gameboy tu pun dah ala2 kena garu dengan kayu sugi sebab pena nya dah hilang...huhu.. terpaksalah kami menggunakan benda 'tajam' tapi tumpul untuk main game tu... aiseh, ayat pun dah tunggang terbalik...


Owh, bila cite pasal Spongebob, teringat pasal 'Pingu'. Huh, cartoon pertama favourite Amin! dan inilah bahasa pengantara yang Amin guna untuk berinteraksi dengan kami satu family.. hahaha... Masa tu umur dia antara 2-3 tahun kot... dia boleh buat lawak antarabangsa, cakap bahasa Pingu untuk passing code rahsia kat ayah ngah dia, mak cik, mak tih, abah, mama & termasuk angah dia ni!!! "weyokweyokweyokweyok" je bunyi nya!! yang paling kitorang faham pun just bile dia jerit "NOT, NOT!!" cam pingu tu... huhu.... tu tandanya dia marah... tak tahan betol tengok dia berbisik dari sorang ke sorang... pastu, dia tengok kitorang gelak, dia pun gelak... haha... penyakit "gelak bila orang gelak" dia tu melekat sampai sekarang.. haha.. dah masuk tadika pun amin awal tahun ni.. Fuh, tadika swasta tu.. yelah, Amin anak pertama, harapan setinggi gunung kot. doktor mungkin.... bakal jadi anak pengetua sekolah STPM pun ada kemungkinan yang besar..so, lagi la pressure yang besar kan...kecik2 'dikenatentukan' cita2, tu angah la yang cakap, hehe... itu amin, kalau Jojo maybe Pak ustaz, airplane pilot or architect... tengok la cara Jojo susun kusyen hari tu, semua mengalah je dengan dia.. tak tahan nak gelak pun ada... yang kusyen keras tu logik la lagi nak bina 'rumah kecil jojo' tu, tapi dengan kusyen lembik pun dia rembat, tak ke haru akak2, abang2 sedara dia ni yang kena tolong pegang... bila ranap or lebih tepat, penyek dinding dia tu, mula la 'tangisan bulan madu' dek joe tu berbunyi,... huuhu...

Balik semula pada Amin, dimana di bawah pengaruh game dan cerita2 kat TV yang dia tengok, dah bermacam ayat2 power yang keluar dari mulut dia...kalah kitorang..huhuhu.. Salah satu adalah perkataan "Thank you", yang akhirnya di atas pengaruh game, men.ja.di "Thank you very much!" hahaha... ayat skematik tu, siap dengan nada lagi...

Satu lagi ayat skema... something incident happened kat umah Mak Andak, dan terdengar Amin berkata "Apa telah berlaku?" hahaha... skema, skema... mana la dia blajar ayat tu.... happy sungguh kitorang ada amin ni... tak pernah tak gelak kalau dengan dia...tu tak masuk lagi kejadian malam raya masa main bunga api... hahaha... memang nak gelak je bila hingat! jap, abiskan dulu cite pengaruh game... one day, cuti sem v baru ni, shahida memang addicted giler dengan game zombie vs plant, Amin pun 'su.ka' tengok jelah.. sbb dia takut bila zombie tu dah masuk rumah....


Angah jerit "Amin, Amin, macam mana ni? Zombie dah nak masuk rumah?!!!"

"Tolong, tolong" sambung angah lagi...

Amin dengan khusyuknya pun tengok je game tu berjalan sambil wat muka takut2 dia. Tiba-tiba...

"Alamak, Amin! Zombie dah makan otak...."

.. . .

: : : "Oh My God!" : : :

Ops! terkejut saya! Amin... hahaha... Angah pun tak guna ayat tu... hish, penangan game betul la budak ni.... Danger2!!

Ha! Kes malam raya ke-3 Aidilfitri 2010... Y.A.S.M.I.N memang tak berani sentuh bunga api sebab dia takut tengok percikan bunga api... tapi Jojo relax je walaupun umur Jojo baru 2tahun... dalam Jojo berani2 tu, kami bagila dia batang pisang... kasi panjang, jauh sikit percikan api.... sO, nak dijadikan cerita, amin tengok adik dia main relax je, dia pun baru berani nak main bunga api... samalah macam makan ubat! Jojo makan, dia makan! Lama2 jadi suka makan ubat... jadi masalah jugak tu nak ngelat dari dia...huhu.. semua ada kebaikan dan keburukannya... Okey, sambung balik.... Amin pun bermainlah dengan happy.. sehinggalah...


"Aduh! Aduh! Saaaaakit!! hukhuk... sakit, sakit, sakit!!!" kedengaranlah suara Amin memecah kepekatan malam.... Ya Allah, kalau dia jerit, memang kuat... kitorang dalam risau, semua gelak tengok perangai dia... Tiba2 Amin berlari ke arah pintu... dalam hati "Aik, takkan sakit tangan kena bunga api sampai nak lari rumah kot.. umur pun baru 4 tahun.... hehe... -ve thinking sekejap... Then tengok Amin melompat-lompat kat gate yang terbuka sambil jerit2... Oh! Ana2 jiran semua berkumpul kat pagar rumah kitaorang nak tengok apa yang terjadi..huhu... Amin membuat serangan kerana tak mahu dirinya diperhatikan... terjawab semua soalandalam kepala otak... ekekekeke..

Oh, lupa nak mention, disebabkan kami taktau camne nak senyapkan amin, mama dia suruh jirus dengan air paip. Bak kata Achik: "Mesti orang ingat kita basuh kereta, air banyak sangat mengalir.... padahal basuh tangan je" hahaha.... Angah setuju! Sakit still tak hilang, then kitaorang tambah, bagi ais pulak... terus direndamnya tangan dalam mangkuk tu.... then, ais semua cair, sakit lagi! dan inisiatif terakhir ialah 'ubat gigi'... Finally, settle masalah!! hehe...

Dan terlalu banyak memori sebenarnya dengan Amin... masa kat matrik, gambar Amin sentiasa dalam fail, tak caye, tanya Ana... huhu.. Ada gambar ni comel sangat amin pakai tudung masa kecik;

Kelebihan Amin ialah 'pandai' wat muka bila lensa kamera depan dia... huhu... pandai la sangat... muka pelik semacam je... Jojo pun sekarang dah pandai pandang kamera... Amin pun di usia 4 tahun tu, tahun lepas la.. Angah dah ajar dia guna kamera, mula2 yang jadi mangsa adalah kamera Aten... bukan nya Amin campak pun, dia just amik gambar je... kebetulan hari tu masa mula2 dia belajar snap gambar, Pak Lang & Mak Imah ada, so apa lagi... dia snap la tapi tak sempat mana sebab Pak Lang dah vroOm2 motor Along tu pergi merayap dengan Mak Imah..huhu...

Owh, dah tak hingat dunia ni menulis pasal Amin aje dari semalam... Sekarang Amin dah sekolah, tak sabarnya nak dengar cerita2 terbaru Amin @ tadika... mesti ada budak nangis sebab dia nih... kita tunggu dan lihat....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...