WeLcOmE...

Kepada pengunjung blog ni, terima kasih kerana memberi sokongan.. walaupun saya baru berjinak-jinak dengan blog, moga saya dapat membawa manfaat kepada kita semua dan berkongsi pengalaman sebagai seorang muslim, anak, kakak mungkin, dan juga sebagai pelajar... mungkin ini adalah peluang untuk saya membantu adik-adik di luar sana yang masih mencari-cari apakah impian masa hadapan mereka. saya bukanlah sehebat pakar motivasi, tapi berminat untuk berkongsi pengalaman bersama orang luar... sekian, salam perkenalan dari saya... ^_^

Friday, February 11, 2011

Latihan Tempatan Wataniah Rejimen 506

Assalamualaikum kawan2...

Alahai, tak jadi pergi Segamat! Shahida tak la kecewa sangat, Ayu la.. sian dia, dah la tak balik cuti sem baru ni, raye Cina pun kat UMK and Kuantan.. Mak dia la and adik2, menunggu dah kat rumah, alih2 tak jadi pulak program Misi Banjir kat Segamat tu.. nak buat camne..

Anyway, kami ada backup program! Kami pergi jugak latihan tempatan kat Kem Wataniah Pengkalan Chepa tu.. Jalan kaki je.. berlima.. on the way pergi sana, boleh pulak terserempak dengan geng2 Suksis! Tak sukanya.. Wataniah-Suksis tak pernah sebulu kan..hihi...

Hari ni kat kem belajar Ilmu Medan Perang (IMP) - Isyarat Medan, Tembak dan Gerak, dan Ronda!
Fuh, Tembak dan Gerak siap buat praktikal.. BARU SERONOK!! Hihihi.. pengalaman tu...
Wat cara pergerakan "Ulat Bulu" yang ada 3 group tu.. Kumpulan Riffle, Bantuan, Tinjauan. Bergerak dalam keadaan selari. Shahida on group Bantuan! Hihi... Kena ulang 2 kali sebab ketua tak sempat bagi arahan, kami dah gerak! Kan dah kena marah.. hihihi... Hari ni tak rasa tertekan sangat, sangat open buat latihan tu, rasa seronok sangat!! Tak tau kenapa... Alhamdulillah, bukan senang Shahida nak rasa happy bila join program2 luar macam ni. Terima kasih kepada Ayu, Fina, Roxy, dan Kak Liza yang ada bersama. Korang memang Best!

"Woi, korang takut kotor ya?" tanya Sarjan Syukri.

"Takkkk." jawab kami. Fuh, ni kerja diorang ni nak denda je la ni. Tak pun jadi Hitler! Tukar tempat latihan ke padang kawad, giler! Taknak la kat situ, panas seh! Muka ni gelap lagi, tak sempat putih pun.. huhu...

"PoW!!" kata seorang Perajurit Muda yang menyamar jadi musuh kat depan sana.

Turun. Kami menjatuhkan badan rapat ke tanah. Dalam seksyen tu kami mengengsot badan ke bahagian pertahanan masing2.

"Riffle, GERAK!" arah ketua. Mereka yang berkaitan maju.

"Bantuan, GERAK!" arah ketua lagi. Shahida pun maju dengan 2 orang rakan. Seronok! Baru 'latihan kering' tanpa senjata...hihi.. ye idak ntahla istilah tu...

Then, after kumpulan Tinjauan pun dah join kitaorang dalam keadaan selari, keadaan yang sama berulang..sampailah 3 kali ulangan. Best! Baru sedikit cabaran ni...

Petang, lepas kelas Ronda, solat Asar, masuk baris tandatangan borang 'pitis', balik... Kami balik naik truck..huhu... jadi Wataniah manja sekali-sekala apa salahnya. Kami dah jalan kaki pagi tadi, okeyla tu. Rasa bangga kejap naik truck sebab mata2 manusia yang tengah bertenggek sepanjang tepi jalan kat Airport tu menunggu pendaratan kapal terbang asyikkkk je duk mandang kitaorang.. hihihi... jangan jelez!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...