WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Sunday, March 13, 2011

Alamak, Filem xdek subtitle!!

Jangan risau, meh Shahida ajar ea, kepada yang belom tahu la kan...

Mula2, buka movie yang korang nak upload subtitle tu...


Okey, ni scene yang takdek subtitle kan... mesti bengangkan, tengok hindustan xdek sari kata.. memangla boleh faham sikit2, tapi kalau filem baru... huish, jenuh nak faham!


Key, so korang masuk kat subscene.com untuk dapatkan subtitle untuk apa2 filem yang korang download xdek subtitle... 'lepas ni xyah risau dah kalau download movie tanpa subtitle, ^_^'. ..


Type filem yang korang nak...
contoh; Kuch Kuch Hota Hai


Then, keluarla segala benda nama Filem yang ada sub tajuk tu... Pilihla...


Pilih bahasa yang korang nak..


Muncul la ni, tekan 'Download English Subtitle'


Downloading... then, buka file tempat korang simpan file tu..

Ni file nya....


Copy (tekan Control+C)...


Then, paste kat sini... (tekan Contol+V) pun boleh...


Copy tajuk filem tu...


Replace kat file subtitle tu... Note: jangan delete '.srt' tu tau..


Okey, paste!


At last, dah ada subtitle... TadDA!!!!...


Hope korang dapat manfaatkan.. hihi... hmm, biasanya tengok movie2 ni time tension2, tengah boring.. al-maklumlah, duduk hostel, nak tengok tv memang jarang kan.. walaupun pihak hostel ada sediakan.. malas la nak ngadap tv tu, duk ngadap laptop lagi best! hehe... key, c.u.o.n.e.. haha.. see you on next entry... senyum sokmo! ^_^

5 comments:

  1. a.ashraf, harap dpt mmbantu..

    copy je ten... angah x kisah pun...

    ReplyDelete
  2. wahhh....teror nye shahida.....like...like....like....(^_^)

    ReplyDelete
  3. perkongsian kinah... ^_^
    hope dapat share ilmu pasal adobe photoshop dgn bloger2, shahida suka la, tp x reti sgt... terkontang-kanting lagi mcm siput..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...