WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Thursday, January 13, 2011

Saya Nak Jadi Bijak!


Hmm... teringat masa crite2 dengan kawan2... Kak Su ghoyak "Orang Cina bijak sebab masa kecik2 family diorang hantar pergi blajaq piano, violin, & macam2 lagilah permainan yang memberangsangkan otak kanan dan kiri.... Betol jugak kan! Apa kata kita aplikasikan kaedah ni kat bakal anak2 kita... hehe.. cam dah tak sabar nak kawen je gayenya... gatai!! tapi yelah, kalau generasi kita tak mulakan, siapa lagi yang nak teruskan... tapi keberkesanannya kan dah terbukti depan mata, kenapa kita tak jadikan contoh.. maybe ada sesetengah yang dah tau tapi tak berkemampuan, itu masalah kita semua.. so, sape2 rasa nak suh anak dia jadi bijak, menabunglah untuk anak2 dari sekarang, kan dah banyak skim simpanan tabung untuk 'bakal' anak.. huhu...


Satu lagi tips Chinese yang kita boleh aplikasi ialah sentiasa minum air mineral... perasan tak kalau mana2 student Chinese, diorang kalau nak pergi belajar mesti bawak botol air... mungkin itu salah satu cara untuk jadi bijak macam diorang.. yelah, air tu bagi bekalan oksigen untuk kita, lagi2lah time mengantuk.. eh, cam terasa kat diri sendiri pulak! ^_^ Baru cuba nak practise... Moga2 tips ni bermanfaat untuk semua...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...