WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Sunday, May 6, 2012

Time For Latihan Industri a.k.a LI

Warghhh… 1st day of practical… meletihkan, menggerunkan, mengenyangkan, semua ‘me’ pun ada laa..


Dah la semalam tumpang Abang Fairul satu family datang sini. Dalam Farisya Adrina merengek-rengek tak nak tidur dalam kereta, sempat lagi Shahida tidur dalam kereta.. hehe… Kuat tidur betul! Sampai kat Petronas tempat yang dijanjikan berhampiran Bangi, Shahida tak sabar tunggu Mak Imah and Pak Lang. Bukan apa, nak cepat2 sampai tempat Latihan Industri, nak berehat.

Setelah Mak Imah sampai, borak2 sikit dengan Kak Fariha, lambaian terakhir kepada baby Farisya, dan terus berlepas ke rumah Mak Imah. Fuh, cam naik Helikopter pulak! Hehe… Vios terus meluncur laju di atas jalan yang entah ke mana arahnya, yang pasti ke rumah Mak Imah dan Pak Lang. Ceaa.. cam ayat novel plak. Huhuhu… Dah lama tak menulis ni, jadi gian plak. Al-Maklumla, sepanjang semester 7 memang sebatang huruf pun memang susah nak muncul kat blok ni gara-gara busy dengan Thesis dan Business Plan Start-up Competition. Huh, tak cukup tangan, tak cukup ruang nak bernafas, tak cukup tanah nak berjalan, semua benda tak cukup, tapi yang pasti MAKAN CUKUP! Hehehe… Tension camne pun, makan tak boleh tinggal. Macam mana nak kurus ni??? Hmm… sampai tahap Shahida bertanya dan berkata kepada Zila;


“Zila, kalau ko tak puas hati dengan Shahida, cakap jelah ea…”

“Shahida...” Zila tekan sikit suara.. huh, suspend ni…

“…kurangkan makan!” Sambung Zila. Hahahaha.. ingatkan apa tadi…

“Hehe, kena diet la camtu? Pasni jangan tolak makanan kat Shahida dah tau.” Kata2 Shahida disambut gelak oleh Zila dan Kak Su. Nak tau kenapa? Sebabnya, malam tu jugak segala jawapan terjawab... jeng jeng jeng…
“Korang, Shahida nak diet!” kata2 Shahida sebelum mengadap makanan Pasar Malam pada ketika itu. Dan seperti biasa kata2 tu akan disambut dengan gelak kawan2 dengan pelbagai komen.

“Shahida nak diet? Tak percaya.”

“Hmm, kita tengok la nanti camne..” sambung Kak Su sambil sengih2. Hmm, tak caya nak buat camne… Dan sesi makan pun berjalan seperti biasa. Di akhir santapan..

“Kenyangnya. Shahida, habiskan..” kata Kak Bella.

“Shahida, nah popia ni..” Kata Zila.

“Shahida,nah..” Kata Kak Su.

Shahida, Shahida, Shahida… dan mulut ni Ngap, ngap, ngap! Amik ko! Misi Diet ntah campak ke mana. Memang tak boleh la nak diet..

E’eh, balik semula kat rumah Mak Imah. Siap makan dan solat kami pun bertolak ke Seri Kembangan.
Alamak, jalan punya jalan atas lebuhraya Sungai Besi tu boleh pulak terlepas jalan ke Seri Kembangan. Tersebutla al-Kisah kami sesat hingga masuk 2-3 lebuhraya yang Shahida tak tau namanya. Akhirnya call Kak Bella untuk tanya jalan. Masuk round a board, masuk jalan ke-3, jalan terus, U-turn, naik bukit, turun bukit dan saya pun loss..
Argh, katne ni?? Loss in my mind..
“Ce baca alamat tu penuh-penuh..”
Blablabla… PP25..
“Ni PP30” kata Pak Lang sementara Mak Imah senyap tak berkata apa.
Pusing punya pusing, last-last jumpa pun Kak Bella.. huhu.. Alhamdulillah, sampai pun. Tak sabar nak tunggu esok.. hari pertama..
“Zila, nak buat apa ni?” tanya Shahida yang blurr di hari pertama.

“Ko dah download Google Chrome? Sistem ni guna Google Chrome.” Kata Zila.
“Emm, belum. Kan baru format, takdek apa2 pun lagi dalam laptop ni”
Krekk, krekkkk… bunyi pintu pejabat dibuka. Encik Azmi muncul. Erk, malunya nak tegur dulu.
“Encik Azmi, saya baru daftar hari ni, saya nak kena buat apa?”
“Awak dah beritahu En Azril awak daftar hari ni?”
“Dah.” Emmmm, sebenarnya memang dah bagitahu minggu lepas. Hari ni belum message apa2 lagi. Hehehe..
“Kak Bella, belum bagitau lagila..”
“Message la dia..”
“Takpe2, saya call..” kata Encik Azmi.
Dan akhinya Shahida diberi tugas sama macam Zila dan Kak Bella buat minggu lepas. Bezakan travel2 agen yang dah established di Malaysia dan Asia..
Kaji punya kaji sehinggalah Encik Azril muncul. Sesi membentang suka-suki tunggang-langgang bahasa rojak Melayu 65%, English 35% hehe.. Redha je la Encik Azril oi dapat anak buah camni..
Time for lunch!! YES, Encik Azril belanja makan McDonald! Alhamdulillah, kenyang.. Erghhh… ups, dalam proses nak kenyang tu, makan habis sopan tau. Yang kunyahan terakhir Spicy Chicken Burger tu la tak boleh blah, arghh.. tolong, tolong, tercekik. Tutup mulut, tutup mulut. Cepatla burger hancur dalam kunyahan mesin mulut berkuasa kura2 ni… urgh, urgh.. Control ayu la konon Shahida tu. Huhu.. Lastly, Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang bernafas, Shahida masih diberi peluang untuk habiskan praktikal dengan jayanya.. haha.. baru ingat nak buat kerja praktikal dengan bersungguh-sungguh, sekali, dapat tugas lagi dahsyat dari zila and Kak Bella, cari alamat syarikat dan jadi spy… uhukhukhuk… seb baik tak batuk depan En Azril. Depan je baik rupanya budak ni. Hehe… Takpe, cabaran nih. Then cari nama2 blog yang famous, Gud luck Shahida!! Penat… nak g mandi, rehat2, sambung kerja sikit malam ni.. nyte, nyte… Hmm, apalah menanti esok selepas meeting yang agak tegang tadi… Yup, meeting dengan IT advisor and adik Encik Azril sekali. Yang penting, jangan kotorkan karpet dia. Huuhu… InsyaAllah kami akan jaga amanah. Moga Business orang Melayu pun boleh Berjaya. Aminnn…..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...