WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Tuesday, January 11, 2011

Misi Kemanusiaan ke Padang



Assalamualaikum...

Seronok? Puas Hati? Gembira? Em... nape kurang rase perasaan itu untuk Misi kali ni ye? sebab nya, pengurusan yang tidak sistematik! Bosan. Menyampah. But still can enjoy because we are not terlalu terkongkong... so, Shahida and Husniyah a.k.a Niyah wat jadual sendiri.. huhu... 1st day kitorang pergi penyelidikan, 2nd day masuk kampung + sukaneka + hantar barang derma ke pusat kesihatan-singgah jenguk2 suasana kat sana, hari ke tiga dapat mandi sungai jam 4.30 pagi waktu tempatan..Fuh, sejukkkkkk.... then pagi wat pendidikan + berjalan ke pesantren (sekolah agama) sambil menghabiskan stok pensil... walaupun berjalan sejauh 1km, tak rasa pun penat sebab seronok tengok kanak2 happy dapat sekotak pensil seorang... ^_^ malam akhir ada kejadian di mana kawan sekuliah, setutor hilang... amat merisaukan semua orang... siap nangis2 & solat hajat lagi... ish3x.. alhamdulillah semuanya selamat... Then, pengalaman yang menarik adalah apabila dapat melihat pemandangan di kampung Agam dan sepanjang perjalanan ke Bukit Tinggi. SubhanAllah..... Amat Cantik! Eeee.. geram2 sangat! kalau ada Kamera DSLR, dah lama snap sana-sini... insyaAllah kalau ada rezeki, one day nak beli jugak!! hehe... mintak hantaran pun okey ni..hihihi... ni tanduk dah naik ni... eEee.. x baek nye niat... Anyway, 4th day tu after sampai ke tmpat penginapan di Man Model, Bukit Tinggi, kami pun dibenarkan shopping di Bukit Tinggi @ Jam Gadang dalam masa 1 jam 1/2. Fuh, nak semput jugak berkejar dengan Niyah, kak Wani, Panir, Jeven... mula2 kami pergi makan nasi padang dulu, Fuh, 18000 Rupiah tu.. bersamaan RM 7.20... yelah 2500Rupiah = RM1. Then, terus shopping sakan sampai 7.30malam.. memang hebat la kak wani tawar-menawar, shahida ikut je..hihi... apa kak wani beli, shahida beli.. pukul 8mlm kami dah tiba kat satu hotel, entah apa namanya, tapi kat situ tengok persembahan budaya minangkabau- instrument nya bercampur tradisional + moden.. amat menarik.. ada lagu ayam den lopeh jugak, ditambah dengan "tarian piriang" lagi.. Fuh, terror btol, kaki diorang tak darah pun nari atas serpihan piring2 tu... Esoknya kami terus bertolak ke Bandara Minangkabau (Airport Minangkabau). On the way ke sana, singgah sebentar makan Satay Padang, amat berbeza rasanya berbanding sate Malaysia... kuahnya kuning! Then try secebis keropok kulit kerbau.. tekak x boleh terima walaupun rasanya not bad, x rasa hamis pun... tapi sebab namenya pun, jadi x lalu... hehe... Selepas itu, pulanglah kami dengan selamatnya ke Malaysia tepat jam 6 ptg 4 Januari 2011. Ops, 2 tahun kami kat Indonesia dalam sedar tak sedar, 29 Disember 2010 until 4 Januari 2011.. Oh, lupa! kami celebrate tahun baru dengan ayam BBQ ala2 mskn Padang yang digaul khas oleh Ibu Upik, ibu angkat kami di sana.. seeeeDAP!!! ^_^ kata Ibu Upik, mau belajar resipinya, kena tinggal 5 hari di sana... alahai, tak balik Malaysia la kalau camtu... huhu... tapi yang penting, proses pertamanya ayam tu direbus dengan santan + kunyit + secret resipi... next step, kena tinggal kat sana la, baru tau... huhu...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...